anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Duminică începe Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr

GALERIE
Festival
 • Festival
- +

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI), care va avea ca temă principală „libertatea“, va începe duminica aceasta, pe 29 septembrie, cu un spectacol-prolog, urmând ca pe 1 şi 2 octombrie să se desfăşoare un showcase Teatrul Luceafărul. 

Evenimentele propriu-zise din cadrul festivalului vor începe însă pe 3 octombrie, urmând ca spectacole în mai multe spaţii din Iaşi să se desfăşoare până pe data de 10 octombrie. Cu această ocazie, în cele 11 zile de manifestări culturale, peste 500 de invitaţi din 28 de ţări vor susţine spectacole pentru publicul din Iaşi.

Astfel, iubitorii artelor spectacolului vor putea vederea 74 de reprezentaţii şi peste 100 de evenimente în 20 de spaţii din oraş. FITPTI este acreditat, pentru cel de-al şaselea an la rând, de o comisie de experţi internaţionali desemnată de Asociaţia Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles, ca „festival remarcabil“ şi e consacrată tematic conceptului „Libertate“. Toate spectacolele selectate din România, produse de instituţii de stat precum Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Teatrul Act, Teatrul Mic, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Ţăndărică, Teatrul Puck Cluj-Napoca, Teatrul „Matei Vişniec“ Suceava, sau de instituţii idependente precum Reactor de Creaţie şi Experiment Cluj-Napoca, Auăleu Timişoara, Point, Apollo 111, Unteatru, Giuvlipen, Coquette, Art No More, Fundaţia Art Production din Bucureşti, sunt jucate în premieră la Iaşi.

De asemenea, în cazul spectacolelor din Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Coreea de Sud, Croaţia, Egipt, Elveţia, Franţa, Finlanda, Germania, Georgia, Hong Kong, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Rusia, Senegal, Spania, Turcia sau Venezuela sunt exclusivităţi, companiile respective venind pentru prima oară în ţară. „Conceptual, am considerat că aşezând în program creaţii pe care publicul nostru nu le-a mai văzut vreodată, vom dispune de un atu ce reliefează identitatea FITPTI, îi dă o notă specială de unicitate, de atractivitate pentru spectatori deschişi la provocări culturale inedite. Şi publicul a evoluat odată cu festivalul, s-a modelat şi vrem să-l răsfăţăm în continuare cu propuneri estetice cărora să nu le poată rezista“, a menţionat Oltiţa Cîntec, curatorul festivalului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Nichita DANILOV

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Mărturisesc că scriu aceste rânduri cu mâhnire. Cu întristare. (...) Prin anii '86 am apărut amândoi, într-adevăr, pe pagina întâi a revistei Dialog. Eu, cu o poezie intitulată Senin, domnia sa cu un tablou cu Ceauşescu. A ieşit un scandal de proporţii. Revista Dialog a scăpat ca prin urechile acului, era cât pe ce să fie desfiinţată după acest incident.

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Michael ASTNER

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate (III)

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.