Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dumitru Prunariu, Doctor Honoris Causa la TUIAȘI şi cetăţean de onoare al orașului

GALERIE
prunariu
  • prunariu
- +

Generalul-locotenent în rezervă, Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, a primit vineri titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, dar şi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi, înmânat de primarul Iaşului, Mihai Chirica.

Festivitatea de decernare a celor două titluri a avut loc în Aula Uni­versităţii Tehnice din Copou, titulul de Doctor Honoris Causa fiind semnat de prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rector al TUIAŞI, în calitate de preşedinte al comisiei. De asemenea, din comisie au mai făcut parte şi academicianul Bogdan Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române, prof. univ. dr. ing. Viorel Bostan, rector al Univer­sităţii Tehnice a Moldovei, prof. univ. dr. ing. Sorin Cîmpeanu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România, dar şi prof. Alexandru Mironov, jurnalist de ştiinţă, prof. univ. dr. ing. Daniel Con­durache, prorector al TUIAŞI, şi prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghe­din, prorector TUIAŞI.

După decernarea celor două distincţii, Dumitru Prunariu a vorbit despre „Activităţile cosmice şi im­pac­tul lor asupra societăţii“, menţionând nenumăratele aporturi pe care cer­cetarea cosmosului şi cercetarea efectuată de către cercetătorii plecaţi în spaţiu şi experimentele desfăşurate la gra­vitaţie zero le-au adus în educaţie şi tehnică, dar şi în ceea ce priveşte protecţia mediului sau medicină. În acest context, Dumitru Prunariu a reamintit celor prezenţi despre importanţa pe care o are finanţarea în cercetare, menţionând că doar aşa putem progresa.

Dumitru Dorin Prunariu s-a născut în 1952, în Braşov, a lucrat ca inginer stagiar la Întreprinderea de Construcţii Aeronautice (IAR) din Ghimbav, a fost, pe rând, ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al Aviaţiei civile române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasa­dor al României în Federaţia Rusă, preşedinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic, director al Oficiului Ro­mân pentru Ştiinţă şi Tehnologie pe lângă Comisia Europeană, preşedinte al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic (ASE), vicepreşedinte al Co­mi­tetului de Relaţii Internaţionale al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), iar în prezent are gradul de general-locotenent în rezervă. În spaţiul cosmic a realizat 22 de experimente ştiinţifice, fiind primul şi singurul român care a călătorit în spaţiu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri