Dumitru Prunariu, mărturisiri emoționante la Iași, la 40 de ani de la zborul în spațiu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Dumitru Prunariu, mărturisiri emoționante la Iași, la 40 de ani de la zborul în spațiu

GALERIE
Dumitru Prunariu
  • Dumitru Prunariu
- +

„România, văzută din spaţiu. 40 de ani mai târziu” - acesta a fost titlul conferinţei la care a vorbit în deschidere cunoscutul astronaut român. El a povestit în premieră şi câteva dintre experienţele unice trăite în impoderabilitate.

Dumitru Prunariu, primul român care a ajuns în spaţiul cosmic, a susţinut ieri o inedită conferinţă la Iaşi, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la zborul său istoric în afara atmosferei terestre.

Conferinţa, intitulată „România, văzută din spaţiu. 40 de ani mai târziu”, a fost organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” şi Academia Română, Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române şi Doctor Honoris Causa (DHC) al Universităţii Tehnice din Iaşi, reiterând momentul în care a părăsit atmosfera terestră, concentrându-se pe experienţa sa personală în spaţiu, cât şi asupra experimentelor ştiinţifice pe care le-a realizat în perioada celor 7 zile petrecute acolo.

„Parcă nu îmi vine să cred, unele lucruri parcă s-au întâmplat ieri, sunt vii în memoria mea, dar cu toate acestea au trecut patru decenii de atunci”, a menţionat Dumitru Prunariu în debutul discursului.

Acesta a vorbit apoi despe experimentele efectuate în spaţiu, majoritatea fiind însă propuse de partenerii de zbor.

„Au fost şi experimente pur româneşti, au fost şi altele, propuse de partenerii de zbor. De exemplu, am constatat, în imponderabilitate, că atunci când respiri într-o atmosferă liniştită în jurul căilor respiratorii se acumulează dioxidul de carbon expirat care nu se amestecă cu aerul din jur fără ajutorul unui ventilator. Am avut pe tot parcursul zborului dureri la coloana vertebrală, în zona lombară - mă trezeam regulat la 5.30 dimineaţă, de durere, şi simţeam nevoia de a mă mişca. Vertebrele se destind fiindcă nu mai simt greutatea corpului”, a povestit Dumitru Prunariu.

În cadrul evenimentului de ieri, în deschidere, au luat cuvântul atât rectorul Universităţii Tehnice, prof.dr.ing. Dan Caşcaval, dar şi acad. Viorel Barbu, preşedintele Filialei din Iaşi a Academiei Române.

„Este şi astăzi un erou al nostru. Acest eveniment ne spune că acea perioadă foarte grea, de acum 40 de ani, prin care a trecut România, nu a fost un deşert ştiinţific sau cultural, a avut punctele şi reperele sale. Trebuie să ne asumăm istoria aşa cum este, şi cu cele bune, şi cu cele mai puţin bune”, a declarat acad. Viorel Barbu.

Manifestarea a avut menirea de a marca evenimentul istoric de pe 14 mai, 1981, când Dumitru Prunariu a devenit singurul român care a trecut de stratosferă şi a ajuns în spaţiul cosmic. Conferinţa s-a desfăşurat online, pe Zoom, la întâlnire participând membri ai conducerii universităţii tehnice şi ai Academiei Române, Filiala Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.