anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

După 12 ani şi 50 de procese, instanţa a decis: urmaşul unor boieri ieşeni are dreptul la 167 ha, dar cererea e respinsă. Nu este pământ!

Consulul României la Nisa a câştigat procesele şi pământul revendicat, dar nici ADS şi nici primăriile nu i l-au dat.

GALERIE
Stefan_Grigore_de_Fay
 • Stefan_Grigore_de_Fay
- +

Urmaşul unor vechi boieri a fost plimbat de la Prefectură la primării, de la primării la Agenţia Domeniilor Statului, de la ADS la instanţe şi înapoi până când de moştenire s-a ales praful. Teancul de decizii, hotărâri şi sentinţe favorabile nu i-au folosit la nimic consulului onorific al României la Nisa. Ultima sentinţă, a Judecătoriei Hârlău, pune practic cruce demersurilor lui Ştefan Grigore de Fay (FOTO) în vederea reîntregirii averii familiei. Da, are dreptul, dar nu mai există pământ.

Prin tatăl său, de Fay este moştenitorul lui Alexandru Jurgea Negrileşti, care în 1928 cumpărase moşia de la Maxut, în suprafaţă totală de 1.400 ha, de la unul dintre moştenitorii boierului Constantin Ghica-Deleni. Terenul a fost confiscat de regimul comunist după 1945, iar din 1991 a început lungul şi spinosul drum al revendicărilor. De-a lungul timpului, de Fay a deschis mai mult de 50 de procese pentru diverse porţiuni din moştenire. În 2010, a venit rândul unui corp de teren de 167,63 ha, situat în Deleni. Comisia Judeţeană de Fond Funciar i-a recunoscut lui de Fay dreptul de proprietate, fără a se ajunge însă şi la punerea în posesie. Grigore de Fay s-a adresat instanţei, Tribunalul recunoscându-i şi el dreptul de proprietate, în 2011. În 2012 a urmat o nouă hotărâre a CJFF, urmată de o nouă sentinţă în 2014 şi de încă o hotărâre CJFF în acelaşi an. Fără niciun rezultat.

Ca şi în numeroase alte cazuri, problema este reprezentată de lipsa terenului disponibil în comuna Deleni. Conform legii, într-o astfel de situaţie, se caută teren într-una dintre comunele învecinate. În 2013, începuseră demersuri de punere în posesie pe un teren administrat de ADS pe raza altei comune, respectiv Probota. Apoi s-a vorbit de Movileni, dar tot fără rezultat. Ultima soluţie a fost un nou demers în justiţie, de Fay chemând în judecată Comisia Judeţeană de Fond Funciar, cele locale din Probota şi Deleni, ca şi ADS. Iar în faţa Judecătoriei Hârlău, instituţiile au început să paseze răspunderea de la una la alta. Reprezentanţii ADS au explicat că ei predau teren către comisiile locale doar la cererea comisiilor judeţene, iar aceasta, doar în situaţiile în care primăriile nu au destul teren. Or, CLFF Deleni avea o rezervă de 1.462 ha, iar Probota, alte 718 ha, suficient pentru punerea în posesie a lui de Fay. Doar că la Deleni, pentru punerea în posesie a tuturor celor îndreptăţiţi, era nevoie de 3.336 ha. Probota avea şi ea un deficit de câteva sute de hectare. La rândul său, CJFF a arătat că ea întocmeşte protocolul de predare-primire a terenului ADS, dar pe amplasamentul propus de comisiile locale. Or, neavând teren, comunele Deleni şi Probota nici nu aveau ce amplasament să propună. Până la urmă, toate firele duceau spre ADS. Iar ADS mai avea în 2020 la Deleni doar 27,7 ha de teren. La Probota erau 319 ha, dar deja pentru acest teren existau cereri care depăşeau cu mult suprafaţa disponibilă. „Consideră instanţa că faptul că reclamantului i se recunoaşte un drept de proprietate printr-o hotărâre emisă în anul 2012, faptul că acesta a efectuat demersuri nenumărate fără niciun rezultat, fără ca instituţiile implicate să asigure respectarea dreptului de proprietate în mod efectiv, continuarea schimbului de adrese fără a se ajunge în concret la punere în posesie în natură sau prin echivalent poate conduce la încălcarea dreptului acestuia”, au conchis judecătorii.

Magistraţii nu au putut găsi însă nicio soluţie pentru punerea în posesie a lui de Fay. Ei au stabilit că petentul este îndreptăţit la punerea în posesie în natură, dar nu se cunoaşte ce teren mai este efectiv disponibil la ADS. În plus, o eventuală punere în posesie s-ar face cu încălcarea ordinii prevăzute de lege, lăsându-i deci pe alţii fără pământ. Ca urmare, cererea consulului a fost respinsă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Salvaţi de nea Cornel

Nicolae GRECU

Salvaţi de nea Cornel

Scăpaţi pe moment de problema restanţelor, conducătorii de la Poli reiau lupta pentru promovare cu două transferuri foarte reuşite.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Lumea ortodoxă, înghesuită vreme de secole sub povara unor imperii agresive, extensive, marginalizată în contactul cu Occidentul, nu a reușit să se racordeze în timp util la sistemul capitalist. 

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.