anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

După alegeri (I)

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

Mulţi români nu au înţeles cine este, de fapt, Victor Ponta.

Alegerile s-au încheiat, e momentul concluziilor. Klaus Iohannis a obţinut o victorie netă, mai clară decât şi-ar fi închipuit cei mai optimişti dintre susţinătorii săi. Trebuie să mărturisesc că pronosticul meu era altul: o victorie la 3-4 procente pentru Victor Ponta. Aşadar, să încep prin a recunoaşte sportiv ce n-am anticipat.

Ştiam că primarul Sibiului este un foarte bun candidat, pentru că a fi un bun candidat nu înseamnă să spui lucruri geniale sau să ştergi pe jos cu adversarul în dezbaterile televizate. Mai ştiam că d-l Iohannis, venind din afara sistemului, ar fi avut şanse mai mari de a reuni în turul secund diversele componente ale „coaliţiei” anti-PSD sau anti-Ponta. Am scris asta în acest colţ de pagină în numărul din 18 noiembrie 2013, într-o „avancronică” intitulată „Cine şi de ce (II) - Puterea”. Prognozând (nu era greu!) scindarea USL, spuneam atunci că varianta cea mai probabilă era „semnarea certificatului de deces al USL şi încheierea (nu a unui pact de neagresiune, ci a) unuia de agresiune. Pe acest drum, PNL poate porni cu d-l Crin Antonescu sau poate opta pentru alt port-drapel. În rândurile sale există un candidat încă netestat în sondaje, dar care s-a bucurat, constant, de o cotă de încredere rezonabilă. E un politician care nu este prea strâns legat, ca imagine, de prezumtivul rival, d-l Ponta. În cazul unei confruntări dure cu PSD în turul secund, ar putea strânge voturi nu doar dinspre actuala opoziţie de centru-dreapta (poate chiar mai bine decât ar face-o d-l Crin Antonescu), ci şi dinspre segmentele ceva mai sceptice faţă de clasa politică, în general. Este vorba, desigur, despre d-l Klaus Iohannis.”

Aici este necesară o observaţie, pornind şi de la punctele de vedere (corecte!) exprimate de sociologi. Bazinele electorale există, dar ele trebuie coagulate şi mobilizate de politicieni. N-am avut nicio îndoială că demersul d-lui Iohannis îl putea coagula destul de bine pe cel al dreptei şi putea fi atractiv pentru independenţi, dar - cel puţin de la mijlocul lunii septembrie până în ziua turului doi - simţeam că nu se produce o mobilizare suficientă. Ceea ce s-a întâmplat la 16 noiembrie, în primul rând din cauza situaţiei de la secţiile de votare din străinătate, m-a surprins. A fost unul dintre cele mai spectaculoase fenomene electorale din Europa ultimilor douăzeci şi cinci de ani. Aşadar, deşi cred că, în linii mari, am perceput destul de bine tendinţele politice ale acestui an (exceptând faptul că d-l Antonescu nu a renunţat singur la candidatură, ci a fost îndepărtat), nu am intuit anvergura mobilizării populare. „Meritul” acestei mobilizări aparţine în primul rând PSD şi Guvernului României, în frunte cu d-l Victor Ponta.

Campania premierului a avut destule puncte tari, dar a suferit într-unul esenţial: mulţi dintre noi nu am mai înţeles cine este, de fapt, Victor Ponta. Are mai puţină importanţă, aici, dacă şi de ce ne place sau nu de domnia sa. Dar aproape că nu mai ştim despre cine vorbim. Este, oare, tânărul relaxat care promitea să ne aducă o stângă lipsită de crispare, promotoare a drepturilor şi libertăţilor (inclusiv a celor care lezează spiritele conservatoare), deloc temătoare să-şi asume o componentă ideologică inspirată din „noua stângă” occidentală, post-proletară şi deschisă către minorităţi, ecologie, feminism etc.? Sau este conducătorul ce-şi strigă pe bulevard naţionalitatea şi confesiunea (lovind în minoritar) şi se bazează pe reţelele tradiţionale de patronaj? A fost d-l Ponta şeful puterii sau şeful opoziţiei, dacă ţinem cont de modul în care s-a raportat mereu la Traian Băsescu? Poţi fi, în acelaşi timp, susţinător al luptei anticorupţie, dar sceptic faţă de conţinutul ei? E posibil să fii, în acelaşi timp, aliat cu UDMR şi PRM? La patruzeci şi doi de ani, eşti exponentul noului val sau al structurilor înrădăcinate? Poţi fi, simultan, patronul unui discurs media hegemonic, de tip Antena 3 sau România TV, dar şi o vedetă a reţelelor de comunicare moderne şi participative, adesea contestatare, gen Facebook? Iar lista poate continua.

Pe măsură ce înaintam în campanie, românii ajunseseră să afle din ce în ce mai multe despre d-l Iohannis, dar să îl înţeleagă tot mai puţin pe d-l Ponta. Poate că astfel s-a creat mediul propice reacţiei dinaintea turului secund, când suspiciunile de joc incorect în privinţa organizării alegerilor din străinătate au generat frustrare şi au făcut, dintr-o dată, ca şi alte acuzaţii similare să devină credibile. Mulţi cetăţeni din afara „bazinelor” politice au (re)intrat în joc şi l-au sancţionat pe cel cunoscut, dar imprevizibil - deci, în teorie, suspect - votând cu necunoscutul previzibil.   

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Cosmin PAȘCA

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

Filmuletul zilei

opinii

Interogaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Interogaţii

Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

Efectul F

Nicolae TURTUREANU

Efectul F

...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Alin ANDRIEȘ

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

pulspulspuls

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

Caricatura zilei

Pe roți

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.