După ani de procese instanța i-a făcut o concesie unui șofer ieșean prins beat la volan: poate să conducă căruța

luni, 20 mai 2024, 03:00
2 MIN
 După ani de procese instanța i-a făcut o concesie unui șofer ieșean prins beat la volan: poate să conducă căruța

Un șofer băut și-a câștigat dreptul de a merge cu bicicleta sau căruța. A fost singura concesie pe care i-au făcut-o magistrații Curții de Apel, după ce șoferul contestase prima sentință, emisă de Judecătorie. Sperase să obțină amânarea aplicării pedepsei, ceea ce i-ar fi lăsat cazierul curat.

În seara zilei de 12 decembrie 2021, o patrulă a poliției rutiere Pașcani se afla pe strada Ion Creangă din suburbia Boșteni. Polițiștii au oprit autoturismul condus de Gabriel Cosău, care se deplasa în mod sinuos, spre intersecția cu DN 28A. din cauza atitudinii neecoperante a șoferului și a faptului că se exprima incoerent, polițiștii nu au reușit să se înțeleagă cu el. Au reușit totuși să-l convingă să dea probe biologice, care au indicat o alcoolemie de 2,7‰ în sânge.

Cosău a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. Nu avea antecedente penale, dar adunase de-a lungul timpului un lung șir de contravenții la regimul circulației rutiere. Magistrații Judecătoriei Pașcani au remarcat și faptul că în momentul în care fusese oprit de polițiști șoferul nu avea nicio urgență care să-l fi determinat să urce băut la volan. El a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. De asemenea, judecătorii i-au interzis lui Cosău dreptul de a conduce orice categorie de vehicule timp de trei ani.

Sentința a fost contestată de Cosău, care a cerut Curții de Apel aplicarea unei pedepse orientate spre minimul legal, amânarea aplicării acesteia și înlăturarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a conduce. El a argumentat că nu fusese implicat în vreun eveniment rutier și era integrat social. Judecătorii pășcăneni greșiseră ținând cont de abaterile anterioare de la regimul circulației rutiere. Practic, îl condamnaseră de două ori pentru aceleași fapte. Deja nu mai putea conduce de patru ani, de când începuse ancheta și își pierduse locul de muncă de șofer.

Argumentele lui Cosău au fost respinse de magistrații instanței de control judiciar. Ei au remarcat palmaresul bogat al abaterilor comise de șofer, în condițiile în care acesta avea permis abia din 2015. Șoferul nu fusese condamnat de două ori pentru aceeași faptă, antecedentele sale slujind doar la individualizarea pedepsei în limitele legale. Judecătorii au fost de acord doar cu faptul că instanța inferioară exagerase interzicându-i lui Cosău să conducă orice vehicul. Interdicția a fost modificată, urmând să se aplice doar în cazul vehiculelor a căror conducere necesită deținerea unui permis. De asemenea, ea se va mai aplica doar doi ani, în loc de trei. Sentința Curții de Apel este definitivă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii