Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

După Congresul extraordinar

GALERIE
catalin onofrei
  • catalin onofrei
- +

Situaţia din politica românească rămâne ordinară.

PSD şi-a stabilit noua conducere şi strategia pentru următoarele trei rânduri de alegeri. Nicio surpriză. Videleanca Viorica Dăncilă a fost încoronată prima regină a partidului penalilor, fostul liberal Orlando Teodorovici (ales preşedinte executiv) va deveni, probabil, candidatul la prezidenţiale, iar gaşca peremistă a fost rugată frumos să facă un pas în lateral.

Dăunătoarea politică a partidului va fi menţinută, fiind îndreptată nu spre propăşirea ţării, ci a baronilor, chiar dacă Marian Oprişan a fost flituit de-o mitralieră când a vrut să-şi recite discursul. Guvernul va pompa sume uriaşe în conturile liderilor din teritoriu, pentru ca aceştia să-şi poată mobiliza electoratul la viitoarele alegeri. România va rămâne o ţară fără tineri, fără autostrăzi şi căi ferate funcţionale, fără spitale regionale de urgenţă şi universităţi competitive, dar doldora de slugărei corupţi şi de pomanagii rumeni la faţă. Pentru Dăncilă et comp., ei reprezintă viitorul!

În momentul de faţă, pesediştii nu sunt foarte convinşi că au vreo şansă la prezidenţialele din toamnă, dar nici nu-i interesează prea tare subiectul. După 2016, au jefuit fără probleme România cu toate că preşedintele în funcţie nu le-a fost coleg de partid. Dacă ies victorioşi la localele din 2020, va fi greu să-i alungi de la putere în următorii 4 ani.

Ridicol este că PSD (deşi încă năucit) pare mai solid acum, când a scăzut probabil sub 20%, decât în urmă cu o lună. Dar senzaţia de forţă de azi nu este dată nici de geniul reîncărcat al Vioricăi, nici de pletele fluturânde ale lui Orlando şi nici de lacrimile roz ale lui Fiforel, ci de bâlbele opoziţiei. 

Luaţi ei înşişi prin surprindere de cecul în alb primit la alegerile europarlamentare din partea românilor, cei din PNL şi USR-PLUS se întrec în amatorism. Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă a demonstrat că habar n-au să negocieze. Declaraţiile contradictorii ale opoziţiei au dovedit că nu posedă un plan comun cât de cât coerent. Iar scandalurile interne arată că adevărata putere le-ar putea suci definitiv minţile.

Conflictul Ludovic Orban - Rareş Bogdan a scos la iveală că liderul liberalilor se teme cumplit de orice competitor cu ceva priză la public. Deci, speranţa că PNL îşi va deschide porţile către oameni de calitate nu are niciun temei. Partidul lui Orban va rămâne aceeaşi cooperativă politică, alcătuită din indivizi şterşi şi redundanţi, avizi de şmenuri cu statul şi de funcţii generos remunerate. Ştim că unii dintre penelişti (şi nu puţini) au sprijinit modificările la legile justiţiei şi noul cod administrativ ce oficializează uriaşele şi neconstituţionalele pensii speciale. Remarcăm că în vreme ce PNL nu găseşte amici în PSD care să-i susţină programul politic (dar au aşa ceva?), ideile toxice pesediste se bucură de girul necondiţionat al multor liberali. Aşadar, este greu de crezut că, în cazul preluării puterii, formaţiunea lui Orban va mai schimba ceva din relele aduse de guvernarea Dragnea. (Da, chiar Dragnea am vrut să scriu!)

Mai preocupaţi de apariţiile TV decât de crearea unor organizaţii teritoriale pline de energie constructivă, membrii USR-PLUS şi-au augmentat valenţele de scandalagii. Băieţii ăştia au ceva din inconştienţa tinereţii, dar parcă le lipseşte puterea de muncă ca şi dorinţa de a-şi lărgi cercul de prieteni adevăraţi, calităţi specifice celei mai frumoase vârste. S-au dus timpurile când făceau liste cu personalităţile din ţară pentru a le atrage de partea lor. Acum se cred suficienţi şi gata să se ia de gât cu toată lumea. Mare eroare. În caz că au uitat, votanţii lor sunt tipii ăia ochelarişti care ţin ca România să semene cu Europa civilizată. Nu mârlanul bătrân, incult şi puturos, care scuipă seminţe de dovleac, povestind cât de bine îi era pe vremea lui Ceauşescu.  

Despre celelalte partide nu mai ai ce spune întrucât au ajuns să însemne doar nişte grupuri de interese ce se pregătesc să fie absorbite de alte grupuri, dar cu aceleaşi interese. Piaţa transferurilor se va deschide anul viitor. Acum, la început de iulie, după congresul extraordinar al PSD, situaţia din politica românească rămâne ordinară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri