Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

După descinderile procurorilor, funcţionarii Primăriei, în frunte cu Chirica, încep să vadă ilegalităţile

GALERIE
Mihai Chirica
  • Mihai Chirica
- +

Ei au mers la Tribunal să-şi anuleze propriile acte de Urbanism. Au constatat că în locul unui bloc avizat în Moara de Vânt trebuiau să fie două locuinţe. După cum s-a mai întâmplat când e cazul unei anchete penale, documentele urbanistice au dispărut din Primărie. Apoi, abia acum au observat că afaceristului Gheorghe Cheșcu n-ar fi trebuit să i se aprobe amplasarea unor containere pe strada Ciric.

După ce procurorii au făcut cale bătută spre biroul primarului, municipalitatea mimează începutul curăţeniei în propria ogradă. În urmă cu o săptămână, Primăria a înaintat Tribunalului două acţiuni prin care cere anularea propriilor documentaţii urbanistice. Într-unul dintre cazuri, Primăria a avizat construirea unui bloc în Moara de Vânt, deşi autorizaţia fusese eliberată pentru două locuinţe individuale. Într-altul, este atacat omul de afaceri Gheorghe Cheşcu, contestându-se o autorizaţie de construire eliberată acestuia în Tătăraşi. Nu este însă vorba de blocul cu patru niveluri construite în plus faţă de autorizaţie, ci de câteva containere în care Cheşcu a amenajat o spălătorie auto.

În urmă cu 7 ani, Primăria a autorizat construirea a două locuinţe individuale în Moara de Vânt şi împrejmuirea terenului respectiv, aparţinând SC Vixen SRL. Cu o săptămână înaintea Crăciunului 2019, o comisie a municipalităţii a fost la faţa locului şi a propus admiterea recepţiei. În februarie 2020, a fost emis şi certificatul de atestare a edificării construcţiei, constatându-se că ea a fost realizată conform autorizaţiei. În Moara de Vânt nu se ridicau însă două case, ci un bloc cu 18 apartamente. Cu autorizaţia de construire pe care scria "două locuinţe individuale" în faţă, inspectorii municipalităţii au scris liniştiţi în certificat "locuinţă colectivă cu 18 apartamente" şi au semnat că ea arată exact cum fusese prevăzută în autorizaţie.

Acum, aceeaşi municipalitate a solicitat Tribunalului constatarea nulităţii absolute a certificatului de atestare. În acţiunea lor, reprezentanţii Primăriei afirmă că şi-au dat seama că imobilul construit în Moara de Vânt nu seamănă cu autorizaţia abia în urmă cu o lună. Culmea, doar după ce chiar Vixen SRL depusese începând cu decembrie mai multe cereri vizând modernizarea podului construcţiei. Direcţia Arhitectură şi Urbanism făcuse verificări şi constatase cu surprindere că se construise altceva decât menţiona autorizaţia. "Destinaţia urbanistică a construcţiei şi funcţionalul acesteia nu corespund construcţiei autorizate. Astfel, în mod eronat a fost emis certificatul de atestare a edificării prin care se certifică lucrările ca fiind conforme cu autorizaţia de construire, în condiţiile în care nu există o corespondenţă a destinaţiei şi funcţionalului", se menţionează în acţiunea municipalităţii. Abia după doi ani de la avizele favorabile date, municipalitatea a constatat şi a menţionat în acţiune că "schimbarea şi modificarea funcţiunii şi destinaţiei unui imobil poate surveni doar ca urmare a emiterii unei noi autorizaţii de construire şi nu prin certificatul de atestare a edificării construcţiei".

Tot joia trecută, Primăria a înregistrat pe rolul Tribunalului o a doua acţiune, prin care cere constatarea nulităţii absolute a unei autorizaţii de construire emise în august 2020, a certificatului de urbanism aferent, ca şi a celorlalte acte care au stat la baza acestora. Autorizaţia viza amplasarea unor module tip container mobil pentru amenajarea unui showroom la intersecţia dintre şoseaua Ciric şi strada Aurel Vlaicu de către firma patronată de Gheorghe Cheşcu, SC Flux SRL. De această dată, Direcţia Arhitectură şi Urbanism a reacţionat după un control făcut de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi şi-a însuşit argumentele acestuia. "Amplasamentul era încadrat urbanistic ca zonă pentru funcţiuni complexe de importanţă supramunicipală – centru internaţional de conferinţe şi pol pentru turismul de afaceri", au menţionat reprezentanţii municipalităţii. În locul unui centru de afaceri, Cheşcu construise o spălătorie auto, care de altfel depăşea suprafaţa autorizată. În plus, ar fi fost necesară elaborarea unui plan urbanistic zonal, care însă lipsea din documentaţie. Mai mult, Garda de Mediu a constatat că terenul pe care Cheşcu îşi amplasase containerele era cuprins în Registrul Spaţiilor Verzi. Din documentaţie lipsea şi avizul necesar al biroului de specialitate din cadrul Primăriei.

În finalul acţiunii înaintate Tribunalului, reprezentanţii municipalităţii admit chiar că n-au ştiut să aplice propriile reglementări. "Se constată şi încălcarea utilizărilor admise prin Regulamentul local de urbanism aferent Planului Urbanistic General, în sensul că au fost autorizate construcţii de natură provizorie, încălcând astfel prescripţiile conform cărora este interzisă autorizarea construcţiilor provizorii", se menţionează în acţiune. Tribunalul nu a stabilit încă primul termen al proceselor vizând anularea celor două documentaţii urbanistice. 

Dispar documente de urbanism din Primărie

Arhiva Primăriei pare să se fi transformat într-un adevărat Triunghi al Bermudelor pentru documentaţiile urbanistice. Pe 2 februarie, la Parchetul de pe lângă Judecătorie a fost înregistrată o sesizare înaintată de municipalitate prin care se anunţa lipsa din arhiva Primăriei a documentaţiei aferente autorizării şi atestării edificării blocului construit de Flux SRL pe strada Vasile Lupu nr. 95. În acţiunea depusă la Tribunal referitoare la blocul construit de Vixen SRL în Moara de Vânt se menţionează că nu s-au putut găsi în arhivă nici certificatul de atestare a lucrării şi înscrisurile aflate la baza acestuia. Astfel, s-ar fi creat "suspiciuni în ceea ce priveşte contextul factual în care a fost emis certificatul, atât cu privire la contextul factual în care a fost emis certificatul, cât şi cu privire la veridicitatea consemnărilor din copia depusă de către Vixen".

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri