anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

După doi ani, s-a reluat pelerinajul ortodox de Florii. Au fost 50 de preoți

GALERIE
pelerinaj_florii_foto_silviu_cluci
 • pelerinaj_florii_foto_silviu_cluci
- +

După ce, timp de doi ani de zile, pelerinajul din ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, a Floriilor, a fost sistat în contextul numărului crescut de cazuri şi al răspândirii virusului SARS-CoV-2, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a decis reluarea, în acest an, a manifestării. De aceea, în ajunul Floriilor, 2.000 de credincioşi ortodocşi din Iaşi, însoţiţi de 50 de preoţi din bisericile Arhiepiscopiei Iaşilor, au participat la acest pelerinaj.

Procesiunea a început la Biserica Bărboi din Iaşi a trecut prin dreptul Bisericii „Sfântul Sava”, a Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” şi s-a terminat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi. De altfel, duminică, la slujba săvârşită la catedrală, Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a vorbit despre importanţa pelerinajului în general, cât şi a sărbătorii Intrări Domnului în Ierusalim.

„Prin Botez, prin Sfintele Taine şi prin viaţă curată sufletul omului este destinat să devină Ierusalim ceresc în care Domnul Dumnezeu să intre. Şi cum se împlineşte acest lucru? Pe două căi: pe calea Euharistiei şi pe calea Filocaliei. Pe Calea Euharistiei, Dumnezeu, prin trupul şi sângele Său, intră în Ierusalimul din noi, se împlineşte prin aceasta un schimb de vieţi, între noi şi Dumnezeu. Viaţa Domnului Dumnezeu devine viaţa noastră şi viaţa noastră devine viaţa lui Dumnezeu”, a spus IPS Teofan.

La finalul predicii, mitropolitul le-a transmis ieşenilor să aibă şi o săptămână binecuvântată, urmând Săptămâna Mare care continuă Postul Paştelui până în noaptea Învierii Domnului. Lumina aceste Învieri, a continuat IPS Teofan, „să intre în casele şi sufletele tuturor”.

FOTO: Silviu Cluci (doxologia.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (II)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

Dropsuri şi pastile

Michael ASTNER

Dropsuri şi pastile

Motto: De la salcie pân’ la tisa/ Tot copacu’ plânsu-mi-s-a...

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.