După fondul clasei vine fondul şcolii. Nu poate fi interzis pentru că oficial nu există
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.12.2021

După fondul clasei vine fondul şcolii. Nu poate fi interzis pentru că oficial nu există

GALERIE
elev
  • elev
- +

„Eu personal sunt pentru scoaterea fondului, însă nu cred că lucrul acesta se poate face, care ar fi forma legală?“, arată preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere.

Banii ceruţi la şcoală la începutul fiecărui an dau dureri de cap multor părinţi care nu au posibilităţi financiare şi nici obligaţia de a face treaba ministerului. Pe lângă caiete speciale, culegeri, fondul clasei, jucării sau alte rechizite în cazul claselor preşcolare, la şcoală li se mai cer acestora şi bani pentru fondul şcolii. Situaţii în care elevii sunt ameninţaţi cu notă scăzută la purtare în cazul în care nu adus banii pentru fondul şcolii nu ne sunt străine. Dintr-un gest benevol, unele şcoli româneşti transformă fondul şcolii într-un coşmar.

În această direcţie, elevii din ţară, reprezentaţi de consiliul Naţio­nal al Elevilor cer interzicerea acestuia, pe motiv că încurajează statul să nu dea bani pentru Educaţie, pe principiul că merge şi aşa, oricum se face treaba la clasă cu banii părin­ţilor. Cei de la Consiliul Elevilor au propus ca în noua Lege a Educaţiei cei care cer bani dar şi cei care dau pentru fondul şcolii să fie sancţionaţi. Aceştia refuză să mai plătească fondul şcolii întrucât consideră că acesta dăunează învăţământului.

„Statul să spună că învăţământul gratuit în România nu este cea mai bună soluţie“

Fondul clasei şi fondul şcolii sunt, de zeci de ani, practici extrem de răspândite în Ro­mânia. Reprezentanţii învăţământului preuniversitar din judeţul Iaşi spun că este normal ca părinţii să vină cu idei, să pună flori în clasă, să înfrumuseţeze spaţiul unde învaţă copiii lor, însă nu într-atât încât aceştia să vină de acasă cu bani pentru mobilă ori alte pretenţii ale diriginţilor.

Pornind de la faptul că România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte investiţia în educaţie, sindicaliştii din învăţă­mântul ieşean afirmă că: „Eu personal sunt pentru scoaterea fondului şcolii, însă nu cred că lucrul acesta se poate face, care ar fi forma legală? Fondul şcolii a făcut, din păcate, să compenseze lipsa de implicare a statului român. Până în 2007, fondul era binevenit. În momentul de faţă credem că sunt resurse suficiente pentru ca statul român să-şi asume responsabilitatea şi să subvenţioneze învăţă­mântul cu sumele de bani necesare. Poate că ar trebui interzis, mi s-ar părea o manieră mai cinstită ca statul să spună: „Dom’le, nu vrem, nu putem“ şi atunci să spună că învăţământul gratuit în România nu este cea mai bună soluţie şi că cofinanţarea ar merge mai bine!“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţă­mântul Preuniversitar

„Fondul şcolii e mai mult o formă de solidaritate“

Pe de altă parte, o scoatere definitivă a fondului şcolii nu este neapărat o soluţie, deoarece acesta ar putea lua o altă formă. Părinţii pot face donaţii şcolii sau pot colecta banii prin consi­liul părinţilor, printr-o hotărâre care obligă minoritatea să se supună majorităţii. Şi în acest caz, elevii ar putea fi obligaţi în continuare să dea acei bani ceruţi pentru şcoală. Dascălii recunosc însă că această obişnuinţă nu este tocmai cea mai bună dovadă de moralitate, mai ales în şcoli, unde copilul ar trebui să înveţe valorile fundamentale ale vieţii. Dacă se poate interzice sau nu prin lege fondul şcolii, ne explică reprezentanţii Inspectoratului Şcolar.

„Prin lege nu cred, dar poate fi mai fermă prevederea. Fondul şcolii reprezintă o problemă cu conotaţie negativă deoarece dintr-o bună intenţie s-a ajuns la excese. S-a trecut de la o contribuţie benevolă la impuneri. Fondul şcolii e mai mult o formă de solidaritate a familiei faţă de şcoală, el trebuie să fie o contribuţie decentă. Vorbim de o cutumă care ar trebui totuşi să rămână în trecut, iar iniţiativele părinţilor să ia forma unor proiecte, ei se pot organiza dincolo de spaţiul şcolii pentru a completa lacunele pe care, evident, înstituţiile de învăţământ le au. Interzicerea? Vorbim de un lucru care nu există în nic un document şcolar ori executiv“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspecto­ratului Şcolar Judeţean Iaşi.

„Mi se pare foarte mult“

Până la o decizie definitivă însă, părinţii ieşeni se plâng în continuare de sumele exagerate pe care diriginţii le-au cerut la prima şedinţă cu părinţii. Adunate, fondul şcolii cu fondul clasei plus alte cheltuieli ale clasei, aceste „contribuţii benevole“ ajung să-i sperie pe unii părinţi care trebuie să dea şi jumătate din salariul pe o lună.

„S-au cerut câte 300 de lei de copil, ceilalţi părinţi au fost de acord, dar eu nu. Sunt în minoritate şi nu am ce să fac, trebuie să-i dau şi mi se pare exagerat, dacă ar fi fost 40-50 de lei, înţelegeam, aş fi de acord. Mi se pare foarte mult şi intenţionez să merg la registratură la Inspectoratul Şcolar să depun o plângere. Dacă nu rezolv aici, voi merge mai departe, la minister, poate le trimite un control ceva“, spune o mamă venită la redacţia noastră cu această ne­mulţumire. Copilul ei învaţă la unul dintre liceele de elită din Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Dan CONSTANTIN

De ce vulturii vor înhăţa bucată cu bucată din starul economiei comuniste de la Iaşi

Şi totuşi nimeni nu a plătit! A rămas în urmă un munte de datorii, mare parte în dreptul statului, ceea ce ne face să credem că până la urmă această obligaţie va fi pusă în spinarea tuturor cetăţenilor, deci pierderea va fi socializată.

Filmuletul zilei

opinii

Vodă Koba cel cumplit

Alexandru CĂLINESCU

Vodă Koba cel cumplit

Dacă naziştii de frunte au fost judecaţi şi condamnaţi, dacă şi astăzi un fost paznic de lagăr ajunge, la 90 de ani, în faţa tribunalului, nici un lider sovietic şi nici un călău kaghebist n-a fost în situaţia de a răspunde pentru faptele lui. Iată de ce, în lipsa unui proces al comunismului, o carte precum cea a lui Martin Amis este salutară.

Politehnica lui Kogălniceanu

Neculai SEGHEDIN

Politehnica lui Kogălniceanu

Cine a citit jurnalul american al lui Grigore T. Popa (volum editat de dr. Richard Constantinescu), poate întâlni, spre sfârşitul cărţii, coperta numărului 3 din anul 1936 al Însemnărilor ieşene, unde marele profesor anatomist era coleg de redacţie cu Mihail Sadoveanu şi George Topîrceanu. Pe acea copertă se poate vedea şi cuprinsul numărului cu pricina, în care este menţionat şi articolul O Politehnică la Iaşi, în 1850 de Ioan Andriescu-Cale. 

Ultima dorinţă a unui general

dr. Eugen TÂRCOVEANU

Ultima dorinţă a unui general

Unchiul Nelu, pe numele său Ion Gavriloiu, s-a născut la 8 octombrie 1921, în satul Trestieni, comuna Pârscov (unde s-a născut şi Vasile Voiculescu pe care l-a cunoscut), din judeţul Buzău. A fost fiul Anei şi al lui Constantin Gavriloiu, preot înzestrat cu mare har duhovnicesc, cu dragoste de oameni şi de adevăr.

pulspulspuls

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Un război intestin este inevitabil la USR Iaşi. Iată argumentele!

Acuma, că a trecut ziua naţională, adică 24 de ore în care, trebuie să recunoaştem, tot românul trebuie să adopte poziţia sfinxului, ei bine, acuma, că a trecut, putem să relaxăm muşchii faciali şi să medităm puţin la problemele importante ale urbei noastre. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.