anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

După mai multe promisiuni, s-a aşternut tăcerea peste renovarea Filarmonicii

GALERIE
filarmonica-iasi (1)
 • filarmonica-iasi (1)
- +

Administraţia judeţului aşteaptă acum finanţare prin PNRR sau de la bugetul de stat. O scrisoare deschisă adresată atât preşedintelui CJ, cât şi primarului solicită recurgerea la un împrumut. Între timp, termenul de graţie de trei ani acordat de proprietarul sălii Filarmonicii pentru deschiderea şantierului a fost prelungit cu încă doi ani.

 

Preluate în toamna anului 2018 printr-o hotărâre a consilierilor judeţeni, cele două clădiri de pe strada Cuza Vodă unde îşi ţinea concertele orchestra Filarmonicii Moldova sunt şi astăzi în aceeaşi stare. Lucrările de restaurare asumate de Consiliul Judeţean la preluarea în administrare, preţul prelungirii acordului de locaţie pentru 22 de ani, nu au început.

Cititi si: SALVAȚI FILARMONICA IEȘEANĂ! Scrisoare deschisă către primarul Mihai Chirica și președintele CJ Costel Alexe

A fost realizată sau obţinută în schimb documentaţia necesară: expertiza tehnică, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiectul tehnic, autorizaţia de construire. Cum condiţia era ca în termen de trei ani să fie deschis şantierul, altfel înţelegerea cade, un act adiţional încheiat la sfârşitul anului trecut între CJ şi Episcopia Romano-Catolică Iaşi, proprietara clădirilor, a prelungit acest termen de graţie cu doi ani. Nici aşa lucrările nu au demarat până acum.

Cititi si: Covid mai face o victimă: Filarmonica din Iași se reface mai greu

„Fişa de proiect, în valoare de 11 milioane de euro, este depusă la Ministerul Fondurilor Europene pentru ca lucrările să fie finanţate prin PNRR. Am discutat însă cu domnul ministru Cseke Atilla şi posibilitatea ca Filarmonica ieşeană să fie reabilitată şi restaurată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii”, ne-a declarat preşedintele CJ, Costel Alexe.

O scrisoare deschisă

„Nu mai aşteptaţi să găsim înţelegere în alte zări, la guvern, la CNI, la Bruxelles etc. Nu cred că este cineva căruia să-i pese mai mult de necesitatea acestei finanţări ca nouă, ieşenilor, celor care iubim gingăşia acordurilor lui Mozart, Debussy, savoarea sunetelor lui Vivaldi, Strauss, măiestria armoniilor lui Ceaikovski sau Beethoven”, i-a solicitat însă, într-o scrisoare deschisă adresată deopotrivă şi primarului Iaşului, de conf.dr. Vasile Cotiugă.

După ce a făcut istoricul Filarmonicii, de la început până la primul concert în clădirea de pe strada Cuza-Vodă şi apoi după plecarea în săli improprii unde concertează şi azi, istoricul Vasile Cotiugă îi îndeamnă pe cei doi lideri ai administraţiei locale să găsească surse de finanţare cât mai repede.

„Oferiţi, dle Alexe, stimaţi consilieri judeţeni, bucurie ieşenilor şi alocaţi imediat bani Filarmonicii ieşene, chiar de va trebui să mâncăm pâine neagră ca să plătim un împrumut la cea mai scumpă bancă!”, încheie el scrisoarea deschisă, îndemnându-i şi pe ieşeni să semneze petiţia deschisă în acest scop.

Paşi înapoi pentru Iaşul cultural

Liderul grupului consilierilor PSD din Consiliul Judeţean consideră că fiecare lună pierdută privind implementarea acestui proiect „reprezintă un pas înapoi pentru Iaşul cultural”.

Puteţi semna aici petiţia iniţiată de Vasile Cotiugă

„S-au făcut eforturi majore în mandatul trecut pentru a se ajunge la soluţia ca Filarmonica să-şi desfăşoare activitatea în clădirea Episcopiei şi, mai mult, erau rezervaţi aproximativ 8 milioane de euro din bugetul CJ pentru reabilitarea clădirii. Din păcate, administraţia actuală iniţiază proiecte noi, dar uită de cele în derulare, cu atât mai mult cu cât discutăm de Filarmonica Iaşi, o entitate fără de care Iaşul cultural este o formă fără fond. De ani de zile, activitatea Filarmonicii are loc din loc în loc, situaţie alarmantă, semnalată public chiar şi de membrii PNL”, ne-a declarat Cristian Stanciu.

El a adăugat că grupul aleşilor PSD va insista în următoarea şedinţă de buget pentru găsirea de soluţii urgente privind finanţarea. Propunerea de buget al judeţului pe anul în curs urmează să fie dezbătută şi adoptată într-o şedinţă extraordinară ce va fi convocată în termen de două săptămâni.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.