
Trei ieșeni au scăpat de griji după ce răspunderea penală pentru faptele de evaziune fiscală de care erau acuzați s-a prescris. Cei trei puseseră pe roate o afacere cu bovine cumpărate de la sătenii din județ, revândute la un abator, cu acte falsificate. Cei trei nu vor face nicio zi de închisoare, iar Fiscul va trebui să recupereze un prejudiciu de aproape 200.000 de euro vânzând o casă din chirpici și curtea din jurul ei.
Milica și Gheorghiță Stoica dețineau o firmă înregistrată în Sirețel, specializată în comerțul cu amănuntul de produse alimentare, băuturi și tutun. Activitatea reală a societății era de fapt alta. Gheorghiță Stoica umbla prin târguri, oboare și pe la domiciliile sătenilor, în căutare de bovine pe care să le transporte la abatorul din satul botoșănean Răchiți. Animalele erau cumpărate cu plata în numerar, dar oficial, ele erau achiziționate de la ferme și societăți agricole. Timp de aproape doi ani, în perioada 2011-2013, cei doi soți au înregistrat în contabilitatea firmei 674 de operațiuni de achiziții fictive, în valoare de 3,3 milioane lei, efectuate scriptic de la mai multe firme și persoane fizice autorizate.
Aproape o treime dintre tranzacții aveau în spate facturi emise de firma unui vecin, Vasile Stoica. Având nevoie de bani pentru a-și plăti un credit, acesta le-a vândut soților Stoica 217 facturi fiscale, însoțite de chitanțe în alb sau completate, care atestau că firma lui vânduse bovinele ce urmau să ajungă la abator. Erau întocmite și chitanțe care atestau plata fictivă, în numerar, către furnizori. După sacrificarea animalelor, carcasele erau vândute, iar soții Stoica retrăgeau banii în numerar din bancă. La bugetul statului nu mai ajungea însă nici TVA, nici impozitul pe profit. Inspectorii fiscali au calculat un prejudiciu de 833.000 lei.
În timpul anchetei, soții Stoica au refuzat să dea declarații, atât în calitate de suspecți, cât și ca inculpați. În fața magistraților Tribunalului, ei și-au recunoscut faptele, precizând totodată însă că nu țin ca procesul să continue, dacă se va constata prescrierea răspunderii penale. Așa s-a și întâmplat, de altfel. Conform legii, termenul de prescripție a răspunderii penale pentru evaziune fiscală este de 10 ani, iar o decizie de acum doi ani a Curții Constituționale nu mai permitea prelungirea sa. Termenul s-a împlinit în august anul trecut, iar vinerea trecută, judecătorii au constatat oficial acest lucru.
Cei trei inculpați au fost absolviți de răspunderea penală, urmând ca Fiscul să mai poată doar încerca recuperarea prejudiciului, pe cale civilă. Firma soților Stoica nu mai poate fi însă executată, întrucât a fost radiată din 2017. Judecătorii au menținut sechestrul asupra bunurilor personale ale celor doi, dar acestea sunt nesemnificative ca valoare. Cei doi dețin doar o casă de 64 mp din chirpici, un grajd de 50 mp și 1.000 mp de curte, în Sirețel. Valoarea tuturor acestora este departe de cei 833.000 lei datorați bugetului de stat.
Publicitate și alte recomandări video