După pandemia de Covid-19 va urma o alta de sănătate mintală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

După pandemia de Covid-19 va urma o alta de sănătate mintală

GALERIE
sanatate mintala
  • sanatate mintala
- +

M.F. are 44 de ani, este căsătorită, cu un copil student, are studii superioare şi recent a fost avansată la serviciu. Are o situaţie financiară foarte bună, dar cu un credit bancar pe mulţi ani. Primul atac de panică l-a avut într-o dimineaţă când se uita pe fereastră şi îşi bea cafeaua, aparent fără motiv. Din anamneză am aflat că avusese un episod depresiv cu câţiva ani în urmă, când se afla în conflict cu mama sa, cu fiul său şi cu soţul său pentru că „niciunul dintre ei nu o ajuta când le cerea sprijinul“. Singurul refugiu era serviciul. A suferit de insomnie. A urmat tratament psihiatric combinat cu un program de psihoterapie specifică. A declarat că, ulterior, lucrurile au revenit pe calea dorită, iar în familie atmosfera era armonioasă şi caldă. Dar pandemia cu Covid-19 i-a sporit temerile cu privire la capacităţile sale de bun organizator. Cu atât mai mult cu cât M.F. este o persoană căreia îi place să aibă planificată în cel mai mic detaliu orice sarcină.

 A declarat că noua stare o face să îi „fugă pământul de sub picioare“, că nu se mai poate înţelege cu cei din casă, că nimeni nu o ascultă: nu vor să respecte regulile de igienă suplimentare, fiul nu vrea să înveţe suplimentar şi ea consideră că şcoala online este insuficientă iar soţul nu înţelege să nu-şi mai vadă părinţii. A spus toate lucrurile astea cu mare viteză, aproape fără să respire. Agitată. Lucrul de acasă i se pare mult mai avantajos în condiţiile actuale dar este foarte preocupată că nu îi va putea să îşi continue ascensiunea profesională. A slăbit 5 kg în ultima lună deşi declară că are aceleaşi obiceiuri alimentare sănătoase. Adoarme greu şi somnul este fragmentat. Se simpte epuizată fizic şi psihic şi „foarte singură“. Are momente când se supără pe cei din casă şi refuză să le vorbească zile íntregi. Se ascunde şi plânge „până nu mai poate respira“. Se simte „inutilă, nesigură cu privire la viitor, o mamă incompetentă, o soţie execrabilă şi o fiică nerecunoscătoare“. Simte că se sufocă, are palpitaţii, este disperată la gândul ca ar avea o tulburare psihică de care nu va putea scăpa. Consideră că „nu prea mai are pentru ce trăi“.

Prof. univ. dr. Anamaria Ciubară, Universitatea „Dunărea de Jos“, Galaţi, şef Clinică Psihiatrie II, Spitalul „Elisabeta Doamna“, membru al Comisiei consultative de Psihiatrie din Ministerul Sănătăţii: Pandemia COVID-19 a realizat la scară globală un fenomen care nu a mai avut loc până acum: distanţarea socială. Această distanţare este o contradicţie totală pentru specia umană, a cărei cultură de mii de ani se bazează în primul rând pe interacţiunea socială. Practic, suntem o comunitate care se bazează în primul rând pe interacţiunea socială. Deşi este un instrument indispensabil pentru încetinirea răspândirii virusului, această nouă stare de normalitate poate avea un efect negativ asupra stării mintale a populaţiei. Chiar dacă avem acces la social media, conferinţe video sau muncă de la distanţă, nu putem ignora modul în care pandemia ne va afecta pe plan psihic.
Profesorul Sandro Galea, epidemiolog, decan al Facultăţii de Sănătate Publică a Universităţii din Boston, într-un articol pentru JAMA Internal Medicine declara: „Pandemia globală COVID-19 şi eforturile de o rezolva reprezintă o ameninţare unică şi trebuie să fim pregătiţi pentru pandemia care o va urma - cea a problemelor de sănătate mintală. Astfel, este important să luăm toate măsurile pentru a o diminua“.
 
Toate studiile care demonstrează impactul asupra psihicului în cazul unor evenimente majore arată că orice dezastru la scară mare, este însoţit de o creştere a numărului de tulburări din spectrul sănătatii mintale, depresie, anxietate, stres post-traumatic, abuz de substanţe, violenţă domestică şi abuz împotriva copiilor. Astfel, în contextul pandemiei de COVID-19, este de aşteptat să crească numărul acestor cazuri
 
Din cauză că pandemia a fost atât de neprevăzută este complicat să oferi un ghid de prevenţie a tulburărilor psihice. Având în vedere contextul actual, este absolut normal ca şi un psihic deosebit de robust să-şi pună întrebări: dacă mă infectez, ce formă de boală voi face; dacă fac a formă severă, voi ajunge în ATI; dacă ajung în ATI, voi fi între cei puţini care supravieţuiesc? Toate aceste întrebări sunt exacerbate de informaţiile conspiraţioniste care circulă în mediul virtual. Prin urmare, coroborarea acestor factori duce la o creştere semnificativă a fenomenelor legate de anxietate şi depresie, prin existenţa a numeroase incertitudini privind evoluţia bolii, necunoaşterea exactă a modalităţilor de transmitere şi a eficacităţii metodelor de preventie, cât şi caracterul empiric al tratamentelor acordate. Un alt element care poate declanşa stări de anxietate este observarea directă a persoanelor care nu respectă regulile de igienă şi prevenţie a transmiterii virusului.
 
Din cauza distanţării sociale impuse, cea mai bună soluţie ar putea fi tratarea etapizată. Mai exact, rezolvarea unei probleme să înceapă cu o consultaţie online şi dacă doctorul consideră că este un caz mai grav să programeze o întâlnire faţă în faţă.
 
Comunităţile şi organizaţiile ar putea deci să instruiască un număr de oameni să ofere prim ajutor psihologic: să identifice anumite simptome, să facă recomandări şi trimiteri către psihologi sau grupuri de susţinere.
 
Pandemia de COVID-19 nu este doar o ameninţare pe plan somatic ci şi psihic pentru că mulţi oameni ajung să sufere de anxietate, depresie sau alte boli psihice din cauza izolării. Este important să fie implementate măsuri pentru a diminua efectele negative precum programe de supraveghere şi suplimentarea sistemului de sănătate mintală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Alexandru LĂZESCU

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Poate că etichetele ideologice nu sunt astăzi considerate importante, dar ele ar putea deveni în viitor pe măsură ce curentul progresist în ascensiune va dori să promoveze politici radicale de transformare a societăţii.

Filmuletul zilei

opinii

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

L-am ucis pe Paco!

Dana ȚABREA

L-am ucis pe Paco!

L-am ucis pe Paco! de Joaquim Bundó este cel mai recent spectacol de microteatru de la Avangardia, dintr-o serie de minispectacole de aproximativ douăzeci de minute, concepute la graniţa dintre film şi teatru, pentru oamenii în permanentă mişcare, fără prea mult timp liber, al căror timp costă bani şi care se relaxează puţin spre deloc, în secolul 21, secolul de dincolo de secolul vitezei. Ca estetică, este propusă comedia neagră şi se glisează spre incredibil, cu mijloacele actoriceşti ale credibilului, verosimilului.

Iohannis la Radio România Actualităţi

Michael ASTNER

Iohannis la Radio România Actualităţi

La ţară, cât stau în casă (şi stau tot mai mult, că, de, vremea, ziua tot mai scurtă...), merge radioul. Invariabil pe Radio România Actualităţi. Unde în câteva rânduri deja m-a surprins următoarea formulare: La cutare oră, preşedintele Klaus Iohannis va ţine o conferinţă de presă „pe care Radio România Actualităţi intenţionează s-o transmită”...

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.