Arată Amalia Georgescu, unul dintre asociații de la Biocomp. Firma produce dispozitive pentru dezinfecție și decontaminare.
Știați că la Iași se găsește singurul producător de dispozitive de dezinfecție și decontaminare din țară? Spitalele o știu cu siguranță, o știu și școlile și grădinițele private, care sunt printre clienții obișnuiți ai companiei amintite, dar în pandemie au aflat despre existența Biocomp și o parte dintre persoanele particulare, aflate în căutarea unui scut împotriva virusului Sars-Cov 2. Iar apoi au pus dispozitivele la treabă și împotriva mucegaiurilor.
Chiar dacă cererea pentru dispozitive de dezinfecție a mai scăzut odată cu reducerea îmbolnăvirilor de Covid, tendința pe piața de dispozitive de decontaminare va crește și în următorii ani, spun specialiștii. În pandemie însă, vânzările Biocomp au crescut de 5,5 ori față de anul anterior, de la o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei în 2019, la aproape 10 milioane de lei în 2020. În anii următori, când spaima de Covid a dispărut, au mai scăzut și vânzările. Cifra de afaceri din 2023 (4,5 milioane lei) este însă cu peste 100% mai mare decât cea înregistrată înainte de criza Covid, pentru că între timp, atât companiile, cât și persoanele fizice au descoperit aceste dispozitive de dezinfecție care le pot face viața mai ușoară și aerul mai curat.
Biocomp, o afacere de familie, este în același timp una dintre companiile înființate la scurt timp după Revoluție. „Compania a fost înființată de socrul meu în 1991. Soțul meu a preluat-o în 1998, când socrul s-a retras la pensie. Eu am intrat oficial în firmă în 2007“, a explicat pentru Ziarul de Iași Amalia Georgescu, unul dintre cei trei asociați ai companiei.
În acest moment, firma de la Iași care se prezintă ca având, la nivel mondial, cea mai complexă gamă de dispozitive de dezinfecție și decontaminare cu lumină ultravioletă UV-C, iar dacă în primii ani spitalele erau clienții obișnuiți, între timp cererea a crescut și din alte domenii economice, dar și în rândul consumatorilor casnici.
Dispozitive de ucis virusuri și bacterii
„Noi nu mergem numai pe spitale, avem o piață foarte bună pe industria alimentară, producători, ferme, zootehnie. Dispozitivele funcționează pe bază de lumină ultravioletă distrugând virusuri, bacterii, spori de mucegai și sunt singurele care distrug ADN-ul acestora. Atunci când folosești o substanță chimică pentru a șterge o suprafață, ele nu mor, doar sunt «amețite» sau inactivate o perioadă scurtă de timp.
Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 10
Și, dacă substanța nu are concentrația corectă, s-ar putea să facă chiar ca virusurile, bacteriile să devină mai rezistente și să capete mutații. Ei, când pui dispozitivul în funcțiune, e distrus ADN-ul lor. Și mor. Gata, s-au pulverizat! De exemplu dacă ai mucegai pe perete, pui lampa pe perete și ții câteva ore sau câteva zile, depinde cât de grav este, și se transformă efectiv într-un praf ca de făină. Totul moare, nu mai zboară sporii prin aer“, a explicat Amalia Georgescu cum funcționează dispozitivele produse la Iași de Biocomp.
„Dezinfectăm jucăriile, covor, pat“
La Oficiul Român al Drepturilor de Autor, Biocomp a înregistrat conceptul de Biosecuritate Ecologică Integrată, „un concept unic de asigurare a dezinfecției spațiilor de activitate umană împotriva contaminării și transmiterii oricărui tip de agent patogen periculos: virusuri (inclusiv SARS-CoV-2), bacterii, mucegaiuri etc“. Cu alte cuvinte, dispozitivele firmei ieșene dezinfectează atât aerul, cât și diferite suprafețe sau obiecte, dar și produsele alimentare, care rămân astfel mai mult timp proaspete.
„Eu, de exemplu, am dispozitive în camera fetiței, în bucătărie, în baie, ca să dezinfecteze în permanență aerul. Dezinfectăm jucăriile, covor, pat, mai ales că noi avem și motan care intră și iese din casă când vrea. Și avem printre clienți foarte mulți posesori de animale care cumpără lămpi, fie pentru dezinfecția holurilor sau a zonelor unde stau cel mai des animalele, pentru că există riscul ăsta de alergii. La fel, avem foarte mulți părinți cu copilași micuți care vin pentru aceste dispozitive. Și să știți că și creșele și școlile private și-au montat aparate de acest fel“, a dezvăluit antreprenoarea.
În holul de la intrarea în sediul companiei, multe tipuri de dispozitive – pe stative, de mână, de montat pe perete sau pe tavan, sub formă de sertare sau de cutii sunt expuse pentru clienții în căutare de soluții adecvate nevoilor lor, în timp ce de pe tavan și de pe pereții încăperilor din companie alte astfel de dispozitive sunt puse în funcțiune și dezinfectează aerul de orice microb ar putea fi adus din afară.
„Regula de bază este nu expui corpul, pielea, în zona luminii“
„Pornim de la variantele home-use, mai micuțe, mai mari, și încet-încet intrăm și în zona industrială alimentară. Imaginează-ți că vorbim de dispozitive micuțe, dar la nivelul industrial, profesional, facem platforme foarte mari. Aici sunt expuse doar pentru prezentare, dacă vin, de exemplu, medici stomatologi sau veterinari“, spune antreprenoarea în timp ce arată spre diferite tipuri de dispozitive.
„Astea funcționează în permanență, dezinfectând aerul prin circulația naturală și noi putem să stăm fără nicio problemă, aerul e dezinfectat. Dacă vrei să faci o dezinfecție punctuală și să folosești dispozitivele astea, nu trebuie să stai în fața luminii. Într-un fel, regula de bază este nu expui corpul, pielea, în zona luminii. Câteva secunde nu pățești nimic, dar ea fiind o lumină cu acțiune distructivă a microorganismelor, iar noi suntem plini de bacterii, ce o să facă lampa? Bineînțeles că va dezinfecta. Nu există nici să intre în piele, că toată lumea se sperie, este lumină de suprafață și practic va crea senzația de arsură solară“.
Până să ajungă să se poată numi specialist mondial în dezinfecția stațiilor și obiectelor pe baza tehnologiei luminii ultraviolete UV-C, Biocomp a avut de înfruntat câteva mari crize, unele provocate de conjunctura națională, altele de influențele de la nivel mondial, povestește Amalia Georgescu:
„A trecut prin patru crize. După 1991 a fost atunci perioada când a crescut inflația foarte tare, prin 1995-1996. După aceea, a fost perioada când a preluat soțul meu compania de la tatăl lui. Au fost atunci niște perioade în care se făceau primele licitații la spitale, se lua marfa pe datorie, contractele nu erau cum trebuia să fie, cum sunt licitațiile adevărate întotdeauna. Spitalele nu plăteau la timp, aveau întârzieri și de un an și jumătate – doi ani la plăți – atunci a fost a doua criză. După aceea, a urmat criza economică din 2009. Și bineînțeles…“
A urmat pandemia. „Nu, nu pandemia – atunci am fost pe plus, mă corectează antreprenoare, după pandemie a picat tot. S-au oprit toate investițiile când lumea a văzut că nu mai e un risc. A fost o multitudine de dispozitive din China care a invadat piața, dar când pandemia s-a terminat au cam dispărut celelalte produse. Și tot noi am rămas. Le băgau în priză, pe cele luate din China, și după 3-4 ore se ardeau și apoi ne sunau tot pe noi, pentru că noi suntem singurii producători, restul sunt distribuitori, aduc de prin alte părți. Suntem singurii specializați pe zona asta, avem și conceptul de Biosecuritate Ecologică Integrată. Mai sunt niște firme de electrice, electronice care mai fac la cerere, dar nu specializați, noi doar pe asta lucrăm“.
Topul ieșean
Domeniul în care funcționează Biocomp se numește, după clasificarea activităților economice, „Fabricarea de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi stomatologice“. E un domeniu larg, în care sunt incluse fabricarea de aparatură de laborator, instrumente chirurgicale și medicale, dispozitive și accesorii chirurgicale, echipamente și aparate stomatologice, articole ortodontice, proteze dentare, dispozitive ortodontice dar și mobilierul medical.
Așa se face că deși e singurul producător de dispozitive de dezinfecție, Biocomp a avut în 2023 a șasea cea mai mare cifră de afaceri între firmele din Iași care sunt cuprinse în această clasă de activități și a fost pe locul 48 în țară. La Iași, pe primul loc la „Fabricarea de dispozitive, aparate şi instrumente medicale şi stomatologice“, după vânzările realizate a fost Euromedica SRL, cu o cifră de afaceri de 30,6 milioane lei.
Pe locul al doilea, Avvero Lenti se ocupă cu producția de lentile oftalmice, iar pe locul al treilea e o firmă de tehnică dentară. Ochii și dinții „vând“ cel mai mult, dacă e să ne luăm după acest top, în care doar Biocomp se ocupă de dezinfecție. Ocupanta locului întâi în topul cifrei de afaceri pe anul 2023 între companiile care au ca obiect de activitate fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale și stomatologice este de fapt un importator și distribuitor de orteze și dispozitive ortopedice pentru prevenție, susținere și reabilitare medicală.
Publicitate și alte recomandări video