După pandemie vom rămâne cu ceea ce am rămas după comunism?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

După pandemie vom rămâne cu ceea ce am rămas după comunism?

GALERIE
radu parpauta
  • radu parpauta
- +

În primul rând, vom rămâne cu masca: cu mormanele de măşti aruncate care pe unde, dar mai ales cu masca de la serviciu separat de cea de acasă, cu masca simandicoasă de la evenimente oficiale, cu măştile politicienilor de dinainte şi de după alegeri, tot cu mincinoşii şi nevolnicii a lá Ponta. 

Mass media - fără o pâine de mâncat, fără subiecte de care să tragă ca o haită de câini flămânzi. Însă rămâne cu celelalte subiecte: că, dacă ninge, rămânem cu străzile pline de zăpadă, rămânem cu entuziasmul la fotbal, cum zice Rădoi, steliştii cu istoria şi palmaresul, rămânem cu drumuri sparte, nu cu autostrăzi, rămânem acasă de Sărbători, cum zice Iohannis, ca să fim sănătoşi, rămânem cu economia pe butuci, cu ţinutul Secuiesc, cu un singur reactor la Cernavodă, cu americanii (aţi auzit, Sehr geehrte, Frau Merkel?). Rămânem cu pensiile speciale, adică rămân ei, lua-i-ar boalele, rămânem la Chişinău (Kişiniov) cu limba moldovenească, cu cel mai stufos guvern din Europa, rămânem cu aceeaşi apă şi canalizare, după ce pierdem milioane de euro. Teodosie Şpagoveanu rămâne cu autonomia faţă de stat, iar noi cu alcoolul în palme, în loc să-l ducem la gură.

După cum vedeţi rămânem (dacă vom mai rămâne în genere pe pământ, zic cei mai pesimişti) rămânem cu ochii în soare, adică... cum am fost, aşa rămânem. Cu uitatul urât la cei care strănută în tramvai sau autobuz? Cu frica de mulţimi, de evenimente unde vor fi prezenţi alţi oameni? Cu „teama”, ca şi până acuma, de a merge la teatru? Cu „teama” de a merge la concerte? Cu refuzul de a vedea filme altundeva decât acasă la tine, pe Netflix ori HBO? Cu o ură ascunsă faţă de cei care gândesc altfel faţă de noi, ură care poate izbucni oricând?

În pandemie creşte violenţa domestică, achiziţiile supraevaluate, mai mulţi angajaţi care lucrează remote, creşte comerţul online de alimente cu 40%, dar creşte depresia şi scade starea psihică a populaţiei; tocmai de aceasta se petrece mai mult timp la telefon pentru baliverneaua zilnică. În pandemie se accentuează inegalităţile sociale (România este ţara printre cele mai afectate). În acest context se schimbă (şi) mai negativ comportamentul angajatorului, se afectează (şi) mai mult peste jumătate dintre şomeri.

Mai rămânem cu o mulţime de lucruri, cele vizibile, dar, mai mult ca sigur, sunt şi o mulţime de probleme invizibile, doar bănuite de psihologi, medici etc. La politicieni nu mă refer, fiindcă ei, chiar dacă le bănuiesc, se fac că nu le înţeleg. Rămânem, aşadar, cu lipsa călătoriilor de vacanţă, la socri, pentru petrecerea Crăciunului, la prieteni etc. Rămânem cu teama unor copii şi adolescenţi de a merge la şcoală (Da! nu râdeţi), cu teama unor profesori universitari în vârstă de a preda în amfiteatre, cu dorinţa multor părinţi, profesori de a muta definitiv învăţământul de toate gradele online.

Aşadar, cu ce vom rămâne după pandemie? Cu amintirile şi atât? Cu nimic altceva? Nu vom rămâne cumva cu obiceiul de a ne feri de oameni? Sau cu refuzul de a-i mai lua în braţe şi de a da mâna cu ei? Dar dacă vom rămâne cu o ură profundă pentru cei care cugetă altfel decât noi?

În final ce pot spune? Scapă-mă, Doamne, de covid şi de toate bolile, de medicamente minune, de Coca-Cola, de gângăveala politică, de pseudo-libertatea de exprimare şi de sărăntocii cu rulmenţi în cap, de gimnastica de întreţinere, sus-jos, stânga-dreapta, de mutrele prelungi de la înmormântări. De greşeli, de ezitări, de retrageri şi ştersături din Cartea Vieţii să nu mă scapi, căci fără ele nu voi avea nici certitudini. Lasă-mi în loc, Atotputernice, pace şi linişte. Atât! Pace şi linişte!

Şi, la sfârşit, un optimism moderat n-ar strica la articolul ăsta: Să rămânem sănătoşi!

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joaca de-a reforma

Cătălin ONOFREI

Joaca de-a reforma

Îmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup!

Filmuletul zilei

opinii

Make Romania Great Again!

Briscan ZARA

Make Romania Great Again!

A fost vreodată România noastră grandioasă, a fost vreun moment din istorie la care ne putem raporta şi care poate fi luat drept exemplu de reuşită, de „aşa da”? Poate cineva spune că o anumită perioadă a fost cea mai apropiată de nivelul albastru al satisfacţiei dintre toate? A existat un moment la care să ne raportăm şi să zicem: „Nu mai e cum a fost atunci când eram cei mai şmecheri, când călăream valul, când eram temuţi, respectaţi, apreciaţi la adevărata valoare”?

Bunul păstor

Mihai DORIN

Bunul păstor

A plecat la Domnul mult prea devreme, la o vârstă la care un îndrumător spiritual îşi desăvârşeşte misiunea creştină, Prea Sfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Clujenii ne-au oferit cu acest prilej o lecţie de dragoste şi civilizaţie, prin felul în care au înţeles să-şi arate preţuirea pentru blândul păstor, care în cei peste 23 de ani de slujire a cucerit inimile credincioşilor. Şi nu au fost doar cei greco-catolici, aşa cum eu însumi am înţeles cu ani în urmă, atunci când l-am cunoscut, ci deopotrivă ortodocşi ori romano-catolici. 

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

pulspulspuls

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Iată, stimaţi telespectatori, că iarăşi pică ieşenii de papagal în politichia care se face la Bucureşti.

Caricatura zilei

N-a pățit-o numai Trump

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.