
O întreagă planetă cinefilă, din Los Angeles până-n Hârlău, a stat cu ochi holbați de melc spre Oscaruri; ceea ce mai puțin se știe e că și nenumărați români fac filme, exact la fel cum fac vin și rachiu: fără pretenții, dar naturale, cu mâinile lor, la teasc sau căzănel! Unele sunt garanții ale viitorului cinematografiei românești…
* Cinefilii din Mahmuri au propus juriului un film de factură contemporană, psihologic, care tratează probleme existențiale ale societății: „Nea Trump” este realizat dintr-un singur cadru (deosebită performanță a săteanului Maricel Păstae, care a ținut telefonul mobil aproape fără să-i tremure mâna, semn că era dres încă de dimineață) și tratează impactul pe care îl are în aceste clipe, asupra societății românești, activitatea administrației SUA. Discuțiile surprinse la mesele din bufetul comunal, contradicțiile, argumentele solide și topoarele peste cap la fel de solide, trase când argumentele au devenit de prisos, reprezintă tot atâtea teme de meditație. Filmul e interzis minorilor, el conținând scene în care personajele beau, fumează, se pocnesc cu topoarele, după cum am mai spus, și înjură politicienii din întreg eșichierul.
* Colegii din Dăunători au adoptat poziția opusă, prezentând un film mainstream, adevărat blockbuster, despre supereroii din jurul nostru; aceștia nu zboară ca Superman și nu urcă pe pereți, ca Omul Păianjen, dar fac adevărate minuni. Dintre ei ar fi Ilie Ceafă, cel care scoate rachiu din absolut orice (inclusiv din găini) la căzănelul propriu, Antonel Epuraș, care merge drept cu bicicleta după cinci litri de vin, Aurel Streașină, care nu și-a bătut niciodată copiii și nevasta, Pamfil Macedon, care scrie corect, fără virgulă între subiect și predicat, și Loredan Scabie, care dovedește superputerea absolută, fiindcă s-a lăsat de băut!
* Pentru a oferi o ocupație la început de primăvară sătenilor din Consumatori, edilul Marcel Compot a organizat un „festival comunal de film deschis cineaștilor amatori”, cu premii din partea sponsorului, patronul bufetului „Trei Cărări Cunosc pe Lume”. După câteva zile juriul a decis câștigătorii: la secțiunea „Filme de lungmetraj” marele premiu a ajuns la Macarie Pupăză, săteanul care filmează de obicei evenimentele din localitate, fiind plătit în natură. El a intrat în concurs cu o compilație de secvențe de la nunți; cu această ocazie, primarul a văzut cine a pus bucăți de ziare în plicurile de dar, la nunta fiică-sii, și cine și-a bătut joc de el la masă, după ce l-a prins flama (i s-a rupt filmul, ca să fim în temă), turnându-i pe păr sos de usturoi și maioneză și băgându-i chiștoace de țigări în nări. Trofeul secțiunii „Scurtmetraje” a ajuns la copilul Mihăiță, care, zi de zi, de-a lungul verii, a pândit de după tufele de pe malul gârlei sătencele venite să se scalde; Mihăiță a primit și peste 500 de lei de la diverși localnici, dornici să aibă și ei copii ale clipurilor.
Oscar, nominalizat la Premiile „Chuck Norris”!
Stăteam și ne întrebam de ce tocmai Chuck Norris nu a fost nominalizat în întreaga sa carieră pentru un premiu Oscar, de orice fel – asta, în ciuda faptului că, dacă are chef, poate câștiga absolut toate premiile, de la „cel mai bun actor” și „cea mai bună actriță”, până la „cel mai bun film de animație” și „cea mai bună editare de coloană sonoră”, pe toate, simultan! Am stat, ne-am gândit și am găsit răspunsul: Chuk Norris nu a primit niciodată un Premiu Oscar, pentru că Oscar a fost cel care a primit Premiul „Chuck Norris”! Exact același premiu pe care l-a primit, mai demult, și Alfred Nobel…
Publicitate și alte recomandări video