Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Durerea de dinţi te avertizează de ce afecţiuni interne suferi?

GALERIE
dureri dinti
  • dureri dinti
- +

Conform medicinei tradiționale chineze, fiecare dinte corespunde unui organ din corpul uman. Se pare că ar fi o legătură energetică între organele noastre și anumite probleme de sănătate de care am putea suferi. 

 

Dacă legătura dintre dinții noștri și organele noastre stârnește atât de multă curiozitate, este pentru că uneori sunt capabili să ne informeze despre starea noastră de sănătate. Pentru Christophe Gachet, medic stomatolog și șef de clinică din Geneva, „există semnale care ne avertizează, tipice anumitor boli“. Expertul amintește că gura este un focar de bacterii care se pot răspândi cu ușurință în organism prin microvenule care leagă dinții de fluxul sanguin.
Care este legătura dintre dinţi şi organe?
 
Conform Groton Wellness Center, un centru de sănătate holistic din Statele Unite, fiecare dinte este legat de unul sau mai multe organe specifice, ceea ce poate indica o posibilă problemă de sănătate:
 
Incisivii și caninii sunt, în general, conectați cu rinichii, ficatul și vezica biliară.
 
Caninii inferiori corespund ficatului, pancreasului și plămânilor și, prin urmare, reflectă probleme de sănătate legate de aceste organe. Incisivii dureroși, pe de altă parte, ar putea indica o infecție a prostatei sau a amigdalelor. Durerea incisivilor superiori și inferiori ar putea fi legată de o infecție la rinichi, vezică urinară sau urechi. De asemenea, poate semnala probleme cu sistemul limfatic și organele de reproducere. Premolarii și molarii sunt legați de intestinul gros și stomac. Premolarii dor ca urmare a unei reacții alergice, a unui dezechilibru al florei intestinale, a pneumoniei sau a durerii de artrită. Durerea molară poate indica anemie, ulcer gastric și intestinal, gastrită cronică (inflamație a mucoasei stomacului), hemoroizi, infecții ale vezicii urinare, reumatism sau chiar inflamație cronică a pancreasului. Molarii inferiori dureroși pot indica varice, polipi în colon și boli respiratorii (bronșită, pneumonie și astm).
Măselele de minte, pe de altă parte, sunt conectate la sistemul nervos central, inimă, ficat și intestine. Pot semnala hipertensiune arterială, dureri de cap, boli de ficat, dureri la nivelul extremităților sau boli cardiovasculare.
 
Igiena orală sănătoasă
 
După cum explică un articol publicat de Public Health Reports, sănătatea bucală se referă la sănătatea gurii și, în cele din urmă, susține și reflectă sănătatea întregului corp. De aici importanța unei bune igiene orale:
1. Adoptă o rutină eficientă, alegând periuța și pasta de dinți potrivite dinților tăi.
2. Spală dinții făcând mici mișcări în sus și în jos.
3. Nu uita limba. Și ea trebuie spălată cu periuța, pentru a elimina bacteriile.
4. Clătește cu apă de gură după periere.
5. Schimbă periodic periuța de dinți.
6. Mestecă gumă de mestecat fără zahăr, mestecatul te va ajuta să activezi glandele salivare și să elimini placa dentară, responsabilă de mirosurile neplăcute.
7. Consumă alimente sănătoase, cum ar fi mere, morcovi, nuci etc.
8. Evită băuturile carbogazoase, sifonul atacă smalțul.
9. Limitează consumul de cafea, ceai sau orice altă băutură care poate păta dinții. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri