Durerea depărtării de iubit îi face corpul să paralizeze. Tulburarea de conversie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 17.01.2021

Durerea depărtării de iubit îi face corpul să paralizeze. Tulburarea de conversie

GALERIE
iubire
  • iubire
- +

Doi studenți mi-au trecut pragul într-o dimineață, triști și îngrijorați din cauza unor simptome alarmante, inexplicabile ale tinerei. Îi paraliza întregul corp și simțea că în acele momente, nu mai realiza unde este, ce se întâmplă cu ea, ci doar se temea că va muri, având o boală gravă nediagnosticată.

Povestea lor de dragoste a avut un parcurs greoi, nefiind acceptată de familiile celor doi, iar la momentul prezent ei încă se luptă pentru relația lor. Mai dureros pentru ei este și faptul că el face facultatea în alt oraș, fiind aproape imposibil ca, în timpul anului, cei doi să petreacă timp împreună. Distanța este una destul de mare, weekend-urile aducându-i împreună de cele mai multe ori, în mediul virtual, pentru că nu dispun de resurse financiare spre a se vizita. Tânăra mărturisește că bărbatul este singurul ei sprijin din punct de vedere emoțional, au o legătură specială care le-a lipsit încă din familia de origine ambilor, și ceea ce au reușit ei sa creeze este foarte puternic și de neatins. Se simt indestructibili și au intenții serioase în viitor, indiferent de părerea părinților care s-ar putea împotrivi. Acest lucru pune o presiune extraordinară asupra lor și, uneori, tensiunea atinge cote atât de ridicate, încât amândoi fug de acasă și nu mai vor să vorbească o perioadă cu cei rămași, doar pentru a se putea liniști. Îmi povestesc faptul că nu își doresc să neglijeze studiile și se bucură să vadă că pot asigura un viitor frumos atât lor, cât și copiilor pe care și-i doresc.

Manifestările femeii s-au dezvoltat pe fondul unei anxietăți generate de plecările la facultate, în alt oraș, ale partenerului. În momentul în care acesta urma să reînceapă cursurile, cu o saptămână înainte, iubita sa paraliza și avea atacuri de panică îngrozitoare. Din grijă pentru bunăstarea ei emoțională, acesta își amâna plecarea, dar femeia se simțea vinovată de toată această situație și se temea că el va pierde anul. Mereu îi cerea să nu rămână lângă ea, și îi promitea că va merge la spital pentru a face investigațiile necesare, însă din teama de a nu i se ascunde un adevăr dureros, tânărul alegea să fie prezent. Această situație dura deja de mai bine de un an și devenea frustrantă pentru amândoi, mai ales în momentul în care medicii repetau că totul este în ordine.

Tulburarea de conversie reprezintă un strigăt de ajutor, inconștient, incontrolabil, manifestat prin somatizări ( paralizia, orbirea, amnezia, anestezia, afonia, tulburări motorii, halucinații, fără o cauză medicală ). Altfel spus, este o formă involuntară de manipulare a celuilalt pentru a recăpăta controlul asupra unei situații ce naște zbucium interior.

Terapia este centrată pe explicații privind tulburarea în sine, cauze și efecte, atenție orientată către semnalele transmise de propriul corp pe care să le recunoască și să le permită manifestarea atât timp cât este mobilizatoare, și nu distructivă. De asemenea, foarte importantă este implicarea celor cu care persoana în cauză a dezvoltat dependență emoțională. Se vor renegocia rolurile fiecăruia, se vor dezvolta strategii menite să asigure buna funcționare în cadrul sistemului, se vor trasa limite clare cu care ambii vor fi de acord, în ceea ce privește sarcinile personale și de cuplu. Conflictul interior va fi stins prin hipnoterapie ce accesează inconștientul, în scopul de a oferi alternative și a demonta temerile adânc înrădăcinate.

Terapia farmacologică în tulburarea de conversie este utilă pentru tratarea anxietății, astfel încât pacientul va consulta și un medic psihiatru care îl va monitoriza constant, ședințele de psihoterapie urmând a se desfășura simultan.

Carl Gustav Jung spunea că oamenii ar fi capabili să facă orice, numai să nu stea față în față cu sufletul lor. Este dureros să afli că supărările și greutățile reprimate nu au făcut altceva decât să revină sub o altă formă. Este greu și să accepți cauzele unui comportament, însă lucrul cu tine și evoluția personală cântăresc mult mai greu atunci când vrem să accedem către liniște și echilibru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.