Durerile de cap care nu trec cu calmante pot semnala o tumoare pe creier. Detalii cu medicul neurochirurg, Marius Dabija
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Durerile de cap care nu trec cu calmante pot semnala o tumoare pe creier. Detalii cu medicul neurochirurg, Marius Dabija

GALERIE
dureri, cap, tumora, creier
  • dureri, cap, tumora, creier
- +

Marcel Gheorghiu, Vaslui: ”Tatăl meu are 67 de ani și de ceva timpt s-a tot plâns de dureri de cap, își mai pierdea echilibrul dar nu ne-am dat seama că ceva nu este în regulă până ce nu a devenit uneori incoerent când vorbeam cu el. Atunci ne-am adresat medicului de familie care ne-a recomandat să venim la Iași, la Spitalul de Neurochirurgie, spunându-ne că ar putea fi o tumoră pe creier. Noi l-am întrebat cât de grav este, dar medicul ne-a spus că nu se poate pronunța până ce nu i se fac investigații la spital, ca să se vadă ce fel de tumoră este, în cazul în care are așa ceva. Tata nu vrea să vină, iar noi, cei din familie, nu am prea înțeles clar ce are și ce se poate întâmpla dacă el nu vine la spital”.

 

Dr. Marius Dabija, medic primar neurochirurg, Director Medical la Spitalul de Urgențe ”Nicolae Oblu”, Iași: ”Recomandarea medicului dumneavoastră de familie este foarte corectă. La acest moment putem presupune, dar în niciun caz nu putem pune un diagnostic fără un consult și investigațiile specifice de rigoare. Deci, nu putem ști ce are tatăl dumneavoastră până ce nu este investigat. În situația în care este într-adevăr o tumoră cerebrală, aceasta va evolua cu siguranță, nu există nici un motiv să nu se comporte așa, iar descoperirea ei precoce ar putea face diferența între o rezecție a tumorii în totalitate sau doar parțială, între a practica o intervenție care ar putea crește doar durata de supraviețuire când ar putea să vindece, între o calitate a vieții tatălui dumneavoastră bună sau încărcată de deficite neurologice severe.

În ce privește tumorile cerebrale, acestea sunt procese patologice care apar în urma multiplicării anormale de celule. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Durerile frecvente de cap, amețelile, dificultățile de concentrare, modificările de comportament, tulburările de vorbire și parezele se numără printre principalele simptome care pot ascunde o tumoare cerebrală.
 
De cele mai multe ori, o tumoare aflată la nivelul creierului se manifestă prin dureri de cap ce nu se ameliorează cu analgezicele obișnuite, precum și prin prezența tulburărilor de vorbire și de vedere, prin afectarea auzului, amețeli, tulburări de comportament și de personalitate, dar și prin slăbirea capacității de concentrare, afectarea memoriei, convulsii, greață, somnolență și prin paralizie facială și crize epileptice.
 
După tipul celulelor, tumorile cerebrale pot fi benigne, adică cele necanceroase, dar care pot fi periculoase deoarece au tendința de a crește în dimensiune, determinând compresiuni asupra țesutului cerebral sau nervilor cranieni și există tumori maligne, adică cele canceroase, de foarte multe ori cu caracter infiltrativ, de cele mai multe ori imposibil de vindecat, scopul tratamentului chirurgical în cazul lor fiind creșterea duratei de supraviețuire și a calității vieții pacienților.
 
În cazul tumorilor cerebrale maligne, acestea se pot dezvolta primar, de la început, în creier – și ele se numesc tumori cerebrale primare, sau cancerul poate debuta în alte părți ale corpului, ajungând apoi și la creier, acestea purtând denumirea de tumori cerebrale secundare sau metastaze. Metastazele cerebrale reprezintă, de altfel, cele mai frecvente tumori cerebrale iar originea lor cel mai frecvent este reprezentata de cancerul pulmonar, de sân, digestiv, ovarian sau de piele (melanom). Dintre tumorile primare cele mai frecvente sunt, din nefericire, glioblastoamele, tumori maligne, extrem de agresive, care infiltrează creierul la mare distanță, sunt imposibil de rezecat în totalitate și care micșorează dramatic durata de supraviețuire a pacientului, în pofida tratamentului agresiv chirurgical și a celui oncologic, rar depășește 2 ani.
 
Statisticile arată că bărbații sunt mai predispuși decât femeile să facă tumori cerebrale. Orice pacient care prezintă semne de suspiciune de tipul celor enumerate mai sus ar trebui să beneficieze de un consult neurologic care să obiectiveze aceste semne prin teste specifice și să confirme apoi existența unei eventuale tumori cerebrale printr-o investigație imagistica, cea mai utilă, din punct de vedere al informațiilor oferite fiind examinarea IRM. Diagnosticul de certitudine al tipului de tumoră va fi oferit însă doar de rezultatul anatomo-patologic, deci în urma rezecției chirurgicale a tumorii sau a unei biopsii.
Tratamentul chirurgical al tumorilor cerebrale este adaptat fiecărei situații și fiecărui tip de tumoră și el poate merge de la o simplă biopsie urmată de tratament oncologic până la intervenții complexe, a căror durată poate depăși 8 ore, mai ales în cazul tumorilor benigne, a căror rezecție completă poate vindeca pacientul, dar care sunt situate frecvent în zone funcționale cerebrale sau implică nervi cranieni care trebuie respectați și salvați în cursul intervenției, pentru o calitate bună a vieții pacientului. 
 
Chirurgia tumorilor cerebrale a făcut progrese notabile, avem astăzi mijloace de a ști în timp real intraoperator, unde suntem și ce structuri întâlnim cu ajutorul unui sistem numit neuronavigație, există sisteme de monitorizare electrofiziologică pentru identificarea zonelor funcționale cerebrale și a nervilor cranieni care permit identificarea și protejarea lor în cursul intervenției, există sisteme de aspirare precisă a tumorii și sisteme de identificare a țesutului tumoral mai ales atunci când el nu se delimitează vizual, în microscopia uzuală, de creier, există microscoape performante și chirurgi cu experiență în microchirurgie. 
 
Putem astăzi îndepărta tumorile cerebrale în condiții de siguranță și performanță superpozabile celor care există în orice colț civilizat al lumii. Este foarte importantă, însă, depistarea acestor tumori cât mai precoce, este necesară o conștientizare a importanței adresabilității pacienților la apariția primelor semne, o cultură a prezentării la medic și a controalelor periodice. 
 
Noi, chirurgii, putem să ajutăm, avem mijloace, experiență și determinare, dar simțim prea adesea, încă, o mare frustrare în fața unor cazuri care ajung nepermis de târziu, după lungi perioade de semne care ar fi putut permite un diagnostic mai rapid și o intervenție care să vindece, de multe ori și nu doar să prelungească viața. Semnele neurologice severe – paraliziile, tulburările de vorbire sau de vedere – de cele mai multe ori sunt imposibil de recuperat, chiar și în condițiile unei rezecții complete a unor tumori benigne.
 
Datorită tehnicilor moderne de imagistică, multe dintre tumorile cerebrale sunt depistate înainte de a determina altceva decât simptome ușoare, cum ar fi cefaleea (durerile de cap) nou apărută sau prelungită neobișnuit de mult. Orice semn neurologic sau schimbare de comportament ar trebui să fie un semn de alarmă și să determine un proces simplu de acțiune – acceptarea că ar putea fi o problemă serioasă și vizita la medicul de familie.
 
Medicina a evoluat foarte mult și neurochirurgia este un bun exemplu. Astăzi, șansele de supraviețuire în cazul unei tumori cerebrale sunt evident mai mari. Dar, foarte important este ca pacientul să se prezinte la medic cât mai rapid, după ce a constatat el, sau familia sa, că ceva nu este în regulă. De aceea, vă recomand să veniți cu tatăl dumneavoastră la Spitalul de Neurochirurgie, pentru a i se pune un diagnostic corect și, ulterior, în funcție de rezultat, să urmeze un tratament. Dintre toate variantele posibile, a sta acasă este varianta cea mai nefericită.”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.