anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Duşa: Mă voi opune vehement unei regionalizări pe criterii etnice

GALERIE
mircea dusa
 • mircea dusa
- +

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că se va "opune vehement" unei regionalizări pe criterii etnice, adăugând că procesul şi dezbaterea privind regionalizarea sunt complexe şi de durată.

Mircea Duşa a afirmat că sunt multe propuneri, sunt multe analize de făcute privind regionalizarea până în momentul în care se va finaliza strategia de regionalizare şi se va stabili numărul de regiuni.

"Sigur că procesul acesta şi dezbaterea privind regionalizarea este unul complex şi de durată (…) Însă chestiunea de principiu legată de atribuţii este aceea de a descentraliza de la nivel central multe atribuţii ale administraţiei centrale spre administraţia regională (...). Sigur că odată cu descentralizarea, este o problemă complicată, cu descentralizarea atribuţiilor pe regiuni trebuie să se producă şi descentralizarea financiară, fiindcă vorbim de descentralizare administrativă, de descentralizare economică, nu poate fi o descentralizare administrativă fără a exista şi o descentralizare financiară", a spus Duşa.

El a adăugat că administraţia regională va fi mai aproape de judeţe şi va putea să gestioneze mult mai bine problemele.

Ministrul Apărării a precizat că el se va opune "vehement" unei regionalizări pe criterii etnice.

"Eu sunt din Harghita, mă voi opune vehement unui regionalizări pe criterii etnice şi nici nu cred că poate fi vorba de o asemenea regionalizare şi descentralizare", a spus Duşa.

Întrebat dacă consideră că viitoarea capitală a regiunii centru ar trebui să fie la Alba Iulia, Duşa a spus că nu poate da un răspuns concret la această întrebare, pentru că dezbaterea legată de capitalele de regiuni este una foarte serioasă.

"Eu nu o să vă dau un răspuns concret la această întrebare, pentru că dezbaterea legată de capitalele de regiuni este una foarte serioasă. Eu cred că, până la urmă, în stabilirea capitalei de regiune sau reşedinţei regiunii respective trebuie să ai în vedere toate criteriile, pornind de la cele economice, de la cele administrative, dar şi de la ceea ce doresc cetăţenii, astfel încât odată creat centrul de regiune să nu bulverseze sistemul administrativ din regiunea respectivă", a spus Mircea Duşa.

România ar putea fi împărţită în şapte sau opt regiuni, luând în calcul influenţele culturale, migraţia populaţiei, stadiul de dezvoltare zonală, dar şi numărul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune, conform raportului Consiliului Consultativ pentru Regionalizare, relatează PRO TV.

Noile regiuni, numărul lor, calculul pentru capitalele de regiune şi modul în care regionalizarea României va influenţa viaţa locuitorilor sunt abordate într-un document de 56 de pagini emis de către CONREG.

Conform raportului, regionalizarea României ar putea fi făcută în 7 sau 8 regiuni, luând în calcul influenţele culturale, migraţia populaţiei, stadiul de dezvoltare zonală, dar şi numărul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune.

Preluând modelul regionalizării din Polonia, ţara cu cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene, România ar putea fi împărţită în regiuni cu o populaţie medie între 2,4 şi 2,7 milioane de locuitori, în funcţie de numărul de regiuni, 7 sau 8.

"Construirea regionalizării din 2013 în România şi prin raportare la modelul polonez statuat prin reforma din 1998 trebuie să aibă în vedere nu numai situaţiile de similaritate, ci şi pe cele de diferenţiere contextuală între cele două ţări", scrie în raport.

Raportul prezintă o nouă hartă a României regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, în funcţie de modul în care Bucureştiul va fi repartizat.

Conform acestui raport, România va fi împărţită în:

1. Muntenia Sud, regiune care ar putea cuprinde şi regiunea Bucureşti (Regiunea 8)
2. Dunărea de jos (Regiunea Sud-Est)
3. Moldova de Nord (Regiunea Nord-Est)
4. Transilvania Centrală (Regiunea Centru)
5. Transilvania de Nord Vest (Regiunea Nord Vest)
6. Banat Vest (Regiunea Vest)
7. Oltenia

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Când salariile o iau înaintea autostrăzilor

Mihai CHIPER

Când salariile o iau înaintea autostrăzilor

Cum să interpretăm anomalia statistică de la Iaşi?

opinii

Autorul (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Autorul (III)

Autorul e, înainte de orice, o enigmă culturală şi, nu în ultimul rând, una istorică. Romanţând biografia unui personaj canonic (de talia lui James), te confrunţi, volens-nolens, cu restricţii în perimetrul imaginativ. Oricâtă flexibilitate de construcţie ar oferi literatura, istoria (necesara raportare la factualitate) restrânge, auster, „deschiderile” potenţiale ale tabloului epic.

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

George ŢURCĂNAŞU

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

Avem datele (încă provizorii!) de la RPL2021 defalcate pe UAT-uri locale (comune, oraşe şi municipii). Vă propun să aruncăm o privire asupra acestora.

Creierul tăcut

Bogdan ILIESCU

Creierul tăcut

„The great events of the world take place in the brain.”/ „Marile evenimente ale lumii au loc în creier.” -  Oscar Wilde

pulspulspuls

Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

Cum a ajuns iar Iaşul exemplu negativ la spor electoral? Ghici cine-s protagoniştii? Aţi ghicit!

Am auzit şi noi de la alţii mai informaţi din zona arcului guvernamental că se tot vorbeşte prin conducerile partidelor, din ce în ce mai insistent de ceva vreme, de o comasare a alegerilor care vor avea loc anul viitor. 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.