E definitiv: cum s-a împărţit averea familiei Fenechiu între soţi? Statul, tot păgubit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Executorii din dosarele penale nu pot încă lua nimic: totul rămâne suspendat

E definitiv: cum s-a împărţit averea familiei Fenechiu între soţi? Statul, tot păgubit

GALERIE
mariana fenechiu
  • mariana fenechiu
- +

Fiecăruia dintre soţi urmează să îi revină câte jumătate din averea comună dobândită în timpul căsniciei, evaluată la 667.810 euro. Mariana Fenechiu, care a rămas cu copilul lor, făcuse recurs, nemulţumită de acest mod de partaj. Divorţul soţilor Fenechiu suspendase mai multe executări în urma dosarelor penale ale fostului ministru al Transporturilor.

Judecătorii au terminat de împărţit averea foştilor soţi Fenechiu. Tribunalul a respins apelul depus de Mariana Fenechiu împotriva sentinţei iniţiale a Judecătoriei. Modalitatea de partaj a averii comune stabilite de Judecătorie în februarie anul trecut va rămâne, aşadar, aceeaşi, fiecăruia dintre soţi urmând să-i revină câte jumătate din averea comună dobândită în timpul căsniciei, evaluată la 667.810 euro.

Fost lider al filialei ieşene a PNL, deputat şi ministru al Transporturilor, Relu Femechiu, a fost căsătorit de trei ori. Prima căsnicie, cu Iustina, a fost efemeră.

Cu a doua soţie, Liliana, s-a căsătorit în 1993, la câţiva ani după finalizarea studiilor universitare. Căsnicia cu Liliana s-a încheiat în ianuarie 2006, după o despărţire de comun acord, fostei soţii rămânându-i două apartamente şi o maşină, dar şi custodia fiului. Fenechiu s-a recăsătorit în octombrie 2007 cu o fostă cântăreaţă de muzică populară, Mariana Ivan.

Şi această căsnicie s-a „rupt”, nefiind clar dacă a fost vorba de un divorţ aranjat sau nu, despărţirea venind oricum după condamnarea în 2014 a lui Fenechiu la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată în dosarul „Transformatorul”. În 2016 a fost disjunsă cauza privitoare la partaj. Cum soţii nu au ajuns la o împărţire amiabilă a averii, aceasta a intrat în analiza judecătorilor.

Averea supusă partajului

Bunurile luate în calcul ca fiind dobândite în timpul căsătoriei o casă de 343 mp şi un teren de 1.567 mp pe aleea Teilor, Bucium, un automobil BMW X6 cumpărat în 2009 şi o casă de vacanţă pe fundac Socola, cu foişoare, padoc şi zonă de grătar, construită pe un teren de 2.000 mp care îi rămăsese lui Fenechiu după desfacerea căsătoriei cu Liliana.

Terenul şi casa de pe Aleea Teilor aparţineau de fapt lui Relu Fenechiu dinaintea căsătoriei, dar printr-o convenţie matrimonială încheiată în 2013 cu soţia sa, fusese inclus în masa comună de bunuri, fiind astfel luată în calcul la partaj. În momentul căsătoriei cu Mariana, Relu Fenechiu mai deţinea pe aleea Teilor un teren de 1.101 mp pe care se afla o casă la roşu.

Aceasta a fost finalizată în timpul căsniciei, efectuându-se lucrări evaluate la 93.000 euro, precum şi un garaj, un foişor şi gard, evaluate la alţi 29.200 euro. Bunurile pe care cei doi le aveau de împărţit se ridicau la o valoare totală de 667.810 euro.

Judecătorii au apreciat că cei doi soţi au avut în timpul căsniciei o contribuţie egală la dobândirea bunurilor comune, nefiind aduse probe din care să rezulte altceva. Ca urmare, au decis împărţirea în mod egal a acestora. Marianei i-a revenit locuinţa comună, evaluată la 438.200 euro.

Lui Relu Fenechiu i-a rămas maşina şi casa de vacanţă din Socola. Cum valoarea casei obţinute de fosta soţie depăşeşte jumătate din valoarea bunurilor comune, Marianei Fenechiu i s-a impus plata unei sulte în valoare de 104.295 euro, care să compensenze valoarea mai mică a bunurilor ce i-au rămas lui.

Averea îi rămâne deocamdată lui Relu Fenechiu

În procesul de partaj dintre cei doi soţi a intervenit şi lichidatorul judiciar al firmei păgubite de Fenechiu în dosarul „Transformatorul”. Fenechiu fusese condamnat nu doar la închisoare, ci şi la plata a 5,7 milioane lei lei reprezentând prejudiciul din dosar.

La partaj, Fenechiu invocase faptul că fusese obligat la plata prejudiciului împreună cu alţi debitori, prin urmare lichidatorul trebuia să-i acţioneze în judecată pe toţi, nu doar pe el. Cererea de intervenţie a lichidatorului a fost totuşi acceptată de magistraţii Judecătoriei. În schimb, ea a fost respinsă la apelul judecat în aceste zile la Tribunal.

Aici, magistraţii au decis respingererea cererii de intervenţie a lichidatorului. Ca urmare, deocamdată cel puţin, Fenechiu va rămâne cu ce i-a revenit din avere după divorţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.