Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Filmul cu episcopul „porno“, vizionat astăzi la Mitropolie

E el sau nu e el? Filmul şantajului de la Huşi, vizionat azi la Iaşi de prelaţii Mitropoliei

GALERIE
episcop Husi Touareg1
  • episcop Husi Touareg1
- +

Momente extrem de stânjenitoare pentru prelaţii ortodocşi ieşeni: aceştia se văd nevoiţi să vizioneze filmul în care ar apărea episcopul Huşilor în ipostaze sexuale explicite, alături de un alt bărbat. ÎPS Teofan va lipsi de la jenanta vizionare, urmând însă a fi informat de veridicitatea personajului pentru a lua o decizie.

Momente stânjenitoare pentru prelaţii ortodocşi ieşeni. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au precizat că, în cursul zilei de astăzi, vor analiza imaginile primite sâmbătă la ora 14.00 de la publicaţia Cancan, ai cărei reporteri au făcut publice filmul cu care era şantajat de către alţi trei ierarhi episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu. Scandalul care se poate naşte mâine este unul fără precedent în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, dar şi în sânul Bisericii Ortodoxe Române.

Mai mulţi preoţi din structurile de conducere ale Mitropoliei, contactaţi de către „Ziarul de Iaşi“, au declarat că ar fi trebuit luate deja măsuri de suspendare împotriva episcopului până la lămurirea situaţiei şi că, „în cazul oricărui alt preot, asta se face prima dată - avertisment şi suspendare până la clarificarea situaţiei, mai ales dacă este ceva atât de grav“.

Episcop trimis la mănăstire

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Marian Timofte, a precizat că vineri, când s-a întrunit Sinodul Mitropolitan, nu aveau la dispoziţie înregistrările, şi că refuză să se uite la astfel de imagini cu o zi înainte sau în ziua în care a slujit. „Nu pot vedea asta nici înainte, nici în ziua în care am slujit. Luni mă voi uita la imagini, şi în funcţie de ce voi constata îi voi face cunoscut Înaltpreasfinţitului Teofan, în calitate de preşedinte al Sindoului mitropolitan, şi el va face ceea ce se va cuveni. Dacă, Doamne fereşte, în urma cercetării amănunţite, care o să cuprindă inclusiv răspunsul unei expertize tehnice care să confirme că imaginile nu sunt trucate, episcopul riscă să fie cateristi, decăzut din orice treaptă a slujirii“, a declarat Marian Timofte. El a mai spus că nu a mai existat niciodată în istoria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vreun caz de cercetare pentru abateri de natură morală care să vizeze sancţiuni aplicate unui ierarh de o asemenea amploare. Singurul caz de o asemenea amploare din istoria post-revoluţionară a bisericii este «Fenomenul Pucioasa». În 1992, ierarhul Irineu Bistriţeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Alba-Iulia, a fost acuzat că a susţinut şi că a oferit binecuvântarea unei secte fundamentaliste ortodoxe care pretindeau că puteau vorbi cu Sfântul Duh şi că România este o ţară apreciată şi special aleasă de către Dumnezeu. Ierarhul a fost trimis la mănăstire pentru reculegere, drept canon, după ce el s-a declarat a fi ortodox şi nu „eretic sau schismatic“, într-o scrisoare publică trimisă după întrunirea Sfântului Sinod.

Cine ia decizia finală?

Aceleaşi surse din interiorul Mitropoiei Moldovei şi Bucovinei au precizat că, de regulă, cazurile în care sunt cercetaţi ierarhii nu cad doar în sarcina Sindoului mitropolitan, ci sunt analizate într-un Sinod permanent, care reuneşte toţi mitropoliţii din ţară şi Patriarhul. În ceea ce priveşte cazul episcopului Corneliu Bârlădeanu de la Huşi, acesta a contestat veridicitatea imaginilor în care pare a fi surprins în ipostaze intime cu un bărbat, atât în faţa sindoului, cât şi a autorităţilor. „În faţa Sindoului a afirmat că acuzaţiile care i se aduc nu au suport real, şi că imaginile sunt false. El însuşi a cerut organelor de anchetă să facă o analiză asupra veridicităţii înregistrărilor“, a mai spus Marian Timofte. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat însă, pentru televiziunile naţionale, că l-a recunoscut pe episcopul Corneliu Bârlădeanu în imagini, dar că există şansa ca imaginile să fie trucate. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri