anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

E frig în corturi. Unde vor sta refugiaţii? Zilnic, vin câte două trenuri pline de la Chişinău

GALERIE
ISU Iasi1
 • ISU Iasi1
- +

Iată câteva posibile soluţii – dintre care unele însă nu dispun de încălzire. În Tătăraşi s-au montat corturi pe Stadionul Tineretului, doar că acum este prea frig pentru a fi folosite.

 

Tot mai mulţi refugiaţi din Ucraina ajung la Iaşi. Acum sunt două trenuri speciale care vin zilnic de la Chişinău la Iaşi, iar de la gară, pasagerii pot veni cu autobuzul la aeroport. Ieri, cele două curse au adus la Iaşi 670 de pasageri, mulţi mergând mai departe să ia avionul sau alt trenuri de regulă spre graniţa de vest. Pe lângă acestea mai sunt încă patru curse zilnice între Ungheni şi Iaşi, dar şi câte un tren special, precum cel de joi, cu 1.000 de azeri la bord, şi cel de vineri, care a venit cu aproape 400 de oameni de diferite naţionalităţi la Iaşi. Cei mai mulţi şi-au continuat drumul, iar azi un alt tren cu mai multe sute de călători este aşteptat să intre în România pe la Ungheni.

Deşi multe trenuri merg mai departe spre Bucureşti, iar numărul curselor aeriene a crescut – sunt patru curse pe săptămână acum Iaşi-Varşovia – numărul refugiaţilor care rămân în ţară şi la Iaşi este în creştere. Joi, de exemplu, au intrat în ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei de la Sculeni 1.472 de autoturisme şi 6.026 de persoane, dintre care 2.998 de ucraineni. De asemenea, în cele cinci trenuri care au oprit în Gările Cristeşti şi Socola s-au aflat 1.547 de persoane, dintre care 444 de ucraineni. În primele opt zile ale conflictului din Ucraina, 1.897 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România.

Sunt cazuri unde lipsa unor documente – mai ales a paşapoartelor valabile pentru copii – întârzie plecarea refugiaţilor. Dar aceste situaţii se rezolvă chiar dacă, deşi la călătoria cu maşina acest lucru nu mai contează, la urcarea în avion unele companii încă aplică strict regulile de călătorie. Unde ar putea fi cazaţi ceilalţi, care nu au destui bani să stea la hotel sau la pensiuni?

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean a amenajat deja o tabără cu o capacitate de 200 de locuri pe Stadionul Tineretului, în Tătăraşi. Câteva zeci de corturi au fost montate aici, inclusiv facilităţi sanitare. Însă este prea frig pentru ca aceste corturi să fie locuite, iar prognoza meteo pe următoarele zece zile nu este deloc prietenoasă cu cei care şi-au părăsit casele fugind din calea războiului.

Ar putea fi găzduiţi refugiaţii la Centrul Expoziţional Moldova? Clădirea de la marginea oraşului este închisă de aproape un deceniu, "cu consecinţele de rigoare", precizează vicepreşedintele CJ Marius Dangă. Subsolul clădirii este parţial inundat de la infiltraţii, spaţiul este neîncălzit, iar instalaţia electrică ar trebui verificată. "Vom face aşa cum decide Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă", ne-a mai spus vicele CJ, adăugând că "trebuie luate cele mai bune decizii aşa încât spaţiile de cazare să fie operaţionale repede".

O soluţie similară ar fi Centrul Tehnologic Regional, cu câţiva ani mai nou decât Centrul Expoziţional vecin şi care stă de asemenea închis. Acest "muzeu" aparţine Primăriei Iaşi, iar celălalt, Consiliului Judeţean.

Spitalul mobil de la Leţcani poate să preia refugiaţi? La ISU, care îl administrează, încă nu a fost discutat subiectul. Proprietarul complexului medical este Asociaţia Euronest. Directorul Alina Popa a reamintit că aici funcţionează în continuare secţia exterioară de tratament al pacienţilor cu Covid, unde ieri erau internaţi 20 de pacienţi la ATI. "Până când nu se încheie acest val, nu poate fi vorba de modificat destinaţia spitalului", ne-a spus ea.

Pe lângă spaţiile de cazare din Iaşi ar mai fi cele ale Ministerului Sportului. Dar Hotelul Sport, cu 50 de locuri disponibile, ar putea să adăpostească în bune condiţii refugiaţi dacă ministerul îşi dă acordul. Cum numărul refugiaţilor creşte de la o zi la alta, este posibil ca aceste spaţii să devină în scurt timp insuficiente. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.