E legal să se audă slujba Bisericii prin megafoane? Teologul Cristian Bădiliţă pregăteşte o plângere
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

E legal să se audă slujba Bisericii prin megafoane? Teologul Cristian Bădiliţă pregăteşte o plângere

GALERIE
biserica
  • biserica
- +

Doctor în teologie la Sorbona, Cristian Bădiliţă, pe pagina sa personală de Facebook, îşi prezintă argumentele împotriva practicii bisericilor de a citi slujbe la staţii de amplificare.

De asemenea, el avertizează că, dacă sinodul BOR nu va lua măsuri imediate pentru a elimina acest fenomen „talibanic", va sesiza instituţiile europene abilitate.

Textul redactat pe FB, mai jos:

„Talibanizarea oraşelor din România trebuie să înceteze"

„De ani şi ani de zile oraşele din România trăiesc un fenomen întâlnit doar în ţările musulmane: agresiunea sonoră din partea bisericilor ortodoxe. Aproape fiecare biserică ortodoxă din spaţiul citadin românesc dispune de o staţie de amplificare, iar slujbele sunt transmise pe sute, uneori mii de metri distanţă în afara lăcaşului de cult. Acest lucru este inadmisibil într-o ţară membră a Uniunii Europene.

Dispreţuirea spaţiului public

1) Bisericile sunt lăcaşuri de cult rezervate credincioşilor; spaţiul public este rezervat tuturor locuitorilor unui oraş; a transmite o slujbă religioasă în spaţiul comunitar reprezintă o flagrantă încălcare a libertăţilor cetăţeneşti; nimeni dintre noi nu este obligat să asculte o slujbă creştină pe stradă sau în propria locuinţă, aşa cum, din păcate, se întâmplă în România.

2) Liturghia creştină este o taină, un mister divin; a o difuza în public înseamnă pur şi simplu a o bajocori; preoţii care „difuzează" liturghia prin megafoane îşi profanează propria religie;

BOR l-a excomunicat pe Isus Hristos?

Mai mult, le amintim acestor preoţi că, în Predica de pe munte, Isus Hristos le porunceşte ucenicilor să nu se roage „ca ipocriţii", „la răspântii, ca să se arate oamenilor", ci „în cămara" fiecăruia, „după ce încuie uşa" (Matei, 5,6-7). Sau poate Isus Hristos nu mai are nicio legătură cu Biserica ortodoxă română, fiind excomunicat?

Megafonizare versus trăirea autentică a Evangheliilor


3) Pentru a justifica acest fenomen talibanic de proporţii naţionale, această lipsă de bun simţ la adresa concitadinilor şi această profanare a propriei religii unii preoţi invocă dimensiunile mici ale bisericilor. Această justificare nu este doar puerilă, este pur şi simplu neadevărată şi oricum irelevantă. Biserica ortodoxă română are suficiente lăcaşuri de cult unde adevăraţii credincioşi se pot închina şi participa la slujbe. Nu megafonizarea sporeşte credinţa, ci trăirea autentică a Evangheliei. Iar dacă nu sunt destule biserici nu se dă buzna în casele oamenilor.

Talibanizarea spaţiului citadin românesc


4) Talibanizarea spaţiului citadin românesc prin difuzarea slujbelor „publice" îi alungă pe adevăraţii creştini din Biserică. E un fenomen vizibil, pe care numai sinodul BOR nu-l admite. Tot mai mulţi ortodocşi de calitate se îndepărtează de Biserica ortodoxă română, pentru că nu găsesc în ea valorile evanghelice predicate de Isus Hristos.

BOR tulbură sistematic liniştea publică

5) Autorităţile Statului român, mai ales autorităţile locale sunt OBLIGATE să intervină şi să stopeze această agresiune zilnică. Tulburarea sistematică a liniştii publice este o INFRACŢIUNE care se pedepseşte prin lege. Iar legea, într-o ţară din Uniunea Europeană, se aplică TUTUROR.

Sesizarea instituţiilor europene abilitate

6) Dacă sinodul Bisericii ortodoxe române şi fiecare preot în parte nu vor lua măsuri imediate pentru eliminarea acestui fenomen ne vom adresa instituţiilor europene abilitate care vor şti să aplice şi de această dată legea în România.

7) Există mulţi preoţi ortodocşi de bun simţ, care nu-şi agresează semenii sub nicio formă şi care suferă din cauza majorităţii confraţilor lor, fără să aibă însă curajul de a se manifesta. Această Sesizare este făcuta şi în numele acestor preoţi.

(Cristian Bădiliţă - Scriitor, teolog, doctor al Universităţii Paris IV Sorbona)"

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Alexandru LĂZESCU

De ce sprijină o bună parte din elita intelectuală şi mulţi „formatori de opinie” USR PLUS?

Poate că etichetele ideologice nu sunt astăzi considerate importante, dar ele ar putea deveni în viitor pe măsură ce curentul progresist în ascensiune va dori să promoveze politici radicale de transformare a societăţii.

Filmuletul zilei

opinii

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

L-am ucis pe Paco!

Dana ȚABREA

L-am ucis pe Paco!

L-am ucis pe Paco! de Joaquim Bundó este cel mai recent spectacol de microteatru de la Avangardia, dintr-o serie de minispectacole de aproximativ douăzeci de minute, concepute la graniţa dintre film şi teatru, pentru oamenii în permanentă mişcare, fără prea mult timp liber, al căror timp costă bani şi care se relaxează puţin spre deloc, în secolul 21, secolul de dincolo de secolul vitezei. Ca estetică, este propusă comedia neagră şi se glisează spre incredibil, cu mijloacele actoriceşti ale credibilului, verosimilului.

Iohannis la Radio România Actualităţi

Michael ASTNER

Iohannis la Radio România Actualităţi

La ţară, cât stau în casă (şi stau tot mai mult, că, de, vremea, ziua tot mai scurtă...), merge radioul. Invariabil pe Radio România Actualităţi. Unde în câteva rânduri deja m-a surprins următoarea formulare: La cutare oră, preşedintele Klaus Iohannis va ţine o conferinţă de presă „pe care Radio România Actualităţi intenţionează s-o transmită”...

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.