anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

E lege în România! De acum părinţii îşi pot duce și nou-născuţii la creşă

GALERIE
copii, cresa
 • copii, cresa
- +

Legea prin care creșele vor primi și copii nou-născuți a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Până acum, vârsta minimă de la care puteau fi înscriși bebelușii la creșă era 11 luni. Acest prag a fost, însă, eliminat.
 

Astfel, noua lege introduce grupele la creșă, sistemul fiind similar cu organizarea pe vârste a copiilor de la grădiniță. Vârsta copiilor care pot merge la creșă pornește de la 0 luni, adică vor putea fi înscriși și nou-născuții, nu doar copiii care au împlinit 11 luni, cum era până în prezent.

Grupele mică, mijlocie și mare vor putea fi organizate cu până la 20 de copii, față de 7, cât era până acum. Distribuirea copiilor la grupe se va face după cum urmează:

grupa mică: în medie 7 copii (nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 9)
grupa mijlocie: în medie 12 copii (nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 15)
grupa mare: în medie 12 copii (nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 20)

Vârsta maximă a copiilor primiți la creșă este de 3 ani, după care aceștia vor trece în învățământul preșcolar și părinții îi vor putea înscrie la grădiniță, notează impact.ro.

Statul va oferi o finanțare de 15.000 de lei pe an pentru fiecare copil antepreșcolar
Triplarea efectivului de copii de la 7 la 20 vine la pachet cu costuri suplimentare pentru creșe, pe care le vor suporta autoritățile. Noua lege prevede ca toate creșele existente să devină acreditate „prin efectul legii”, indiferent dacă se află în administrarea consiliilor locale sau dacă trec sub Ministerul Educației. Creșele care vor fi înființate după intrarea în vigoare a legii vor trebui însă să treacă prin procesul de autorizare și acreditare.

Statul va oferi o finanțare de 15.000 de lei pe an pentru fiecare copil antepreșcolar înscris în sistemul de îngrijire din cadrul creșelor de stat. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 100/2021, începând cu anul școlar 2021-2022 creșele de stat sunt arondate la unitățile de învățământ preșcolar cu program prelungit, cu personalitate juridică.

În cazul în care administrația locală nu solicită arondarea, creșele de stat vor rămâne în subordonarea locală, iar finanțarea va fi asigurată în conformitate cu prevederile legale. Administrația locală poate contribui la finanțare, în limita bugetului aprobat, iar inspectoratele școlare urmează să asigure coordonarea metodologică a acestora.

Sursa: evz.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.