E lung pământul, ba e plat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

E lung pământul, ba e plat

GALERIE
bogdan iliescu
  • bogdan iliescu
- +

De ce alegem ficţiunea în faţa datelor

„Truth is stranger than fiction, but it is because Fiction is obliged to stick to possibilities; Truth isn't.” (Adevarul e mai ciudat decât ficţiunea, dar asta se întâmplă pentru că ficţiunea este obligată să se rezume la posibilităţi. Adevărul nu.) Mark Twain

Mulţi dintre voi sunt şocaţi zilele astea de grupul de oameni care nu cred în virus, în vaccin, în pandemie sau în orice e legat de vreo criză medicală. Unii dintre voi sunt şocaţi de faptul ceilalţi nu înţeleg că este doar o „făcătură”, o conspiraţie, o situaţie falsă care urmăreşte o sumă de obiective ascunse. În oricare grup aţi fi, aveţi dreptate.

Oamenii sunt capabili să fie atenţi şi raţionali, dar dorinţele, speranţele, temerile şi motivaţiile noastre înclină adesea balanţa şi ne fac mai predispuşi să acceptăm ceva ca adevărat dacă susţine ceea ce vrem să credem.

O mare parte dintre cercetările timpurii despre raţionamentul motivat au arătat că oamenii cântăresc diferit faptele atunci când acele fapte sunt ameninţătoare pentru ei înşişi. Cu mai bine de două decenii în urmă, Ditto şi David F. Lopez au comparat participanţii la un studiu în care au primit rezultate favorabile sau nefavorabile ale unor teste medicale. Persoanele cărora li s-a spus că au rezultate pozitive pentru o enzimă (fictivă) responsabilă de tulburări pancreatice au fost mai înclinate să evalueze testul ca fiind imprecis, găsind mai multe explicaţii pentru a ignora rezultatele şi pentru a solicita o a doua opinie.

„Este nevoie de mai multe informaţii pentru a te face să crezi ceva ce nu vrei să crezi decât ceva ce vrei”, spune Ditto.

Nu ne amăgim doar atunci când vine vorba de sănătatea şi bunăstarea noastră. Cercetările arată că interpretăm faptele în mod diferit dacă ne pun în discuţie credinţele personale, identitatea de grup sau valorile morale. „În termeni mass-media moderni, asta ar putea însemna că o persoană împărtăşeşte foarte rapid un articol politic pe reţelele sociale dacă îi susţine convingerile, dar este mai probabil să verifice mult mai atent povestea dacă nu”, spune Ditto.

De exemplu, Ditto şi fostul său student, dr. Brittany Liu, au arătat legătura dintre convingerile morale ale oamenilor şi evaluarea faptelor. Au descoperit că persoanele care moral erau împotriva educaţiei folosirii prezervativului, de exemplu, erau mai puţin înclinaţi să creadă că prezervativele ar fi eficiente în prevenirea sarcinii şi a bolilor cu transmitere sexuală. În mod similar, persoanele care aveau dubii morale cu privire la pedeapsa capitală erau mai puţin înclinate să creadă că este o modalitate eficientă de descurajare a criminalităţii. „Oamenii estompează linia dintre judecăţile morale şi cele de fapt”, explică Ditto.

Este nevoie de o educaţie ştiinţifică foarte timpurie (clasele primare) pentru a diminua această predispoziţie a noastră a tuturor care, în anumite momente cel puţin, ne poate face foarte mult rău.

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Când Iohannis va realiza că a pierdut definitiv partida s-ar putea să-i vină ideea să măsluiască din nou cărţile!

Filmuletul zilei

opinii

Regula numărul unu

Briscan ZARA

Regula numărul unu

Un şef ales politic nu va fi vreodată unul eficient. Interesele lui vor fi doar personale şi politice (a se citi „de clan”), iar modul lui de lucru cu străinii de partid va fi unul tipic: va ajuta pe unii sau pe alţii pentru a şi-i face apropiaţi şi loiali, iar restul, majoritatea adică, va fi complet neglijată. Şi istoria se repetă.

Sensul lui „To be continued”

Cristina DANILOV

Sensul lui „To be continued”

Ţi s-a întâmplat vreodată ca în timp ce încerci să adormi să te sâcâie insistent proiectul pe care nu ai reuşit să îl finalizezi la serviciu sau să ai în faţa ochiului minţii răzătoarea de legume electrică pe care o tot vezi la reclame şi pe care, din lipsă de timp, nu ai reuşit să o procuri? 

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

pulspulspuls

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

PULS

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

O veste neobişnuită şi străvezie ca figura unui strigoi, numai bună pentru sărbătoarea de astăzi, de Sf. Andrei, a venit ca un vârtej azi noapte, odată cu o rafală de vânt care s-a abătut pe strada din faţa redacţiei.

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.