ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
De ce tarile din Est, inclusiv România, gasesc siguranta mai degraba la SUA decât la Fra (...)
citeste totvineri, 20.05.2022
Dacă proiectele Băsescu - Boc şi Dragnea - USL au fost extrem de prezente în discursurile politicienilor şi au generat reacţii puternice din zona publică, proiectul guvernului technocrat a fost aproape invizibil opiniei publice. Cumva aritmic, fiind poziţionat temporal spre finalul unui ciclu electoral, „regionalizarea Cioloş” a fost un demers mai puţin coerent, ce nu a generat nici analize şi nici cine ştie ce discuţii la nivelul populaţiei.
Foarte scurt istoric al regionalizării (continuare)
Celor trei episoade de iniţiere sau resuscitare a unui proiect care să impună în sistemul administrativ românesc nivelul regional de organizare ce au fost prezentate succint în textul de săptămâna trecută (Năstase - PSD, ce a fost primul care a încercat atribuirea de valenţe administrative regiunilor de dezvoltare, Băsescu - Boc - PD şi Dragnea -USL), li se adaugă un al patrulea, cel al Premierului tehnocrat Dacian Cioloş, ce a fost la conducerea guvernului între noiembrie 2015 şi ianuarie 2017.
Dacă proiectele Băsescu - Boc şi Dragnea - USL au fost extrem de prezente în discursurile politicienilor şi au generat reacţii puternice din zona publică, proiectul guvernului technocrat a fost aproape invizibil opiniei publice. Cumva aritmic, fiind poziţionat temporal spre finalul unui ciclu electoral, „regionalizarea Cioloş” a fost un demers mai puţin coerent, ce nu a generat nici analize şi nici cine ştie ce discuţii la nivelul populaţiei. Probabil, spaţiul public era prea ocupat de chestiunile justiţiei pentru a se mai insera încă o problemă importantă pe agenda publică. Însă, episodul a avut câteva caracteristici originale în raport cu celelalte încercări eşuate de până atunci.
Proiectul iniţiat de Cioloş e radical diferit de cele anterioare. Este primul care nu porneşte de la configuraţia regiunilor de dezvoltare actuale, ce au multe hibe din punctul de vedere al logicii de funcţionare teritorială (asupra acestui aspect vom mai reveni); însă, nu putem afirma că e un proiect neapărat mai bun! Prin divulgarea unui număr de regiuni cuprins între 15 şi 18, o astfel de întreprindere ar fi degradat nivelul administrativ regional la unul sub-regional; ne-am fi aliniat şi din perspectiva dimensională regiunilor ţărilor mai mici ale estului european (Ungaria, Republica Cehă, Bulgaria), ce şi-au creat astfel de structuri doar de ochii lumii; dacă regionalizarea ar fi reuşit în această etapă, ne-am fi îndepărtat mult faţă de singurul model de bune practici din regiunea noastra europeană - cel polonez. Mai mult, tendinţa la nivel european este de creştere, prin comasare, a configuraţiilor regionale, considerate prea mici pentru a fi eficiente - cazul Franţei e edificator (vezi primul text al seriei).
Însă, proiectul Cioloş aduce încă o noutate în ecuaţia regionalizării, ce reprezintă un real pas înainte pentru funcţionarea eficientă a sistemului administrative românesc, mai ales la scara sa locală. Cioloş inserează explicit în discurs necesitatea apariţiei unui nivel scalar supra-comunal (LAU 1). Iată ce afirma Primul Ministru de la vremea aceea „... s-ar putea face fuziunea voluntară a unităţilor administrativ-teritoriale (locale - n.r.) pe baza unor criterii geografice (distanţa faţă de noul centru administrativ), de suprafaţă, populaţie, nivel de dezvoltare economică. Aceste fuziuni voluntare pot apoi deveni definitive şi pot fi sprijinite prin stimulente financiare: programe de investiţii sau alocări de transferuri de la bugetul central pentru proiecte care să cuprindă aceste zone fuzionate”.
De ce e important nivelul administrativ LAU1 (plasă)
Unul dintre cele mai mari neajunsuri cu care se confruntă guvernanţa locală actuală constă în faptul că o bună parte a comunelor nu se pot susţine financiar. Soluţia nu e desfiinţarea lor, aşa cum susţin unele medii (administrative, politice, financiare)! Apariţia unui nivel administrativ intermediar (LAU1 - ce poate fi numit plasă, ca în perioada interbelică) între comună şi judeţ care să preia cvasitotalitatea serviciilor administrative ce se consumă în prezent la nivelul comunelor şi oraşelor ar fi o întreprindere mai eficientă.
Ca entităţi teritoriale, comunele nu trebuie să dispară! Colectarea datelor statistice la acest nivel este absolut necesară pentru cunoaşterea la o scară cât mai intimă a teritoriului. Pot funcţiona cu un personal redus sub forma unei filiale a nivelului administrativ nou creat. Nivelul comunal va emite consilieri care să apere interesele comunităţilor locale la nivelul plăşii (LAU1).
Acest nivel administrativ e relativ uşor de alcătuit. În crearea lui se poate urmări atât omogeneitatea teritorială, inclusiv cea culturală - necesară simplificării guvernanţei locale, cât şi gradienţii polarizării locale, polarizare exercitată de locurile centrale importante la această scară - oraşe mici şi mijlocii sau comune evoluate (ce au câteva servicii importante la această scară, precum învăţământul liceal, servicii medicale etc.) acolo unde reţeaua urbană e mai rară.
Tot reforma administrativă poloneză poate să reprezinte modelul pentru alcătuirea configuraţiilor administrative la această scară. În Polonia, LAU1 reprezintă în general zone omogene din punctul de vedere fizico-geografic şi al polarizării urbane, care reclamă un tip de guvernanţă locală specific. Plecând de la modelele administrative german şi britanic, Polonia a creat 380 de powiat-uri. Acestea au o populaţie cuprinsă între 20 de mii şi 1,78 milioane de locuitori - în cazul Varşoviei. 66 dintre aceste structuri teritoriale sunt considerate powiat-uri urbane, fiind alcătuite dintr-o gmina urbană (nivelul LAU2 polonez - echivalentul comunelor, oraşelor sau municipiilor) de dimensiuni mari şi medii; cel mai mic powiat e Sopot - 36 mii locuitori, ce e parte component a aglomeraţiei urbane Trójmiasto (TriCity - Gdańsk, Gdynia şi Sopot); celelalte 314 structuri locale pot fi împărţite în powiat-uri periurbane, ce grupează gminele rurale sau urbane din proximitatea marilor oraşe şi powiat-urile predominant rurale, ce grupează gminele rurale în jurul unei gmine urbane de talie medie sau mică, situate la o distanţă ceva mai mare de centrele urbane importante. Pornind reforma administrativă de jos în sus, aceste powiat-uri au fost elementele de bază ale proiectului regionalizării în Polonia. (Pe săptămâna viitoare)
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Iași: Trafic de influenţă pentru o locuinţă de la stat. 7500 euro mită
(FOTO) Maşina Zoiei Ceauşescu, vândută la licitaţie la 20.000 de euro. Cadou de la dictatori
Duminică încep calificările la Iași Tennis Trophy. Concurenţi din şapte ţări
Începe programul "Litoralul pentru toţi". Cazare cu 34 de lei pe noapte
Atenţie dacă mergeţi la munte în zona Sucevei: Persoană muşcată de viperă
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
Şeful Fiscului insinuează că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
O căruţa a “aterizat” în Bahlui. Incidentul s-a petrecut în Brătuleni (FOTO)
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Români care câştigă bani din notarea într-un caieţel a preţurilor mărfurilor din magazine
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Un microbuz Mercedes a izbit violent un BMW: cinci persoane au fost rănite
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Asistentul medical care s-a bătut cu poliţiştii locali ieşeni va sta 30 de zile după gratii
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente
Procesul Aeroportului cu fostul director demis de PSD: lovitură surpriză
Şedinţă comună, astăzi, la Iaşi, a aleşilor din România şi din Republica Moldova (UPDATE-FOTO)
Gala Pin Awards Iaşi se întoarce, după trei ani de pauză pandemică
Fostul şef al Vămii Iaşi, permis reţinut pentru viteză. Judecătorii i l-au dat înapoi
Pavel LUCESCUNimic de salvat |
Alexandru CĂLINESCUSimple notaţii |
Neculai SEGHEDINTencuiala antiseismică |
George PLEȘULove story la “om la lună” |
PULSUnde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.