E nevoie de educație sexuală mai ales pentru adulți. Suntem la stadiul chicotelilor de la ora de biologie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 30.07.2021

E nevoie de educație sexuală mai ales pentru adulți. Suntem la stadiul chicotelilor de la ora de biologie

GALERIE
educatie sexuala
  • educatie sexuala
- +

În România, cei care au nevoie de educație sexuală sunt chiar adulții. Părinții, înaintea copiilor, ar trebui informați, consiliați și orientați.

Salvați din ghearele propriilor certitudini ancorate în neștiință – și în tradiția perenă a plaiurilor carpato-dunărene, că sexul e un subiect frivol despre care nu se vorbește decât în șoaptă (sau deloc) -, cetățenii de vârstă majoră ai patriei ar putea realiza cu stupoare că educația sexuală e despre a înțelege schimbările fiziologice pe care le traversează un organism care se maturizează, nu despre a deprinde artele masturbării.

Deocamdată, maturizarea multor părinți din România nu a depășit stadiul chicotelilor de la ora de biologie, când se prezentau noțiuni despre aparatul reproducător al mamiferelor.

România este țara în care adulții vorbesc de la tribuna Parlamentului despre pericolul dezvoltării premature a sinapselor sexuale – dar, totodată, și țara în care încă e posibil ca statul să considere că fetițe de 10-12 ani pot consimți să întrețină relații sexuale cu bărbați având de până la cinci ori vârsta lor.

România este țara în care deputații și senatorii veghează la morala creștină insularizată de prezența rușinoasă a organelor sexuale – dar, totodată, și țara în care fenomenul mamelor minore face ravagii, chiar sub nasul școlilor și al instituțiilor de asistență socială.

Trăim într-o țară care a rămas ancorată în ideea că treburile publice înseamnă segmente de autostradă (niciodată finalizate), numiri la vârful instituțiilor bugetare (întotdeauna întreprinse) și alegeri organizate la intervale (în cadrul cărora se promite: 1. că segmentele de autostradă vor fi finalizate; 2. că numirile la șefia instituțiilor publice vor fi exclusiv pe criterii de performanță, nu de haită politică).

Nu vedem cauzalități. Nu vedem consecințe. Nu suntem capabili să corelăm fapte care decurg una din cealaltă. Iar din lipsa educației sexuale – la copii, precum și la adulți – decurg mai multe fenomene sociale decât poate tolera percepția neprihănită a românilor despre propria societate.

Citiți textul integral pe beta.dela0.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În căutarea Secretarului General

Lucian DÎRDALA

În căutarea Secretarului General

În ceea ce priveşte dimensiunea geografică şi politică, ideea unui secretar general venit din Est pare, şi ea, atractivă. Pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova, ea ar transmite un mesaj de fermitate, date fiind încercările Rusiei de a submina stabilitatea unora dintre ţările din flancul răsăritean.

Filmuletul zilei

opinii

Ciudăţenii şi nu prea

Alexandru CĂLINESCU

Ciudăţenii şi nu prea

Digi anunţă, pentru această toamnă, un curs intensiv de jurnalism cu durata de trei luni. Prima obiecţie care îţi vine în minte este că trei luni înseamnă mult mai puţin decât trei ani de facultate (plus doi pentru un eventual master). Să admitem totuşi că e vorba de nişte cursuri intensive, cu rol de iniţiere în secretele meseriei. 

Drum fără pulbere (I)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (I)

Întrebat fiind de ce a încheiat pactul cu diavolul, pact care includea şi romanul Drum fără pulbere, scriitorul Petru Dumitriu ar fi răspuns sec: De foame! Judecând după averea pe care o adunase până la fuga sa în Republica Federală Germania, în februarie 1960, se pare că marele romancier era posesorul unei pofte de mâncare insaţiabile! 

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Ciprian IFTIMOAEI

Despre tinerii care nu învaţă, nu muncesc şi nu urmează o formă de pregătire profesională

Avem o problemă cu forţa de muncă, o ştim cu toţii, în special cu lipsa oamenilor pregătiţi profesional/ calificaţi/ disponibili de a munci. Care sunt cauzele acestei probleme? 

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Altalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. Du pă cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.