E nevoie de psiholog la handbal?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

E nevoie de psiholog la handbal?

GALERIE
tricolore-triste-handbal
 • tricolore-triste-handbal
- +

Naţionala feminină a fost întotdeauna privită cu speranţe în ultimii ani, dar tot ea este şi cea care le năruie în meciuri "imposibile", pierdute pe final. "Actorii" principali au vorbit pentru MEDIAFAX despre blocajul psihologic, despre nevoia sau nu a unui psiholog în echipă sau despre lideri.Aseară au avut loc semifinalele Campionatului Mondial de handbal feminin din Serbia, dar dintre echipele care se bat pentru titlul mondial nu se află şi echipa României. Tricolorele au revenit acasă cu sentimente amestecate, după o prestaţie excelentă pe alocuri, dar modestă în momente decisive. Obiectivul său era ieşirea din grupe şi apoi, cât mai sus. Chiar se putea. A intervenit, într-un fel sau altul, blocajul psihologic, cel "binecunoscut" de fanii tricolori din multe alte meciuri. Cele zece minute fără gol în meciul decisiv cu Polonia au schimbat totul.
Violeta Popa a fost alături de echipa naţională feminină începând cu 2009. Din 2004 face psihologie sportivă, are un cabinet în Bucureşti, iar până a ajunge lângă naţională a fost alături de echipa masculină Steaua Bucureşti, care a cucerit în 2006 Challenge Cup.  "Noi suntem tributarii unei idei greşite legată de psiholog. Iar determinarea sportivului sau antrenorului de a reuşi singur ne îndepărtează de rezultatele dorite. Handbalistul, ca orice mare sportiv din lumea asta, are nevoie permanentă de psiholog. Sportivul trebuie să-şi poată menţine gândurile sub control, să aibă o părere bună despre el, cu o stare bună emoţională. Chiar şi aşa, pot apărea probleme. Dacă sportivul este supărat, poate fără motiv pentru cei din jur, el este dezechilibrat", explică Violeta Popa, care este de părere că antrenorii nu pot fi psihologi şi spune că orice "supărare personală" afectează jocul unui sportiv.  Psihologul spune că la CM din Serbia din aceste zile a remarcat blocaje psihice în mai multe meciuri ale României. "Nu doar la noi se întâmplă. Noi avem jucători de excepţie, chiar dacă există şi factori perturbatori".  Violeta Popa a povestit că la ediţia din 2011 a CM a vorbit cu antrenori de la alte echipe din elită, care au în permanenţă psihologul în staful tehnic, cum consideră că ar trebui să aibă şi echipa României. Ea mai spune că echipa României nu are un lider în teren, un lider care nu se "alege", ci se formează.  
 
Radu Voina: "Sportivii nu agreează psihologii"
Violeta Popa a lucrat la echipa naţională feminină până la finalul anului 2012, inclusiv cu actualul antrenor Gheorghe Tadici. Cea mai îndelungată perioadă a fost însă cea în care antrenor era Radu Voina, România obţinând cu el pe banca tehnică, în 2010, medalia de bronz la Campionatul European. Acesta este de părere că psihologul are rolul lui în echipă. "Noi căutăm explicaţii după ce s-a terminat războiul. E stilul nostru, românesc. Câştigi un meci, eşti campion mondial sau vezi cu cine joci finala, chiar presa face aşa, dacă pierzi, eşti nimic. Probabil, că şi de această dată, la acest Campionat Mondial, a fost un blocaj psihic. Cel care răspunde, antrenorul principal, trebuie să accepte un sprijin profesionist. Multe echipe din elita mondială au acest psiholog la echipă. Noi apelăm în criză, asta e diferenţa, şi vrem ca din trei şedinţe să avem rezultate. Sportivii români sunt în general reticenţi la aşa ceva, dar alte echipe mari au acest psiholog care face parte din lot de la nivelul junioratului. Noi vrem ca într-o zi să facem totul", a spus Voina.  Antrenorul spune că nu doar psihologul, ci şi preparatorul fizic este important, însă niciunul dintre specialişti nu trebuie să fie alături de echipa naţională doar cu câteva zile înaintea marilor competiţii. "Medicul specializat, preparatorul fizic, care lipseşte cu desăvârşire, şi care, poate, este cea mai importantă persoană din staf. Şi acest psiholog, dar nu luat cu o zi înainte de competiţie, ci unul care să urce cu generaţia respectivă, să cunoască toate problemele jucătoarelor de-a lungul anilor. Chiar dacă ar fi la mijloc grave probleme personale. Analist video mai trebuie, iar peste tot staful, o persoană care sa fie conducător de delegaţie, care trebuie să asigure toate condiţiile", a conchis Voina.
 
Tadici: "Ne trebuie psiholog de grup, ceea ce nu avem"
Dar ce spune actualul selecţioner, Gheorghe Tadici? "Sunt două probleme, de fapt. Nu avem psihologi pentru grupuri sportive, adică echipe, ci doar pe pregătire individuală. Am avut psiholog la Europene, nu a avut niciun efect, mi s-a părut şi mie şi stafului medical şi unei părţi din jucătoare, pentru că au fost şi fete care aveau acel psiholog şi în plan personal şi îl agreau. Am căutat psihologi pentru echipe, nu sunt specializaţi pe aşa ceva la noi, cum au ţările nordice. Nu au psiholog nici echipele Rusiei, Franţei, Germaniei sau Ungariei. A doua problemă. Nu cred că un psiholog poate să mai facă ceva la ora competiţiei. Poate veni o perioadă îndelungată, în pregătiri, cantonamente, meciuri amicale. La noi, psihologii se urcă în avion şi vin, iau contact cu ele înaintea competiţiei oficiale, când mai tare le bulversează. Un psiholog are nevoie de minimum două ore pe zi din programul echipei. Se dă peste cap tot programul echipei în zi de competiţie, când ai meci sau poate vii după un meci", a spus Tadici. Selecţionerul mai spune că blocajul psihic se întâlneşte nu doar la echipa României, dând exemplul campioanei mondiale en-titre, Norvegia, care a fost eliminată în sferturile de finală la CM din Serbia: "Este o problemă care se întâmplă la toate echipele, nu doar la cea a României, iar cel mai recent este exemplul Norvegiei, care are un staf de 12 persoane, inclusiv un psihoterapeut şi încă doi specialişti în domeniu, iar unul în reflexoterapie. Cu toată pregătirea lor de ani de zile, nu mai departe de meciul pierdut cu Serbia în sferturi, au avut vreo 12 minute fără niciun gol. Mai mult, şi Norvegia, ca noi, a avut superioritate numerică şi nu a reuşit să marcheze. Ţine de concentrare. Sunt de acord că jucătorul trebuie să aibă încredere în el, să se simtă capabil sub toate aspectele, dar plec de la ideea că, dacă fizic nu corespunzi, degeaba ai psihic. Dacă în atac nu poţi depăşi apărătorul sau invers, asta se întâmplă din motive de putere fizică, iar apoi cazi şi mental", a afirmat Tadici, care a mai spus că nu-l poate convinge "nimeni" că prezenţa unui antrenor străin pe banca României rezolvă ceva şi nu agreează nici naturalizarea unor jucătoare străine, pentru că astfel "s-ar pierde identitatea".
Ce spun handbalistele?
Aurelia Brădeanu: "Poate pentru alte fete e nevoie, pe mine personal nu mă ajută cu nimic, sunt deja matură. Şi, acum, să fim sincere: psihologul bagă mingea în poartă de la 6 metri? Dau exemplul Norvegiei, care a avut şi ea 10 minute fără gol în meciul cu Serbia, fiind eliminată. Au o grămadă de psihologi în jurul lor şi, la ce le-a folosit? Am avut şi noi psiholog la echipă, dar în cazul meu, nu mă ajută cu nimic. Noi, oricum, nu am fost obişnuite cu psiholog, dacă pleci de mic ca jucător cu psiholog, poate e altceva. În momente cheie ale jocului, în teren, tu trebuie să iei decizii singură, nu psihologul îţi dă soluţia, nici antrenorul de pe bancă de multe ori nu reuşeşte. Trebuie să ai reacţie rapidă când se întâmplă. Doar că atunci când câştigi meciurile nu te mai gândeşti de ce s-a întâmplat, ci doar când pierzi te întrebi".
Cristina Neagu: "Nu prea cred în blocajele psihologice. Ca jucător pe teren, când începe să vină adversarul peste tine, vine şi frica. începi să gândeşti prea mult în loc să joci handbal: dacă ratez, dacă pierd, dacă nu iese cum aş vrea? Cu Polonia nu am dat gol 11 minute, nu ştiu dacă a fost blocaj în atac, dar noi nici nu ne apăram, veneau peste noi şi aveau din ce în ce mai mult moral. S-a format ideea că pierdem doar pe final. E vorba uneori de câteva minute. Poate şi faptul că a fost meci decisiv şi-a pus amprenta, ne gândeam că dacă pierdem, mergem acasă". 
 
Carmen Amariei: "Automulţumirea, duşmanul performanţei"
În partea opusă se situează ca opinie fosta handbalistă Carmen Amariei, dublă câştigătoare de Liga Campionilor cu echipe nordice şi care se află la primul an de antrenorat, activând la echipa SCM U Craiova. Ea consideră imperios necesară prezenţa psihologului la echipa naţională, chiar şi la cele de club. Fosta componentă a naţionalei consideră că un alt "duşman" al reprezentativei ar fi starea de automulţumire după un succes. "Un psiholog are nevoie de 3-5 ani pentru a-şi face simţită prezenţa. Nu prea acceptăm un psiholog la echipele noastre poate şi pentru că ne considerăm prea puternici, le ştim pe toate. Psihologul trebuie să fie permanent alături de jucătoare, nu doar la un turneu final, când deja e târziu. La aceste Mondiale, după meciul câştigat cu Ungaria s-a instalat starea de automulţumire în echipa noastră. Ne automulţumim că am câştigat cu Ungaria, am închis gurile rele, cum ar veni, a urmat Polonia, pe care o bătusem în alte meciuri dinainte, părea uşor. Dar n-a fost. După victoria cu Ungaria trebuia ca echipa să rămână conectată, pentru că abia începea Mondialul la nivel înalt. Cred că lipsa de concentrare şi automulţumirea sunt factori negativi care au influenţat deznodământul", a încheiat Carmen Amariei.
Gaţu: "Ce poţi să faci dacă nu sunt solicitaţi?
La rândul său, preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, spune că a suferit destul după meciuri pierdute pe final şi consideră că prezenţa unui psiholog la echipa naţională este benefică.  "Am suferit şi eu, ca fiecare, după meciuri în care s-au înregistrat astfel de blocaje. Din păcate, acum avem doar un psiholog la Centrul de Excelenţă de la Râmnicu Vâlcea şi unul care pendulează oriunde e nevoie. Am şi preparatori fizici, dar singurul care a solicitat a fost Centrul de Excelenţă. Ce pot face mai mult dacă nu sunt solicitaţi?", a spus Gaţu. El este de părere că blocajul psihologic în timpul meciurilor oficiale apare pe fondul insuficientei pregătiri fizice, la fel ca selecţionerul Tadici, dar spune şi că psihologul care a lucrat la echipa naţională feminină nu a mai fost dorit la finalul anului trecut. (MEDIAFAX)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X