E un moment bun să îți faci un credit la casă sau mai stai în chirie?

joi, 16 mai 2024, 09:29
2 MIN
 E un moment bun să îți faci un credit la casă sau mai stai în chirie?

În ce condiţii e mai bine să îţi iei casă, pe credit, în vremuri tulburi ca acestea? Cele mai avantajoase sunt creditele din Programul Prima Casă, pentru că au avansul cel mai mic. Cele mai avantajoase sunt creditele din Programul Prima Casă, pentru că au avansul cel mai mic, dar şi celelalte credite ipotecare din piaţă sunt bune.

Ce s-a întâmplat cu piaţa creditelor pentru case, în ultimul an? Odată cu trecerea de la Robor la 3 sau la 6 luni, la IRCC, toată lumea a stat cu ochii pe acest IRCC, spune dr. Ion Radu Zilişteanu, profesor de Finanţe-Bănci.

IRCC, în general, a fost mult mai volatil decât Robor la 3 luni, de pildă, care a fost mai predictibil, însă în ansamblu sigur că IRCC este ceva mai mic, explică Zilişteanu.

Odată cu scăderea indicelui de inflaţie, acest lucru s-a simţit şi pe piaţa interbancară şi, în consecinţă, şi IRCC a scăzut. În acest fel, doritorii de credite ipotecare au avut acces mai mare la obţinerea unui credit, decât la dobânzi mai mari.

Dobânzile au mai scăzut, pe măsură ce a scăzut IRCC.

„În continuare, în măsura în care inflaţia va scădea, sigur că preţurile creditelor, care sunt date de dobânzi, plus comisioanele aferente, vor scădea”, explică specialistul.

Oricum, creditele ipotecare sunt avantajoase, spune acesta. Adică, un individ, care încheie un credit ipotecar şi constată că, la banca unde a făcut el creditul, peste un an, ori doi, ori cinci are credit mai scump decât la o altă bancă, poate să-şi facă un credit de refinanţare şi se mută la cealaltă bancă. Este ca portarea numărului de telefon, de la o companie la alta.

Dar ce presupune să cumperi o locuinţă de 70.000 de euro de exemplu, în rate? Mai întâi, explică expertul, „proprietarul devine proprietar de jure, la achiziţie, dar locuinţa este ipotecată în favoarea băncii şi a statului român, până la plata ultimei rate din credit.

În momentul de faţă, la Creditul Prima Casă, statul român îşi asumă jumătate din garantarea sumei, iar banca emitentă a creditului cealaltă jumătate a sumei”.

„Mi-e greu să spun cât costă”, detaliază Zilişteanu, iar aceasta pentru că „noi putem să facem o proiecţie la nivelurile actuale de dobândă, însă, având în vedere că dobânda la creditul ipotecar obţinut prin Prima Casă, să zicem, este variabilă şi este ancorată în acest indicator de piaţă variabil, numit IRCC, e greu de spus”.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii