De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ec. Carmen Cumpăt, manager Spitalul de Recuperare: „Cea mai mare provocare? Astăzi, resursa umană; acum 10 ani – infrastructura”

miercuri, 02 octombrie 2024, 03:00
4 MIN
 Ec. Carmen Cumpăt, manager Spitalul de Recuperare: „Cea mai mare provocare? Astăzi, resursa umană; acum 10 ani – infrastructura”

Întrebată de „Ziarul de Sănătate” ce ar face cu 10 milioane de euro, ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare din Iași, a spus că suma este prea mică pentru ambițiile pe care le are în momentul de față unitatea medicală. Prinzând și un context favorabil la nivel european în ceea ce privește finanțările pe programele de recuperare îndelungată sau de paliație, spitalul are depuse proiecte de extindere și de renovare a unor secții deja existente, cât și de crearea a unora noi, fiecare în valoare de câteva zeci de milioane de euro.

Citește integral ediția nr. 26 a Ziarului de Sănătate

ec. Carmen Cumpăt

ec. Carmen Cumpăt

Problema cea mai mare pe care o au acum, spune ec. Carmen Cumpăt, este aceeași la toate spitalele din România, crede aceasta. Problema resursei umane, care este insuficientă, pentru care nu sunt bugete mai niciodată să fie suplimentată, cu atât mai puțin să se poate investi în programe de perfecționare.

„Dacă mă întrebați acum ceva timp, să spunem zece ani, care este cea mai mare provocare pentru un spital, aș fi spus că este dotarea și infrastructura învechită. Acum lucrurile s-au schimbat și cred ca cea mai mare provocare pentru un manager de spital, pentru toți managerii, de fapt, este resursa umană. Care este insuficientă, pentru care niciodată nu este suficient buget alocată, pentru care nu sunt resurse de instruire și, deci, nu poate fi îmbunătățită calitatea existentă. Mai și migrează dintr-o parte în alta cu ușurință. E valabil în toate domeniile, inclusiv pe zona administrativă, sigur că cei mai importanți sunt medicii, dar aceeași problemă o avem și pe zona de kinetoterapie, asistență medicală, pe administrativ”, a declarat ec. Carmen Cumpăt.

Bază de tratament modernă și centru de paliație

Conform planului strategic al spitalului pe următorii zece ani, dorința cea mai mare a lor este extinderea și modernizarea bazei de tratament. Dar acesta este un proiect pe termen scurt, pentru care a fost identificată deja sursă de finanțare și se așteaptă publicarea ghidurilor și lansarea propriu-zisă a competiției.

„Am stabilit prioritățile foarte clar și în funcție de ce se întâmplă pe piața serviciilor medicale. Cresc serviciile în domeniul privat, devin un competitor adevărat, ceea ce este foarte bine că ne stimulează și pe noi, dar este în avantajul pacienților. Ne-am dori extinderea bazei de tratament pe care o avem, să o facem modernă, pe gustul pacienților actuali. Nu mai poți avea aceeași bază de tratament pe care am avut-o la înființarea spitalului, în ceea ce privește hidroterapia și fizioterapie. Trebuie particularizată pe componente individuale, pe fiecare diagnostic pe care-l tratăm, pe fiecare pacient. De aceea vom depune acest proiect pe următorul apel care se va lansa în curând pe dezvoltarea infrastructurii în zona reabilitării medicale”, a mai punctat ec. Carmen Cumpăt.

O altă investiție pe care o au pregătită cei de la Spitalul de Recuperare este dezvoltarea unei secții de îngrijiri paliative și de recuperare de lungă durată. Pentru paliație sunt prevăzute între 30 și 50 de paturi, iar proiectul e gândit cu construirea unei clădiri noi, managerul spunând că nu se justifică modificarea activității vreuneia dintre secțiile existente în condițiile în care au adresabilitate de peste 80% toate.

„Toate secțiile sunt ok la capacitate și nu vrem să schimbăm o anumită specialitate în paliație. De aceea ne-am propus să construim și credem că este oportună și necesară o astfel de investiție la nivel județean, chiar și național. Spitalul nostru s-ar dezvolta foarte bine pe acest palier. Deocamdată lucrăm a tema de proiectare, ca să primim un aviz de oportunitate de la Ministerul Sănătății. Dar și un astfel de proiect depășește cu mult un buget de 10 milioane de euro, referitor la întrebarea dumneavoastră”, a specificat managerul.

Se așteaptă o nouă cursă pentru fonduri europene

Deja există depus proiect la Spitalul de Recuperare pentru crearea unui centru de screening ORL în regim de ambulatoriu, tot pe fonduri europene, cu o valoarea estimată de peste 40 de milioane de euro. Acesta va fi construit în locul unei clădiri mai vechi din curtea spitalului și în extinderea respectivă va fi mutată toată activitatea de screening de la Spitalul de Recuperare.

Finanțările vizate sunt pe actualul exercițiu financiar 2023 – 2027, al Uniunii Europene, iar ghidul de finanțare pentru centrul de paliație, spre exemplu, urmează să fie publicat în perioada următoare.

„Deci vrem să investim într-un sediu de recuperare de lungă durată, în paliație, în centrul de screening. Este și infrastructură, da, dar vorbim și de echipamente medicale, pentru că uzura echipamentelor în sănătate este foarte ridicată. Ce este astăzi valoros, mâine este depășit moral. În sănătate va fi nevoie mereu de bani ca să înlocuim echipamentele medicale, ne-am lămurit demult cu lucrul acesta”, a subliniat ec. Carmen Cumpăt.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii