anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Echilibristică pe grămăjoara de monede

GALERIE
Cristina Danilov
 • Cristina Danilov
- +

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Merită să te gândeşti la bani aproape ca la un partener de viaţă cu care ai o relaţie complexă. Banii tăi nu sunt, totuşi, o entitate fixă, ci mai degrabă un sistem de date, de provocări şi de oportunităţi ce gravitează în jurul tău, un sistem cu care interacţionezi şi care stimulează înlăuntrul nostru anumite sentimente. Trebuie să fim conştienţi că afectează mai târziu nu doar viitorul, ci, mai ales, comportamentul nostru. Relaţia cu banii este o relaţie care evoluează, în funcţie de context, de-a lungul vieţii afectând uneori, negativ sau pozitiv, destinul generaţiilor viitoare.

Cele mai importante emoţii în relaţie cu banii sunt frica, vinovăţia, ruşinea şi invidia. Merită să depui puţin efort pentru a conştientiza emoţiile tale care sunt în special legate de bani, deoarece, fără conştientizare, acestea vor tinde să depăşească limitele gândirii raţionale împingându-te să iei decizii greşite.

Dar de ce frică în relaţia cu banul?

Răspunsurile sunt variate, la fel cum sunt experienţele şi poveştile de viaţă ale fiecăruia dintre noi. Frica firească, (sic!) include, de exemplu, gândul de a nu putea plăti factura de gaz, teama de a arăta prea modest îmbrăcat la birou sau de a provoca invidie sau teama că ai putea fi umilit. Vinovaţia şi ruşinea, aşa cum ştim, nu sunt emoţii similare, însă ambele ne pot împiedica să acceptăm cu uşurinţă chiar şi aprecierile venite din partea unor oameni oneşti sau a bunilor prieteni. S-ar putea să te simţi vinovat pentru că ai salariul mai mare decât a colegului care munceşte mai mult ca tine sau că locuieşti într-o casă mai spaţioasă decât a prietenilor tăi, deşi lor s-ar putea să nu le pese de asta. Ruşinea, însă, este una dintre cele mai puternice emoţii asociate cu banii. Este firesc să vrei să eviţi expunerea publică creată de un eveniment de care ţi-e ruşine. De pildă că nu ai plătit ratele bancare, iar executoriul ţi-a bătut deja la uşă şi mâine poţi fi scos în stradă. Poţi recurge, împins de la spate de ruşinea toxică pe care o trăieşti, la gesturi fatale, dacă nu dispui de un echilibru psihic bine controlat.

Majoritatea oamenilor consideră că este destul de uşor să stabilească modul în care cheltuiesc sau economisesc banii. Cei care cheltuiesc pot fi atât de „creativi” şi au o imaginaţie debordantă atunci când vine vorba de bani încât au tendinţa, cuprinşi de exaltare, de a-şi arunca banii în vânt. Pe de altă parte, cei care au tendinţa de a-şi chivernisi banii, cuprinşi de o exaltare similară, ajung să strângă cureaua limitându-şi cheltuielile zilnice la minimum necesar. Chibzuitul nu este lipsit de imaginaţie, doar că se simte mult mai bine cu banii puşi la loc sigur, aşteptând momentul propice pentru o achiziţie mare la care visează de ani buni. Ceea ce este periculos atât pentru cei care cheltuiesc, cât şi pentru cei care economisesc, este să nu ajungă la extreme, atingând patologicul.

Sunt zeci de mici decizii pe care le luăm în fiecare zi fără să ne dăm seama şi care sunt influenţate de circuitul banilor. Când e vorba de circuitul banilor, pendulăm între siguranţă versus statut social. Succesul proiectelor noastre pentru care investim bani, că e vorba de achiziţionarea unei case, de o vacanţă la munte sau de studiul unei limbi străine, ne conferă un statut. Există persoane, însă, pentru care statutul în societate este dat doar de bani. Grila prin care o societate sănătoasă propulsează valorile nu se reduce la bani, la genţi de firmă şi ceasuri de lux, dimpotrivă, ceea ce durează în timp nu are legătură cu ele. Dacă doreşti reputaţie şi statut, analizează amănunţit şi constant din ce este constituită esenţa oamenilor de succes şi astfel vei inventa propria cheie a succesului. Un om de succes poate fi, de exemplu, un profesor, un medic, un jurnalist, un croitor. O asemenea perspectivă de a reduce totul la relaţia bani-statut e nocivă, pentru că poate conduce, prin exces, la grave tulburări comportamentale (bovarism, narcisism etc).

Opus celor pentru care banii înseamnă statut sunt oamenii care apreciază siguranţa şi care îşi doresc securitatea pe care o pot aduce banii. Vor să aibă siguranţa că pot rezista la pierderea locului de muncă, la acoperirea cheltuielilor legate de o urgenţă medicală sau chiar la repararea imobilului în caz de un cutremur. Dacă eşti o persoană pentru care siguranţa are prioritate, trebuie să fii atentă a nu trăi cu frică permanentă pentru ziua de mâine evitând excesul ce poate duce spre apariţia anxietăţii şi depresiei.

Adevărul este că banii sunt o lupă - te fac să arăţi mai mult ceea ce eşti în esenţa ta. Banul e, pur şi simplu, partenerul tău de viaţă şi tu poţi învăţa cum să te comporţi cu el. Banii pot fi şi instrument de evaluare a unei persoane. Putem privi oamenii şi după cum se poartă cu ei pentru a înţelege cum se comportă într-o relaţie sau de mult îi preţuiesc cei de lângă ei. E drept, sunt importanţi, dar din fericire „nu banii îl fac pe om, ci omul face banii”.

Cristina Danilov este psiholog

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.