Cea mai bogată comună din judeţ, venituri cât oraşele Tg. Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei la un loc
La capitolul "Venituri totale", administratia Miroslavei o urmareste strâns pe cea a (...)
citeste totmiercuri, 25.05.2022
Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.
Merită să te gândeşti la bani aproape ca la un partener de viaţă cu care ai o relaţie complexă. Banii tăi nu sunt, totuşi, o entitate fixă, ci mai degrabă un sistem de date, de provocări şi de oportunităţi ce gravitează în jurul tău, un sistem cu care interacţionezi şi care stimulează înlăuntrul nostru anumite sentimente. Trebuie să fim conştienţi că afectează mai târziu nu doar viitorul, ci, mai ales, comportamentul nostru. Relaţia cu banii este o relaţie care evoluează, în funcţie de context, de-a lungul vieţii afectând uneori, negativ sau pozitiv, destinul generaţiilor viitoare.
Cele mai importante emoţii în relaţie cu banii sunt frica, vinovăţia, ruşinea şi invidia. Merită să depui puţin efort pentru a conştientiza emoţiile tale care sunt în special legate de bani, deoarece, fără conştientizare, acestea vor tinde să depăşească limitele gândirii raţionale împingându-te să iei decizii greşite.
Dar de ce frică în relaţia cu banul?
Răspunsurile sunt variate, la fel cum sunt experienţele şi poveştile de viaţă ale fiecăruia dintre noi. Frica firească, (sic!) include, de exemplu, gândul de a nu putea plăti factura de gaz, teama de a arăta prea modest îmbrăcat la birou sau de a provoca invidie sau teama că ai putea fi umilit. Vinovaţia şi ruşinea, aşa cum ştim, nu sunt emoţii similare, însă ambele ne pot împiedica să acceptăm cu uşurinţă chiar şi aprecierile venite din partea unor oameni oneşti sau a bunilor prieteni. S-ar putea să te simţi vinovat pentru că ai salariul mai mare decât a colegului care munceşte mai mult ca tine sau că locuieşti într-o casă mai spaţioasă decât a prietenilor tăi, deşi lor s-ar putea să nu le pese de asta. Ruşinea, însă, este una dintre cele mai puternice emoţii asociate cu banii. Este firesc să vrei să eviţi expunerea publică creată de un eveniment de care ţi-e ruşine. De pildă că nu ai plătit ratele bancare, iar executoriul ţi-a bătut deja la uşă şi mâine poţi fi scos în stradă. Poţi recurge, împins de la spate de ruşinea toxică pe care o trăieşti, la gesturi fatale, dacă nu dispui de un echilibru psihic bine controlat.
Majoritatea oamenilor consideră că este destul de uşor să stabilească modul în care cheltuiesc sau economisesc banii. Cei care cheltuiesc pot fi atât de „creativi” şi au o imaginaţie debordantă atunci când vine vorba de bani încât au tendinţa, cuprinşi de exaltare, de a-şi arunca banii în vânt. Pe de altă parte, cei care au tendinţa de a-şi chivernisi banii, cuprinşi de o exaltare similară, ajung să strângă cureaua limitându-şi cheltuielile zilnice la minimum necesar. Chibzuitul nu este lipsit de imaginaţie, doar că se simte mult mai bine cu banii puşi la loc sigur, aşteptând momentul propice pentru o achiziţie mare la care visează de ani buni. Ceea ce este periculos atât pentru cei care cheltuiesc, cât şi pentru cei care economisesc, este să nu ajungă la extreme, atingând patologicul.
Sunt zeci de mici decizii pe care le luăm în fiecare zi fără să ne dăm seama şi care sunt influenţate de circuitul banilor. Când e vorba de circuitul banilor, pendulăm între siguranţă versus statut social. Succesul proiectelor noastre pentru care investim bani, că e vorba de achiziţionarea unei case, de o vacanţă la munte sau de studiul unei limbi străine, ne conferă un statut. Există persoane, însă, pentru care statutul în societate este dat doar de bani. Grila prin care o societate sănătoasă propulsează valorile nu se reduce la bani, la genţi de firmă şi ceasuri de lux, dimpotrivă, ceea ce durează în timp nu are legătură cu ele. Dacă doreşti reputaţie şi statut, analizează amănunţit şi constant din ce este constituită esenţa oamenilor de succes şi astfel vei inventa propria cheie a succesului. Un om de succes poate fi, de exemplu, un profesor, un medic, un jurnalist, un croitor. O asemenea perspectivă de a reduce totul la relaţia bani-statut e nocivă, pentru că poate conduce, prin exces, la grave tulburări comportamentale (bovarism, narcisism etc).
Opus celor pentru care banii înseamnă statut sunt oamenii care apreciază siguranţa şi care îşi doresc securitatea pe care o pot aduce banii. Vor să aibă siguranţa că pot rezista la pierderea locului de muncă, la acoperirea cheltuielilor legate de o urgenţă medicală sau chiar la repararea imobilului în caz de un cutremur. Dacă eşti o persoană pentru care siguranţa are prioritate, trebuie să fii atentă a nu trăi cu frică permanentă pentru ziua de mâine evitând excesul ce poate duce spre apariţia anxietăţii şi depresiei.
Adevărul este că banii sunt o lupă - te fac să arăţi mai mult ceea ce eşti în esenţa ta. Banul e, pur şi simplu, partenerul tău de viaţă şi tu poţi învăţa cum să te comporţi cu el. Banii pot fi şi instrument de evaluare a unei persoane. Putem privi oamenii şi după cum se poartă cu ei pentru a înţelege cum se comportă într-o relaţie sau de mult îi preţuiesc cei de lângă ei. E drept, sunt importanţi, dar din fericire „nu banii îl fac pe om, ci omul face banii”.
Cristina Danilov este psiholog
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
”Ucideţi exporturile ruse”, îndeamnă Kuleba la Forumul Economic Mondial
Prinţul Charles vizitează centrul pentru refugiaţi ucraineni de la Romexpo
De ce să alegi www.tratamente-turcia.ro? Pentru servicii medicale de calitate! (P)
Ruşii au scos de la „naftalină” şi duc pe front tancuri sovietice fabricate în anii 60
(FOTO) Un american poartă povara deşeurilor pe care le generează într-o lună
CSM l-a exclus din nou pe Judecătorul Cristi Danileţ din magistratură
Încălcarea sancţiunilor impuse Rusiei de către statele membre UE ar putea fi considerată infracţiune
Autorităţile instalate în Zaporijjea impun rubla rusă ca monedă în regiunea ucraineană
Ploaie de stele pe cerul României pe 31 mai: „Totul sau nimic”
Din puşcărie, Udrea îi atrage atenţia lui Predoiu că ea „l-a făcut om”
SUA: Eşec pentru Trump la alegerile primare republicane din statul Georgia
(FOTO) Aroneanu: Casă la roşu, distrusă de flăcări. Proprietarul, rănit uşor
Cîmpeanu propune ca profesorii debutanţi să fie plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie
Masacrul din Texas: Atacatorul era batjocorit de colegi din cauza hainelor şi pentru că era sărac
Care este rolul uleiului pentru motor si cum influenteaza viata masinii tale? (P)
Marea Britanie: Preţurile cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani
Schröder anunţă că a renunţat la numirea în Consiliul de Supraveghere al Gazprom
Ce spune pilotul Titi Aur despre maşinile electrice: “Am trăit câteva senzaţii”
Reacția lui Medvedev, după ce ATP a decis să nu acorde puncte la Wimbledon
Iohannis, singurul preşedinte român care s-a întâlnit cu Igor Dodon (FOTO)
Cum să reduceți consumul de carburant. Trucuri atunci când sunteți în trafic
Pas important pentru primii kilometri de autostradă de pe teritoriul judeţului Iaşi (FOTO)
României i-a luat trei luni să se retragă din două bănci ruseşti
Guvernul a promis că numai face angajări la stat, dar încadrează 8.000 de persoane la “Interne”
George Simion, liderul AUR, invitat să o “şteargă” de la mitingul profesorilor
Mouratoglou, mesaj pentru Halep: „Lasă franceza! Ne ocupăm de tenis”
„Animale fantastice: Secretele lui Dumbledore” va avea premiera pe HBO Max în 30 mai
Traian Băsescu încă nu s-a mutat din vila de protocol: Nu am terminat de semnat contractele
Cine este Qinwen Zheng, adversara Simonei Halep din turul doi la Roland Garros
Cod galben de furtuni, până joi dimineaţă, în cea mai mare parte a ţării
Kasparov amintește de "vechiul truc al lui Putin" pe care îl aplică și acum
Medicul internat la Socola a depus plângere penală la DIICOT
Tomac: Calea integrării R. Moldova în UE mai devreme de 15-20 de ani nu poate fi luată în discuţie
Ford testează o tehnologie care reduce automat viteza în zonele pietonale
Un grup de elevi lovesc o colegă, la Hârlău. Poliţia a deschis o anchetă (FOTO)
Două autoturisme au fost lovite de crengi căzute, în spatele spitalului CFR (FOTO)
Primul BMW XM din istorie, surprins partial camuflat pe aeroport
Legea gazelor naturale din Marea Neagră, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis
Șoferii care nu sunt atenți la drum, depistați cu camere speciale
Alertă în Canada. Quebec confirmă 15 cazuri de variola maimuţei
15 ani de Street View. Mașinile sunt și acum în peste 120 de orașe din România
Coreea de Nord a lansat trei noi rachete. Preşedintele Joe Biden abia părăsise Asia
Ar putea fi cel mai rezistent laptop creat vreodată. Prețul este pe măsură
Tehnicianul german Jurgen Klopp, ales antrenorul sezonului în Premier League
ABC-ul sănătății ochilor la copii. La ce trebuie să fiți atenți și ce trebuie să faceți
iPhone 14 - data lansării a fost anunțată! Vor fi întârzieri?
Calvarul unei femei cu dizabilităţi din Iaşi care a vrut să urce într-un tramvai (VIDEO)
WhatsApp va înceta suportul pentru aplicație pe iOS 10 și iOS 11
Lucian DÎRDALAVârful adversităţii |
Florin CÎNTICLiţă Chiţălău şi lupta pentru pace |
Radu PĂRPĂUȚĂEpoca lui „Davai ceas, davai palton” |
Alex VASILIUMariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.