Echipaje medicale mobile vor merge prin judeţ într-o campanie de depistare a tuberculozei

marți, 29 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Echipaje medicale mobile vor merge prin judeţ într-o campanie de depistare a tuberculozei

Începând de săptămâna viitoare, de pe data de 5 decembrie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi va demara o acţiune de depistare activă a tuberculozei la nivelul judeţului Iaşi. 

Mai exact, echipajele mobile care sunt implicate în acţiunea de screening vor ajunge la începutul săptămânii viitoare la Spitalul de Psihiatrie şi Pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri şi la unităţile aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, unde sunt vizate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire.

În următoarele trei luni vor continua acţiunile de depistare a tuberculozei în mai multe localităţi din judeţ. „În cadrul comunităţilor, pe lângă activitatea de screening se vor distribui materiale sanitare care vor avea versiuni şi în limba ucraineană pentru persoanele venite din zona de conflict”, au precizat reprezentanţii DSP Iaşi.

Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei

Programul presupune efectuarea screeningului pentru aproximativ 3.000 de persoane, în perioada decembrie 2022 – februarie 2023. Vor acţiona trei echipe mobile cu personal de la Dispensarul TB şi de la DSP Iaşi, iar probele de spută vor fi interpretate în laboratoarele Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi şi ale Spitalului Municipal Paşcani.

„Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetăţenii străini, vor fi trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale şi vor beneficia de tratament şi alte drepturi prevăzute de legislaţia în vigoare, indiferent de naţionalitate sau de statutul de asigurat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la şcoală sau mediu comunitar. Prin realizarea acestui proiect, cresc şansele de vindecare ale pacienţilor şi scade probabilitatea de a suferi complicaţii sau sechele ale TB, implicit consecinţele sociale şi economice asociate tuberculozei”, au mai completat reprezentanţii DSP Iaşi.

Acţiunea este organizată de Ministerul Sănătăţii şi face parte din Programul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii