anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial (P)

Ecografia Doppler în patologia vasculară: utilitate și avantaje

GALERIE
Dr Lucian Iacob
 • Dr Lucian Iacob
- +

Ecografia reprezintă una din cele mai folosite metode imagistice de diagnostic medical. Ea se bazează pe utilizarea ultrasunetelor (unde sonore de înaltă frecvență, nedetectabile de auzul uman, în cazul ecografiei fiind între 2 și 15 MHz) generate de sonde (transductori) cu elemente piezoelectrice ce transformă energia electrică în vibrație mecanică. Aceleași elemente piezoelectrice transformă ultrasunetele ce se întorc la sondă înapoi în semnale electrice, acestea fiind analizate, amplificate și afișate pe un ecran ca informații anatomice și funcționale.

Avantaje:

 Neinvazivitatea acestei metode de examinare o face metoda preferată în numeroase circumstanțe:

 • pacienți tineri ce necesită diagnostic sau tratament ghidat ecografic: în chirurgia vasculară avem ca exemplu pacienții cu sindroame congenitale (Marfan, Turner, Ehlers-Danlos);
 • paciente însărcinate (spre exemplu, diagnosticarea trombozei venoase profunde în sarcină sau diagnosticul și/sau monitorizarea unui anevrism splenic);
 • urmărire de lungă durată pre sau postoperatorie (spre exemplu, pacienții diagnosticați cu anevrism aortic, pre și postoperator);
 • pacienți cu insuficiență renală cronică (cu rată de filtrare glomerulară sub 30 ml/min) în cazul cărora este de preferat evitarea utilizării substanțelor de contrast.

Accesibilitatea examenului ecografic îi înlesnește utilizarea în situații diverse, ca de exemplu:

 • în cabinete medicale, medicul având astfel posibilitatea deseori de a transforma o supoziție de diagnostic într-un diagnostic de certitudine;
 • în orice secție medicală din cadrul unui spital, ca de exemplu: pentru ghidaj anatomic (acces vascular sau blocaje nervoase în sala de operație, drenaj colecții în sala de radiologie intervențională) sau diagnosticare rapidă în departamentul de urgențe;
 • permite examinarea acelor pacienți care altfel nu pot fi transportați în cadrul departamentului radiologic (spre exemplu, diagnostic vascular pentru pacienți intubați în secția de terapie intensivă);
 • întrucât există aparate de ecografie mobile (tip laptop și mai mici) se pot realiza programe de screening în teritoriu pentru pacienții care nu au acces facil la medic.

Flexibilitatea de a putea construi sonde de diverse mărimi și forme, precum și continua dezvoltare a ecografiei au făcut posibile ecografiile transesofagiene și cele intravasculare.

În chirurgia endovasculară a aortei toracice, examenul ecografic transesofagian intraoperator poate fi adjuvant angiografiei pentru:

 • a deosebi lumenul real de cel fals, în cazul unei disecții de aortă;
 • a aprecia și măsura corect diametrul aortei toracice (ce diferă semnificativ în sistolă și diastolă) înainte de a stabili diametrul endograftului ce trebuie folosit în repararea chirurgicală;
 • confirmarea plasării corecte a unui endograft în aorta toracică.

Important de știut pentru pacienți

 Datorită numeroaselor detalii care le poate oferi ecografia în cazul patologiei vasculare, precum și multitudinii de vase sangvine ce le poate vizualiza, examenul va fi întotdeauna ghidat pe un anumit segment anatomic vascular. Așadar, după o anamneză (istoric medical) și examen clinic, medicul poate folosi ecografia ca și instrument adjunct ce îl poate ajuta în stabilirea unui diagnostic de certitudine. Ecografia nu este un instrument de diagnostic vascular folosit în lipsa sau total independent de o anamneză și/sau un examen clinic.

În funcție de patologia fiecărui pacient, chirurgul vascular va decide necesitatea utilizării (sau nu) a unei metode imagistice în urma examenului clinic. La nevoie aceasta poate fi repetată sau completată de alte investigații.

Ecografia este un examen neinvaziv. Așadar nu există niciun risc pentru pacient în cazul acestei proceduri, ea fiind și nedureroasă. Neinvazivă, accesibilă și flexibilă, ecografia Doppler este o sursă importantă de informații pentru chirurgul vascular, fiind folosită în toate patologiile arteriale și venoase.

Dr. Lucian Iacob, Medic specialist Chirurgie Vasculară, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea lui Iohannis (III)

Cătălin ONOFREI

Moştenirea lui Iohannis (III)

Din pricina lui Klaus şi a coaliţiei PSD-PNL-UDMR, anul electoral 2024 va găsi România într-o poziţie extrem de vulnerabilă, cu un AUR din ce în ce mai agresiv, ce-i va băga în sperieţi pe toţi cei săraci cu duhul. În frunte cu liberalii.

opinii

Meseriaşii viitorului

Briscan ZARA

Meseriaşii viitorului

Doar o simplă privire pe nomenclatorul de meserii de azi te face să iei creionul roşu şi să tai o mulţime dintre ele care mâine nu vor mai fi. Asta însemnând că acum e ultimul om care o mai prestează şi după ce el va muri, va lua şi meseria cu el.

Maternitatea, o alegere

Cristina DANILOV

Maternitatea, o alegere

Societatea încă mai crede că a avea copii este o condiție prealabilă pentru fericirea conjugală. Poate că dacă femeile fără copii ar vorbi mai mult despre motivele alegerii lor, ar ajuta societatea să scape de prejudecățile care o determină să le judece atât de aspru. La urma urmei, ar trebui să fim cu toții de acord că această alegere este exclusiv „afacerea” fiecărui cuplu și nu a celor din jur.

Războiul barbar şi pacea mizerabilă

Mihai DORIN

Războiul barbar şi pacea mizerabilă

Motto: „Chiar şi războiul e preferabil unei păci mizerabile.” (Tacitus, Annales)

pulspulspuls

Cum a descoperit un deputat PSD trenul şi cum s-a suit scroafa-n copac

Cum a descoperit un deputat PSD trenul şi cum s-a suit scroafa-n copac

Iată pe astăzi o postare a deputatului Silviu Macovei, la care ne-a făcut atent un amic de-al nostru de la CFR, care a fost aseara în tura de noapte. Rândurile alesului pesedist sunt din zilele de acum vreo două săptămâni, când nu au putut ateriza sau decola avioanele.

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.