Ecografia Doppler în patologia vasculară: utilitate și avantaje
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial (P)

Ecografia Doppler în patologia vasculară: utilitate și avantaje

GALERIE
Dr Lucian Iacob
 • Dr Lucian Iacob
- +

Ecografia reprezintă una din cele mai folosite metode imagistice de diagnostic medical. Ea se bazează pe utilizarea ultrasunetelor (unde sonore de înaltă frecvență, nedetectabile de auzul uman, în cazul ecografiei fiind între 2 și 15 MHz) generate de sonde (transductori) cu elemente piezoelectrice ce transformă energia electrică în vibrație mecanică. Aceleași elemente piezoelectrice transformă ultrasunetele ce se întorc la sondă înapoi în semnale electrice, acestea fiind analizate, amplificate și afișate pe un ecran ca informații anatomice și funcționale.

Avantaje:

 Neinvazivitatea acestei metode de examinare o face metoda preferată în numeroase circumstanțe:

 • pacienți tineri ce necesită diagnostic sau tratament ghidat ecografic: în chirurgia vasculară avem ca exemplu pacienții cu sindroame congenitale (Marfan, Turner, Ehlers-Danlos);
 • paciente însărcinate (spre exemplu, diagnosticarea trombozei venoase profunde în sarcină sau diagnosticul și/sau monitorizarea unui anevrism splenic);
 • urmărire de lungă durată pre sau postoperatorie (spre exemplu, pacienții diagnosticați cu anevrism aortic, pre și postoperator);
 • pacienți cu insuficiență renală cronică (cu rată de filtrare glomerulară sub 30 ml/min) în cazul cărora este de preferat evitarea utilizării substanțelor de contrast.

Accesibilitatea examenului ecografic îi înlesnește utilizarea în situații diverse, ca de exemplu:

 • în cabinete medicale, medicul având astfel posibilitatea deseori de a transforma o supoziție de diagnostic într-un diagnostic de certitudine;
 • în orice secție medicală din cadrul unui spital, ca de exemplu: pentru ghidaj anatomic (acces vascular sau blocaje nervoase în sala de operație, drenaj colecții în sala de radiologie intervențională) sau diagnosticare rapidă în departamentul de urgențe;
 • permite examinarea acelor pacienți care altfel nu pot fi transportați în cadrul departamentului radiologic (spre exemplu, diagnostic vascular pentru pacienți intubați în secția de terapie intensivă);
 • întrucât există aparate de ecografie mobile (tip laptop și mai mici) se pot realiza programe de screening în teritoriu pentru pacienții care nu au acces facil la medic.

Flexibilitatea de a putea construi sonde de diverse mărimi și forme, precum și continua dezvoltare a ecografiei au făcut posibile ecografiile transesofagiene și cele intravasculare.

În chirurgia endovasculară a aortei toracice, examenul ecografic transesofagian intraoperator poate fi adjuvant angiografiei pentru:

 • a deosebi lumenul real de cel fals, în cazul unei disecții de aortă;
 • a aprecia și măsura corect diametrul aortei toracice (ce diferă semnificativ în sistolă și diastolă) înainte de a stabili diametrul endograftului ce trebuie folosit în repararea chirurgicală;
 • confirmarea plasării corecte a unui endograft în aorta toracică.

Important de știut pentru pacienți

 Datorită numeroaselor detalii care le poate oferi ecografia în cazul patologiei vasculare, precum și multitudinii de vase sangvine ce le poate vizualiza, examenul va fi întotdeauna ghidat pe un anumit segment anatomic vascular. Așadar, după o anamneză (istoric medical) și examen clinic, medicul poate folosi ecografia ca și instrument adjunct ce îl poate ajuta în stabilirea unui diagnostic de certitudine. Ecografia nu este un instrument de diagnostic vascular folosit în lipsa sau total independent de o anamneză și/sau un examen clinic.

În funcție de patologia fiecărui pacient, chirurgul vascular va decide necesitatea utilizării (sau nu) a unei metode imagistice în urma examenului clinic. La nevoie aceasta poate fi repetată sau completată de alte investigații.

Ecografia este un examen neinvaziv. Așadar nu există niciun risc pentru pacient în cazul acestei proceduri, ea fiind și nedureroasă. Neinvazivă, accesibilă și flexibilă, ecografia Doppler este o sursă importantă de informații pentru chirurgul vascular, fiind folosită în toate patologiile arteriale și venoase.

Dr. Lucian Iacob, Medic specialist Chirurgie Vasculară, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X