Ecografia Doppler în patologia vasculară: utilitate și avantaje
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Advertorial (P)

Ecografia Doppler în patologia vasculară: utilitate și avantaje

GALERIE
Dr Lucian Iacob
 • Dr Lucian Iacob
- +

Ecografia reprezintă una din cele mai folosite metode imagistice de diagnostic medical. Ea se bazează pe utilizarea ultrasunetelor (unde sonore de înaltă frecvență, nedetectabile de auzul uman, în cazul ecografiei fiind între 2 și 15 MHz) generate de sonde (transductori) cu elemente piezoelectrice ce transformă energia electrică în vibrație mecanică. Aceleași elemente piezoelectrice transformă ultrasunetele ce se întorc la sondă înapoi în semnale electrice, acestea fiind analizate, amplificate și afișate pe un ecran ca informații anatomice și funcționale.

Avantaje:

 Neinvazivitatea acestei metode de examinare o face metoda preferată în numeroase circumstanțe:

 • pacienți tineri ce necesită diagnostic sau tratament ghidat ecografic: în chirurgia vasculară avem ca exemplu pacienții cu sindroame congenitale (Marfan, Turner, Ehlers-Danlos);
 • paciente însărcinate (spre exemplu, diagnosticarea trombozei venoase profunde în sarcină sau diagnosticul și/sau monitorizarea unui anevrism splenic);
 • urmărire de lungă durată pre sau postoperatorie (spre exemplu, pacienții diagnosticați cu anevrism aortic, pre și postoperator);
 • pacienți cu insuficiență renală cronică (cu rată de filtrare glomerulară sub 30 ml/min) în cazul cărora este de preferat evitarea utilizării substanțelor de contrast.

Accesibilitatea examenului ecografic îi înlesnește utilizarea în situații diverse, ca de exemplu:

 • în cabinete medicale, medicul având astfel posibilitatea deseori de a transforma o supoziție de diagnostic într-un diagnostic de certitudine;
 • în orice secție medicală din cadrul unui spital, ca de exemplu: pentru ghidaj anatomic (acces vascular sau blocaje nervoase în sala de operație, drenaj colecții în sala de radiologie intervențională) sau diagnosticare rapidă în departamentul de urgențe;
 • permite examinarea acelor pacienți care altfel nu pot fi transportați în cadrul departamentului radiologic (spre exemplu, diagnostic vascular pentru pacienți intubați în secția de terapie intensivă);
 • întrucât există aparate de ecografie mobile (tip laptop și mai mici) se pot realiza programe de screening în teritoriu pentru pacienții care nu au acces facil la medic.

Flexibilitatea de a putea construi sonde de diverse mărimi și forme, precum și continua dezvoltare a ecografiei au făcut posibile ecografiile transesofagiene și cele intravasculare.

În chirurgia endovasculară a aortei toracice, examenul ecografic transesofagian intraoperator poate fi adjuvant angiografiei pentru:

 • a deosebi lumenul real de cel fals, în cazul unei disecții de aortă;
 • a aprecia și măsura corect diametrul aortei toracice (ce diferă semnificativ în sistolă și diastolă) înainte de a stabili diametrul endograftului ce trebuie folosit în repararea chirurgicală;
 • confirmarea plasării corecte a unui endograft în aorta toracică.

Important de știut pentru pacienți

 Datorită numeroaselor detalii care le poate oferi ecografia în cazul patologiei vasculare, precum și multitudinii de vase sangvine ce le poate vizualiza, examenul va fi întotdeauna ghidat pe un anumit segment anatomic vascular. Așadar, după o anamneză (istoric medical) și examen clinic, medicul poate folosi ecografia ca și instrument adjunct ce îl poate ajuta în stabilirea unui diagnostic de certitudine. Ecografia nu este un instrument de diagnostic vascular folosit în lipsa sau total independent de o anamneză și/sau un examen clinic.

În funcție de patologia fiecărui pacient, chirurgul vascular va decide necesitatea utilizării (sau nu) a unei metode imagistice în urma examenului clinic. La nevoie aceasta poate fi repetată sau completată de alte investigații.

Ecografia este un examen neinvaziv. Așadar nu există niciun risc pentru pacient în cazul acestei proceduri, ea fiind și nedureroasă. Neinvazivă, accesibilă și flexibilă, ecografia Doppler este o sursă importantă de informații pentru chirurgul vascular, fiind folosită în toate patologiile arteriale și venoase.

Dr. Lucian Iacob, Medic specialist Chirurgie Vasculară, Arcadia

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.