anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Economia globală se îndreaptă în 2017 spre cea mai ridicată creştere din ultimii şase ani

GALERIE
oecd
 • oecd
- +

Economia globală se îndreaptă în 2017 spre cea mai ridicată creştere din ultimii şase ani, de 3,5%, susţinută de comerţ, care ajută la compensarea perspectivei mai slabe din Statele Unite, potrivit estimărilor publicate miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (ODE), transmite Reuters.

OCDE anticipează pentru acest an o creştere a economiei mondiale de 3,5%, ritm revizuit în urcare cu 0,2 puncte procentuale, urmată de un avans de 3,6% în 2018, potrivit previunilor actualizate ale organizaţiei.

Avansul de 3,5% prognozat pentru 2017 ar fi cea mai bună performanţă a economiei mondiale după 2011.

În pofida perspectivelor mai bune, creşterea economică din acest an este, în mod dezamăgitor, cu mult sub performanţele consemnate înainte de criza financiară din 2008-2009, a declarat secretarul general al OCDE, Angel Gurria.

"Totul este relativ. Ce nu aş vrea să facem este să sărbătorim faptul că trecem de la foarte prost la mediocru”, a afirmat Gurria într-un interviu. El a mai spus că îmbunătăţirea va fi insuficientă pentru a satisface aşteptările oamenilor pentru standarde mai bune de viaţă şi reducerea inechităţilor tot mai mari.

Îmbunătăţirea estimărilor mondiale a avut loc chiar dacă OCDE a redus previziunea pentru economia Statelor Unite, chiar dacă deprecierea dolarului favorizează exporturile, iar reducerile de taxe susţin cheltuielile populaţiei şi in vestiţiile companiilor.

OCDE anticipează o creştere de 2,1% a economiei americane în acest an şi de 2,4% anul viitor, faţă de avansurile de 2,4%, respectiv 2,8% prognozate în martie. Revizuirea în sens negativ a fost determinată de întârzierea planurilor preşedintelui Trump de reducere a taxelor şi de creştere a cheltuielilor în infrastructură, a arătat economistul şef al OCDE, Catherine Mann.

Perspectiva mai slabă a economiei SUA este compensată de îmbunătăţirea celor din zona euro, Japonia şi China. Susţinută de Germania, economia zonei euro va creşte cu 1,8% în 2017 şi 2018, potrivit OCDE, care a îmbunătăţit prognozele cu 0,2 puncte procentuale.

Pentru Japonia, estimările au fost majorate la 1,4%, respectiv 1%, de la 1,2% şi 0,8%. În cazul Chinei, previziunile economice au fost îmbunătăţite uşor la  o creştere a PIB 6,6% în acest an şi 6,4% în 2018, susţinută de măsuri de stimulare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.