Incasarile la bugetul consolidat al statului, in Iasi, au scazut dramatic in primul trimestru. Fiscul a strins, in primele trei luni, cu 110 milioane de lei mai putin fata de perioada similara a anului trecut, perioada considerata a fi una destul de proasta. Reduceri drastice s-au inregistrat la taxa pe valoare adaugata, impozitul pe salarii si contributiile la asigurari.
Reprezentantii mediului de afaceri iesean spun ca firmele au ajuns la fundul sacului, iar institutiile publice nu fac decit sa contribuie si mai mult la deteriorarea starii financiare a societatilor prin amenzile care le impart cu darnicie in stinga si in dreapta.
Bilant sumbru
Incasarile taxelor si impozitelor la bugetul statului si-au continuat scaderea si in primul trimestru al anului 2010. Potrivit informatiilor Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Iasi, in primul trimestru al anului 2010, la bugetul consolidat al statului s-au incasat 505,2 milioane lei, fata de 615 milioane lei, cit au fost in aceeasi perioada a lui 2009. Incasarile in contul taxei pe valoarea adaugata au scazut in acest an cu 63,8%, fata de 2009, de la 112,8 milioane lei la 48,9 milioane lei.
Sumele strinse din impozitul pe venitul din salarii s-au diminuat cu aproape 17%, de la 107 milioane lei la 90,7 milioane lei in primul trimestru 2010, iar contributiile angajatorilor cu 12,1%, de la 145,5 milioane lei anul trecut la 133,3 milioane lei in acest an. In acelasi timp, volumul datoriilor firmelor iesene la bugetul statului au crescut semnificativ, in luna martie cuantumul lor crescind cu peste 88 de milioane de lei fata de februarie.
"Arieratele recuperabile au crescut cu 11,21%, de la 786 milioane lei la sfirsitul lunii februarie la 874,1 milioane lei la 31 martie", a declarat Maria Taran, purtatorul de cuvint al DGFPJ Iasi.
Fara ajutor
Reprezentantii mediului de afaceri sint de parere ca incasarile slabe la bugetul statului releva de fapt colapsul firmelor, dar si lipsa unor strategii guvernamentale anticriza.
"Scaderea s-a propagat pe toate liniile, nu numai la incasarile la stat, si aici ma refer la cifra de afaceri a firmelor sau a profitului. Daca profitul firmelor este zero, de unde sa achite taxe si impozite? Dupa doi ani de criza, Guvernul tot continua sa elaboreze strategii anticriza, dar care nu sint implementate. Ne-ar fi intins o mina de ajutor daca se tineau de cuvint cu ce au promis in campania electorala, adica scoaterea impozitului minimal si mentinerea impozitului de 3% in cazul microintreprinderilor", a punctat Neculai Vitelaru, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).
Oamenii de afaceri ieseni spun ca, in ciuda crizei, nu beneficiaza deloc de sprijinul autoritatilor in activitatea fiscala, ba din contra, sint controlati si amendati drastic. "Toate institutiile care ne controleaza vin cu intentia de a amenda si ne fac mai mult rau decit ne ajuta. Un exemplu il constituie un inspector care a venit la mine in control, a spus ca este incintat de ceea ce am realizat, dar ca ii pare rau ca nu poate pleca fara sa dea o amenda. Noi, patronii, daca avem probleme, cui ne plingem si cine ne ajuta?", se plinge Ioan Budeanu, patronul firmei Coseli SA.
Executari silite in gol
Fiscul a incasat mai putini bani si din executarile silite. In primul trimestru al anului curent, finantistii au recuperat cu 23,11% mai putini bani decit in aceeasi perioada a anului trecut.
"Am incasat in primele trei luni ale anului 2010, 66,63 milioane de lei fata de 86,66 milioane lei, cit au fost in aceeasi perioada a anului 2009. Am colectat cu 19,6 milioane lei mai putin din somatii si cu 1,5 milioane lei din popriri conturi bancare, in schimb am avut incasari mai mari din popriri la terti si valorificari sechestre mobile si imobile", a conchis Maria Taran.
Publicitate și alte recomandări video