Economia Iașului: deficit de 35 mil. euro în balanța import-export. Marea Britanie, partener privilegiat al județului la export
Marea Britanie este cea mai importantă destinație pentru exporturile județului Iași în rândul țărilor din afara Uniunii Europene (UE). În primul trimestru al anului 2024, Iașul a exportat mărfuri în valoare de 31,2 mil. euro către această țară, mai mult decât dublu față de anul 2019, când Marea Britanie era încă membră a UE, iar exporturile se ridicau pe atunci la 14,4 mil. euro, ceea ce ar putea sugera și o adaptare a strategiilor comerciale ale județului în contextul post-Brexit.
Ce este important de menționat este faptul că relaţia comercială a Iașului cu Marea Britanie este o sursă de excedent pentru comerţul local, în condițiile în care, în anul 2024, importurile Iașului la trei luni au însumat 7,8 mil. euro, adică s-a înregistrat un excedent comercial de 23,4 mil. euro, după cum reiese din cele mai recente date disponibile la Direcția Județeană de Statistică (DJS) Iași, consultate de „Ziarul de Iași”. În anul 2019, importurile la trei luni au însumat aproape 5 mil. euro, înregistrându-se astfel și atunci un excedent comercial de 9,4 mil. euro.
Tendința de creștere a exporturilor către Marea Britanie este evidentă, iar analiza datelor din ultimii ani reflectă clar această dinamică. Dacă ne uităm la primul trimestru din perioada 2020 – 2023, observăm fluctuații în importuri, dar, în același timp, creșteri semnificative ale exporturilor.
Excedent în relația comercială Iași – Marea Britanie
Anul trecut, în perioada ianuarie – martie, Iașul a exportat mărfuri de aproximativ 27,8 mil. euro și a importat de circa 2,6 mil. euro, ceea ce înseamnă un excedent comercial de aproximativ 25,2 mil. euro. Cu un an înainte, respectiv în trimestrul I al anului 2022, firmele din județul nostru au trimis către Marea Britanie mărfuri de aproape 28 mil. euro, dar importurile în aceeași perioadă au însumat circa 2,2 mil. euro, fiind vorba despre un excedent comercial de 25,8 mil. euro. Nu trebuie să fii economist ca să înțelegi faptul că excedentul comercial reprezintă un semn pozitiv pentru economia locală, însemnând că produsele locale sunt competitive pe piețele internaționale, și, totodată, acest fapt contribuie la creșterea economică a județului.
Un interes crescut și o solicitare pe piața britanică pentru mărfurile din județul Iași se remarcă și în perioada ianuarie – martie 2021, când județul Iași a înregistrat un excedent comercial de 20 mil. euro în relația cu Marea Britanie, asta datorită exporturilor de 22 mil. euro și a importurilor scăzute de numai 2 mil. euro.
Anul 2020 a adus la trei luni un deficit în relația comercială Iași – Marea Britanie
Pe de altă parte, în primul trimestru al anului 2020, în plină pandemie Covid -19, județul Iași a înregistrat în relația comercială cu Marea Britanie un deficit comercial de aproape 4,4 mil. euro. Asta înseamnă că importurile din Marea Britanie, de 22,7 mil. euro, au depășit exporturile județului nostru către această țară, în valoare de 18,3 mil. euro în perioada ianuarie – martie 2020, după cum mai arată datele centralizate de DJS Iași.
În general, Iașul stă prost: este pe deficit comercial
Deși există succese pe anumite piețe, după cum reiese și din această analiză, care evidențiază o evoluție favorabilă a relației comerciale a județului Iași cu Marea Britanie, Iașul se confruntă cu un deficit comercial general. Exporturile totale ale județului Iași au însumat circa 263,5 mil. euro în primul trimestru din 2024, iar importurile 298,3 mil. euro, adică s-a înregistrat un deficit comercial de aproximativ 34,8 mil. euro la trei luni.
Țările partenere situate pe primele 5 locuri în derularea exporturilor în trimestrul I 2024 (reprezentând 48,3% din total exporturi) au fost Germania (15,2%), Marea Britanie (11,8%), Olanda (7,9%), Belgia (7,4%), Cehia (6,0%), iar în derularea importurilor (reprezentând 49,7% din total importuri) au fost Germania (19,1%),
Italia (10,7%), China (7,8%), Franța și Polonia (6,2%).
Pe grupe de produse, potrivit DJS Iași, în luna martie 2024, ponderi mai importante în structura exporturilor și importurilor au fost deținute de mașini, aparate și echipamente (53,0% la export și 30,4% la import), metale comune și articole din acestea (8,3% la export și 11,1% la import), produse ale industriei ușoare (9,9% la export și 7,5% la import) și produse ale industriei chimice (13,1% la export și 13,0% la import).
Publicitate și alte recomandări video