anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Economie, tristă melodie

GALERIE
Patratel VINERI, 27 iulie 2018 - 1Patratel VINERI, 27 iulie 2018 - 2
 • Patratel VINERI, 27 iulie 2018 - 1
 • Patratel VINERI, 27 iulie 2018 - 2
- +

* Politicul e legat de economic (mai puţin de educaţie şi cultură); dacă politicul merge prost, economicul va merge şi mai prost ori nu va merge defel. Acum, politicul merge foarte prost, aşadar ne punem mâinile în cap cu gândul la partea economică, vorba unui clasic în viaţă. Aflăm detalii de la un specialist în economie, susţinător al coaliţiei de la guvernare:

- Domnule economist, vă mulţumim pentru amabilitate...

- Vă rog, eu nu-s cu "ist" la sfârşit; aşa mă strigau doar copiii vecinilor.

- Economist?

- Comunist! "Moşu', prostu', comunistul nostru!". Eram administrator la asociaţia de locatari, aveam grijă de toate, de ordine, de copii, să le tai mingile...

- Aşadar, sunteţi economist?

- Decât econom, că aşa am învăţat în familie, să nu risipim un capăt de aţă.

- Totuşi, de unde şi cum vă pricepeţi la economie?

- Economii fac de când mă ştiu! Încă de mic am fost econom, mergeam cu uratul şi tot ce câştigam păstram, nu ca alţii. Am strâns capital cu care, după '90, am început să investesc...

- Aţi fost, aşadar, unul dintre primii investitori români; în ce aţi investit, în industrie?

- Într-o firmă importantă, din Cluj. Se numea, pe vremea aia, Caritas, dar am ajuns târziu şi am pierdut banii, că aşa-i în afaceri, mai şi pierzi.

- Dar aţi investit, ulterior, într-o afacere bună, bănuiesc...

- Într-o firmă din Vrancea, Gerald, dar nici acolo n-a prea mers. După aia, am investit într-o chestie, SAFI, unde mi-a mers la fel de bine ca până atunci şi ca la următoarea investiţie...

- În ce aţi mai investit? Mă speriaţi!

- În hoţii ăia, de la FMI! Care vor să ne înrobească ţărişoara cu împrumuturile lor, ca de la cămătari! Am auzit că dacă o ţară nu le plăteşte cu dobândă, i se taie un deget!

- Aţi investit în Fondul Monetar Internaţional? Cum aşa?

- În ăia, care ne spuneau să dormim liniştiţi, dar făceau şmenuri cu banii noştri pe la spate. Ai lui Vântu, nu-l ştiţi?

- |la nu era FMI, ci FNI, Fondul Naţional de Investiţii!

- Ce mi-e M, ce mi-e N? Nişte escroci, cu toţii!

- Până la urmă, aţi pierdut cu toate investiţiile astea, nu?

- Câştigi sau pierzi, investitor te numeşti. Am căpătat experienţă. Ce nu te omoară te face mai puternic, aşa se spune, deşi nu cred, că am păţit-o pe pielea mea...

- Adică?

- Adică a dat peste mine o maşină, care nu m-a omorât, dar nici mai puternic nu m-a făcut, că mă dor şi acum şalele...

- Cum aplicaţi în viaţă principiile economice?

- Fac întâi de toate economie la apă, trag apa la closet decât sâmbăta, să nu irosesc; cu spălatul e la fel, umplu cada o dată pe lună şi în apa aia mă spăl săptămânal, spăl şi rufe şi vase, farfurii, oale...

- Cu restul ce faceţi, cum vă descurcaţi?

- Tot cu economie! Am pus la contor maimuţă cu magnet, deşi iau curent de la stâlp, n-a văzut nimeni când m-am legat, iar cu cablul TV e la fel, a plecat vecinul la muncă şi am tras de la el, doar nu-s fraier să plătesc!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.