De Business

Punem punctul pe știi

Economiile tarilor din Europa de Est vor proba, in 1998, beneficiile si pericolele integrarii economice globale

vineri, 12 decembrie 1997, 00:00
2 MIN
 Economiile tarilor din Europa de Est vor proba, in 1998, beneficiile si pericolele integrarii economice globale

Cotidianul The Wall Street Journal Europe prezinta, intr-un supliment al sau – Central European Economic Review (CEEC) – o analiza asupra economiilor din tarile Europei de Est si a rolului pe care anul 1998 il va avea in evolutia acestora.
CEEC a cerut parerea a zece economisti reprezentativi din aceste tari, fiecare oferind idei si perspective asupra stadiilor de dezvoltare si viitorului economiilor est-europene. Din aceasta diversitate de puncte de vedere a rezultat, insa, o concluzie comuna tuturor analistilor intervievati: anul 1998 va marca maturizarea economiilor in tranzitie, care nu vor mai fi tratate ca atare ci vor capata atributul de economii mature, membre ale sistemului economic global.
Acest nou statut prezinta o serie de avantaje, mai ales pentru "copiii minune" ai economiei de piata, cum sint Polonia, Ungaria sau Estonia, care au cistigat "marele premiu" – inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana la inceputul anului 1998.
Fostele republici sovietice, dupa un start ratat si o tranzitie mai lenta, actioneaza surprinzator de matur in prezent, in ceea ce priveste integrarea in sistemul global al economiilor de piata.
In sud-estul Europei, România si Bulgaria au luat o puternica doza din "medicamentul pietei" si continua sa inainteze pe drumul reformelor.
Statutul de maturitate se mentine, insa, prin eforturi sustinute pe care trebuie sa le depuna aceste economii tinere, pentru a rezista presiunilor exercitate de fortele din sistemul economic global care actioneaza in exclusivitate conform principiilor de rentabilitate si eficienta si nu permit existenta pe piata a unor activitati economice neperformante.
"Anul 1998 va fi un adevarat test, ceva ce nu s-a mai Intimplat pina acum. Recenta criza din Cehia, din luna mai a acestui an, a demonstrat clar care sint consecintele procesului de expunere la presiunile globale a economiilor de piata aflate in proces de maturizare", a declarat Vlad Sobell, economist al Institutului de Cercetari Daiwa din Londra.
"Anul viitor va fi primul de la caderea comunismului in care se va inregistra o crestere economica pe ansamblul Europei de Est", a aratat Jonathan Hoffman, economist sef la Credit Suisse First Boston. Acesta estimeaza ca Europa de Est va inregistra, in 1998, o crestere economica globala de 1,7%, fata de scaderea de 1,1% inregistrata in 1997.
Gradul de maturizare a economiilor est-europene este analizat in revista citata si prin prisma atractivitatii pentru investitiile straine pe care o prezinta fiecare tara in parte. In acest sens a fost publicat un clasament care cuprinde 26 de state din regiune, alcatuit in functie de o serie de indicatori, intre care productivitatea muncii, balanta de plati sau riscul politic.
Primul loc in acest clasament il ocupa Ungaria, urmata in ordine de Polonia, Slovenia, Cehia si Estonia. România ocupa locul al 11-lea, dupa Rusia si Slovacia, situate pe locurile 9 si respectiv 10 in ierarhia alcatuita de revista citata.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii