Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Edi Iordănescu, misiune imposibilă

GALERIE
gin
  • gin
- +

Cât va dura până când vechiul şlagăr „Demisia-demisia” va reintra în topuri?

Nu mai durează mult, aproximativ două săptămâni, şi vom putea consemna debutul noului selecţioner, Edward Iordănescu, pe banca tehnică a echipei reprezentative de fotbal a României. Mai exact, pe 25 martie, tricolorii convocaţi de Edi vor juca pe stadionul din Ghencea contra Greciei, urmând ca peste numai patru zile să înfrunte Israelul, pe terenul acestuia. Deşi sunt doar teste amicale, aceste două partide sunt importante pentru suporterii - încă numeroşi - ai echipei noastre naţionale, consemnând începutul unui nou capitol al istoriei tricolorilor şi, posibil, un semnal pentru 4 iunie, debutul oficial al României, în Liga Naţiunilor.

De o lună de când a fost uns selecţioner, Edi Iordănescu s-a arătat scump la vorbă. Singurul semn clar pe care l-a dat este că va folosi la echipa naţională jucătorii cei mai în formă de care poate dispune, indiferent de datele de pe buletine. Un semnal care arată, la o primă ochire, că strategia sa diferă de cea a predecesorului Mirel Rădoi ori a contracandidatului Adrian Mutu, aceea de „întinerire cu orice preţ”, aducând mai degrabă cu principiile lui Dan Petrescu, controversatul antrenor de la CFR Cluj. Mai mult, Edi a oferit aceste repere ca răspuns la o întrebare privitoare la posibila revenire în sânul lotului a unor jucători precum Tamaş, Săpunaru sau chiar Budescu. Pe de altă parte, profilul antrenorului Edi Iordănescu, departe de modelul ofensiv mirelian, conduce la aceeaşi idee, aplaudată de conservatori: un fel de restauraţie bourboniană după „năzbâtiile” Napoleonului de Mehedinţi/ Oare aşa să fie?

Edi Iordănescu este un antrenor tânăr, doar cu trei ani mai vârstnic ca Mirel, dar cu 11 ani mai puţin decât Dan Petrescu. Ceea ce face greu de crezut că fiul „generalului” va fi opac la promovarea noii generaţii la naţională. Mai mult, se crede că Iordănescu jr. nu va oferi prea multe indicii la cele două prime teste care ne aşteaptă. El va porni, în mod logic, de la capătul de funie lăsat liber de Rădoi înainte de a reînnoda echipa după chipul şi asemănarea sa. Nici Dan Petrescu, nici Laci Bölöni nu ar fi procedat altfel. Tinerii avizi după tricouri tricolore şi fanii întineririi pot răsufla, deci, liniştiţi: repiţurcizarea naţionalei nu se întrezăreşte în mandatul lui Edi.

Totodată, trebuie reiterat că, observând ce se întâmplă în fotbalul românesc cu ai noştri tineri talentaţi, mai că îţi vine să le dai dreptate „gerontofililor”: talentele noastre, crescute pe apucate, numai în vederea unei vânzări cât mai rapide, fac tuşa cu graţie la cluburi mediocre. Cicâldău, Moruţan, Mihăilă, Dennis Man nu reuşesc să se impună în străinătate, după ce aici erau mai vedete. „Prinţişorul” Ianis Hagi a ajuns să însemne ceva la Glasgow Rangers, după două eşecuri severe la Fiorentina şi Genk. Florinel Coman, poate cel mai mare talent din ultimii ani, s-a accidentat şi a ajuns ridiculizat chiar de stăpânul său, Gigi Becali, după ce cerea până nu demult sume uriaşe pe ei şi probabil speră la o chemare din partea lui Gică Hagi să-l „resusciteze”. Acum presa şi samsarii vechi şi noi cer cu pumnii în masă chemarea urgentă a lui Tavi Popescu la naţională; Samsarul şef Gigi, împreună cu samsarii adjuncţi Meme şi Toni nu mai prididesc cu comparaţii, gen „Hagi, Dobrin, Balaci - mofturi, faţă de Tavi”, iar talentatul fotbalist va suferi la atingerea pragului de sus, făcându-i pe microbiştii de tastatură să suspine: „un alt talent pierdut”.

Şi pentru că noul selecţioner se plânge de portari, ne vine în minte cazul lui Andrei Vlad, aproape împins la greşeli în serie de către pedagogii din Pipera. Ridicat la statutul de „marfă de top” de specialiştii lui Gigi, Andrei a devenit o epavă declarată de către aceiaşi. Talentatul Târnovanu apără senzaţional de pe postura de pardesiu de vreme rea, dar în situaţia de la FCSB, fraier ar fi să devină „number one”. Iordănescu simte nedreptatea şi pare să-i acorde şanse lui Vlad. Asta în vreme ce Niţă (laureatul anului 2021) nu mai apără la Sparta, Radu este eternă rezervă la Inter, Lazar este rezerva lui Pigliacelli la Craiova, iar selecţionerul nu exclude ideea să-l reactiveze pe Tătăruşanu!

În astfel de circumstanţe începe mandatul lui Edward Iordănescu la naţionala României. Oare cât va dura până când vechiul şlagăr „Demisia-demisia” va reintra în topuri?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri