Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Editurile din Iaşi împart o prăjiturică de 34 milioane de lei

GALERIE
SILVIU LUPESCU IN BIROU_5
  • SILVIU LUPESCU IN BIROU_5
- +

Cei mai mulţi bani, respectiv 21 milioane de lei sunt realizaţi de editura Polirom. In judeţ activează 56 de edituri, din care active în baza de date a Ministerului de Finanţe sunt 48.

Editarea de cărţi este la Iaşi o afacere de peste 34 milioane lei, aproape şapte procente din cuantumul totalul înregistrat pe acest segment la nivel naţional. Afectată de criza economică, care a transformat cititul într-un hobby costisitor pentru românul de rând, această industrie a cunoscut totuşi o revigorare la Iaşi în ultimii ani. Faţă de 2013, anul trecut editarea cărţilor a produs afaceri mai consistente cu un milion de lei. Din totalul de 56 de edituri funcţionale în judeţ, 48 au depus la Ministerul Finanţelor Publice bilanţul pe 2014. Nouă însă au declarat zero afaceri pe anul trecut. Industria de profil la nivelul întregii ţări a depăşit anul trecut suma de 520 milioane lei. Din cei 3.022 angajaţi pe segmentul editării cărţilor, 209 activează în editurile din Iaşi. Grupul Editorial Art, Polirom, Grup Media Litera şi Humanitas sunt doar câteva din numele grele ce domină industria naţională de profil. „Ziarul de Iaşi” a întocmit, pe baza bilanţurilor depuse în 2014 de firmele cu cod CAEN principal „Activităţi de editare a cărţilor”, clasamentul celor mai însemnaţi jucători din judeţ. 

 
Polirom domină piaţa
 
Piaţa editării de cărţi din Iaşi este dominată autoritat de Polirom, potrivit cifrelor oficiale. Aproape trei sferturi din cifra de afaceri realizată la nivelul judeţului se datorează acestei edituri. Societatea Editura Polirom SA, prima clasată în top, a terminat anul 2014 cu o cifră de afaceri de aproape 21 milioane lei, cuantum mai mare cu jumătate de milion de lei faţă de datele din bilanţul pe 2013. În schimb, profitul net al companiei s-a redus până la valoarea de 1,4 milioane lei, cu circa 300.000 lei mai puţin decât indicatorul consemnat în urmă cu doi ani.
 
 
„În prezent, circa 2% din cărţile vândute sunt în format eBook. Anul trecut, din portofoliul Polirom, cărţile care au adus cele mai mari încasări sunt «Cronică de Cotroceni», semnată de Adriana Săftoiu, respectiv «Exerciţii de echilibru», al cărei autor este Tudor Chirilă”, ne-a declarat Silviu Lupescu (FOTO), directorul Editurii Polirom.
 
Cărţile religioase merg binişor
 
Pe locurile doi şi trei în clasamentul celor mai de succes edituri din Iaşi, la mare distanţă de prima clasată, sunt Editura Sf. Mina SRL, respectiv Editura Gama SRL. Cele două sunt separate în topul afacerilor pe 2014 de doar 40.000 lei. Editura Sf. Mina SRL editează cu predilecţie cărţi şi manuale de religie, firma fiind deţinută în proporţie de 90% de Corneliu Muha, în prezent şi consilier economic la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – Arhepiscopia Iaşi. Restul de acţiuni îi revin soţiei sale, Camelia Lenuţa Muha, cea care redactează personal majoritatea manualelor de religie publicate la această editură. La 31 decembrie 2014, Editura Sf. Mina SRL a înregistrat o cifră de afaceri de peste 3 milioane lei şi un profit net consistent, în jurul sumei de 1,1 milioane lei. Pe locul trei în clasament figurează Editura Gama SRL, administrată de Adrian Iulian Mocanu, fiul fostului senator PSD Vasile Mocanu. Societatea a derulat anul trecut afaceri de 3 milioane lei, în urma cărora se poate lăuda cu un profit net de 391.603 lei. Înfiinţată în anul 1994, editura este specializată îndeosebi pe segmentul cărţilor pentru copii. Imediat sub podium se clasează Editura Euristica SRL care anul trecut a derulat afaceri de 1,7 milioane lei. Înregistrată în anul 2001, societatea are ca profil de activitate editarea de manuale şcolare şi auxiliare pentru toate disciplinele de învăţământ, în special pentru ciclul primar. Potrivit bilanţului depus la Fisc, firma a avut în 2014 un număr mediu de 9 salariaţi şi pierderi de 348.000 lei. În acţionariatul societăţii figurează 4 membri ai familiei Pârâială: Bogdan Dimitrie, Viorica, Cristian George şi Dumitru, fiecare cu câte 25 procente. 
 
Cine completează topul
 
Următoarea în clasament este Alpha Group SRL, societate pe numele căreia funcţionează Editura Taida. În 2014, firma a declarat o cifră de afaceri de aproximativ 1,6 milioane lei, un profit net de 140.000 lei şi un număr mediu de 17 angajaţi. Jumătate din acţiunile firmei aparţin unui fost profesor de matematică Artur Bălăucă, cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, renumit în judeţul vecin datorită succeselor obţinute la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale în decursul anilor petrecuţi la catedră. Pe locul şase este Adenium Print SRL. Înfiinţată în 2010, ca editură specializată în literatură şi benzi desenate pentru copii, Editura Adenium a devenit în februarie 2013 editură generalistă. În 2014 Adenium Print a desfăşurat afaceri de 455.000 lei, fiind obţinut un profit de net de 278.000 lei. În topul celor mai însemnaţi zece jucători din Iaşi pe segmentul editării cărţilor, realizat pe baza cifrei de afaceri de anul trecut, se mai regăsesc următoarele societăţi: Eurobook SRL (443.788 lei), Panfilius SRL (408.733 lei), Tehnopres Media Grup (349.201 lei) şi Diverscart SRL (309.648 lei).
 
Situaţia de la nivel naţional
 
La nivel naţional, în funcţie tot de cifra afacerilor pe 2014, clasamentul se prezintă în felul următor:
1. Grupul Editorial Art SRL – 21.794.819 lei
2. Editura Polirom SA – 20.941.786 lei
3. Grup Media Litera SRL – 19.318.352 lei
4. Tarsago România SRL – 189.94.126 lei
5. Rentrop & Straton – 16.910.678 lei
6. Humanitas SA – 15.657.623 lei
7. Editura Paralela 45 SA – 15.258.190 lei
8. Librăriile Humanitas SA – 14.672.956 lei
9. Editura RAO SRL – 13.402.534 lei
10. Editura Trei SRL – 8.808.264 lei
 

Ţara noastră se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte industria de carte, a tras un semnal de alarmă preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER). „Din toate punctele de vedere, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte industria de carte, dacă ne uităm la cifre. Avem câteva lucruri la care suntem buni şi anume faptul că suntem sincron cu marile apariţii europene şi faptul că, din ce în ce mai mult, producem scriitori care se traduc în foarte multe limbi. Aici sunt câteva edituri importante, în principal Poliromul, care a creat o întreagă pleiadă de scriitori mai tineri sau mai puţin tineri care au obţinut succese internaţionale”, a spus în luna mai Grigore Arsene, şeful AER, citat de Mediafax. Pentru a impulsiona această industrie, guvernanţii au anunţat că taxa pe valoarea adăugată pentru cărţi va fi redusă de la 9 la 5 procente. Măsura urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, a anunţat anterior ministrul Culturii Ionuţ Vulpescu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri