Nababii de la vârful Apavital și-au votat o nouă majorare de salarii: 30 - 40.000 de lei lunar
Bugetul pentru anul în curs al celei mai mari societati cu capital de stat din Iasi este cu ap (...)
citeste totsambata, 10.04.2021
Cred că mi-am exprimat deja în multiple rânduri concepţia, dar şi atitudinea cu privire la faptul că şcoala trebuie să înveţe elevii/studenţii cum să gândească, nu ce să gândească şi, mai ales, trebui să-i înveţe cum să gândească pe cont propriu, independent de mentalitatea părinţilor ori de prejudecăţile profesorilor. Se cere o implicare detaşată din partea dascălului şi voi reveni asupra acestei idei.
Tot ceea ce se petrece astăzi în mediul educaţional, care-a trecut peste noapte din offline în online, întreaga digitalizare care s-a răsfrânt asupra rosturilor sistemului de învăţământ tradiţional pot fi percepute într-un sens cât se poate de pozitiv, şi anume e loc de inovaţie şi schimbare în educaţie. Iar modul în care perioada de izolare, când şcoala e posibilă doar în varianta online, ne va schimba modul de viaţă şi mentalitatea va avea repercusiuni inevitabile ulterioare, schimbând şi modul în care vom preda, respectiv relaţiona cu elevii, atunci când situaţia actuală va reveni la normal.
Citatul "Mai curând concep ca o şcoală să creeze un măturător fericit, decât un savant nevrotic" (A.S. Neill) este punctul de la care trebuie să plecăm atunci când adresăm problema educaţiei altfel. Reperele le-am regăsit în câteva sesiuni de formare continuă, propuneri de webinarii, dintre care cea mai recentă a fost Conferinţa SuperTeach (urmată de ateliere) online, din 9 mai 2020. Extrem de inspiratoare a fost intervenţia lui Robert Brindley, consultant în leadership educaţional, care a mărturisit încă de la început, cu dezinvoltura specifică occidentalului, că nu e profesor şi nici măcar nu îi plac şcolile. Însă totul dintr-un motiv cât se poate de întemeiat: şcoala nu este aşa cum ar trebui, profesorii nu sunt nici ei aşa cum ar trebui; iar modelul pe care îl propune spre examinare este Summerhill School, fondată de A.S. Neill, un model controversat de şcoală democrată postmodernă unde elevul era încurajat să-şi exprime rebelul interior, în loc să fie obligat să şi-l reprime, dincolo de tutelajul autoritar al adultului. Interesul, libertatea şi fericirea elevului sunt aduse în prim plan, iar profesorul carismatic îl înlocuieşte pe cel autoritar, canibal şi moralizator din şcolile obişnuite.
Prin educaţie altfel înţeleg o şcoală liberală versus conservatoare, modernă versus tradiţională, democrată versus autoritară. În acelaşi timp, umană versus antropofagă. Educaţia online are, fără îndoială, avantaje şi dezavantaje: se pierde contactul direct, nemijlocit cu clasa (de elevi), dar se câştigă, în schimb, un plus de empatie şi comunicare şi ar trebui să conducă la o relaţionare ataşată între profesor şi elev, de vreme ce lucrul diferenţiat, pe grupe sau chiar cu fiecare elev în parte devine imperios (chiar şi aşa). Elevii şi profesorii ar trebui să formeze o comunitate ale cărei baze să fie puse pe stări şi emoţii, iar nu pe transmiterea şi stocarea mecanică de cunoştinţe. Într-un mediu cu care elevul era familiarizat şi înainte, tehnologizat, acesta se va putea manifesta liber, va putea alege între activităţi de lucru diferite, comunicând cu profesorul aşa cum odinioară nu era posibil, înţelegând că predarea ex cathedra nu e deloc propice evoluţiei sale reale.
Profesorul ar trebui să ştie că un feedback pozitiv, acolo unde e cazul, o bună motivare, stabilirea unor aşteptări înalte fac parte nu doar dintr-un mod ştiinţific dovedit de eficientizare a învăţării (foarte util am regăsit şi atelierul dlui Costin Sorici, cadru didactic la Universitatea Ovidius din Constanţa, despre strategiile de învăţare bazate pe neuroştiinţe), ci din metodologia de care ar trebui să ţină cont atunci când se adresează elevului ca om, partener la actul de învăţare, nu subaltern, ca egal (ar trebui să învăţăm de la fiecare elev al nostru, pentru că fiecare om are ceva unic, iar nu simplu să-l dirijăm în direcţia dorită de noi, ci să-i lăsăm să-şi aleagă liber, sub atenta noastră îndrumare, propria cale).
Aplicabilitatea acestor idei e de multe ori înceţoşată de prejudecăţi, de derute, de orgolii. În ciuda faptului că în foarte multe contexte nu poate fi vorba decât de o aplicabilitate limitată (şi am în vedere aici în special învăţământul defavorizat), un lucru e sigur: elevul trebuie ajutat să-şi rescrie povestea vieţii, prin intermediul unor tehnici care ţin de educaţia altfel (abordarea diferenţiată ţinând cont de teoria inteligenţelor multiple, prin joc, quiz-uri, kahoot sau storytelling). Şi mai e cert că profesorul nu e atoateştiutor, stăpânul jocului, creatorul, moralizatorul etc.
Profesorul ar trebui să formeze cu elevii săi o comunitate bazată pe încredere reciprocă, securitate, ataşament (pentru că doar astfel învăţarea este realmente eficientă), să nu impună graniţe de netrecut (între profesorul atotştiutor şi învăţăcelul neajutorat să se caşte o prăpastie), să coordoneze, nu să ordone, să tolereze, nu să taie în carne vie, să modeleze şi să devină împreună cu elevii săi. Pentru că nimeni nu e perfect, profesor sau elev, şi nimeni nu e în măsură să spună anti-socratic cum că ar şti că ştie tot. În plus, cu toţii suntem perfectibili.
În ciuda acestui fapt ori în ceea ce priveşte calitatea actului de predare-evaluare ca act de comunicare sau că nu trebuie perceput un abis între profesor şi elev, cumva respectul trebuie menţinut. Odată câştigat. Însă nu cred că respectul este echivalent cu teama, constrângerea, ferocitatea care intervin uneori şi bruiază actul de comunicare şi parteneriat profesor-elev din cadrul actului educaţional. Şi în acest sens, ajustarea optimă la un raport de implicare detaşată ar trebui să devină cheia unui învăţământ de calitate. La care tind să cred că sperăm cu toţii că vom accede într-o bună zi.
Dana Ţabrea este profesor, doctor în filosofie şi critic de teatru (membru AICT)
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
VIDEO Focuri de armă şi salve de tun în oraşele din Marea Britanie, în onoarea prinţului Philip
VIDEO O femeie din SUA i-a pus unghii false căţeluşei sale. Cum arată animalul
Turismul de aventură, la mare căutare în această perioadă a anului. Cum te poți distra în Bihor
VIDEO Preotul Merticariu, înmormântat în prezența a zeci de ieșeni. Biserica a fost neîncăpătoare
Visul lui Fenechiu, aeroport privat la Tuzla, oprit. Cîțu: Am încredere în avizul MAI
VIDEO Transnistria a ascuns că vaccinurile distribuite medicilor sunt donate de România
5.600 euro/lună de la stat pentru senatorul PSD Florian Bodog, acuzat de fals și abuz în serviciu
Feriți-vă de vaccinurile chinezești! Coronavac are eficacitate aproape de zero, după studii
VIDEO/FOTO Coloană de zeci de mașini și motocicliști în Păcurari. Începe marșul auto pentru A8
FOTO El este șoferul după care s-a tras cu arma pe străzile Iașului în miez de noapte
Nababii de la vârful Apavital și-au votat o nouă majorare de salarii: 30 - 40.000 de lei lunar
Calvar la maternitate. "Scoatem copiii din mame mai repede, pentru ca acestea să poată respira"
Moartea cercetătorului ieșean în costum de scafandru: misterul din adâncul mării
Record de decese din cauza COVID: 12 bolnavi răpuși. Unitatea mobilă de ATI a fost pornită
Se semnează contractul pentru 20 de autobuze electrice din Polonia
A murit reputatul istoric Ioan Caproşu. „Exigent, sever, dar un foarte bun pedagog”
Încă o rundă de ceartă la uşile închise ale spitalului mobil
Protest pentru autostradă, la Cristeşti, cu maşini din judeţele Moldovei
Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)
Salariul mediu net a ajuns în judeţul Iaşi la 3.323 de lei/lună
L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!
Pensionar "uşurat" de 14.600 de lei. Hoața știa unde este ascunsă cheia de la casă
A demisionat directorul Liceului Agricol din Miroslava. Este scandal cu o angajare pe ”pile”
Un analfabet din Iași a furat 1 milion de lei într-o lună, alături de un constructor orădean
Amănunte din secolul de viață al Prinţului Philip. În iunie ar fi împlinit 100 de ani
Doi scafandri au dispărut în timp ce supravegheau lucrările de înnisipare a plajei
Şefa guvernului norvegian, amendată pentru că a dat petrecere de ziua ei cu 13 invitați
Premieră mondială: Transplant la plămâni de la donatori în viață
Imagine dintr-o secţie de terapie intensivă a unui spital din Brazilia, devenită virală
FOTO: Mașini de epocă produse în SUA și în Marea Britanie, expuse la Palas
Nicolae GRECUÎncercare pe înaintare, cu speranţe de transformare |
Eugen MUNTEANUMetamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III) |
pr. Constantin STURZUO Iubire şi nouă fericiri |
arh. Ionel OANCEAUrbanismul slăbiciunilor |
L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.