Educația timpurie – condiție esențială pentru evoluția copiilor Măsuri social-democrate pentru a stimula participarea copiilor la grădiniță (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Comunicat de Presă

Educația timpurie – condiție esențială pentru evoluția copiilor. Măsuri social - democrate pentru a stimula participarea copiilor la grădiniță (P)

GALERIE
TIB_2010-web
  • TIB_2010-web
- +

În plenul Camerei Deputaților am votat astăzi un important pachet de măsuri destinate susținerii populației în aceste momente dificile, de criză epidemiologică, de influențe dramatice în plan economic, social, educațional, dar, mai ales, în privința stării de sănătate, de adaptare la o presiune psihologică de durată.

Proiectele în dezbatere sunt, în mare parte, inițiative ale PSD și vizează domenii economice, de fiscalitate, sociale sau educaționale : măsuri fiscal-bugetare ce au ca scop suspendarea, la cerere, pentru o perioadă limitată, a obligației de restituire a împrumuturilor și a dobânzilor aferente pentru creditele contractate de către persoanele fizice și companii, susținerea sectoarelor economice prin posibila amânare, în anumite condiții, a plații contribuțiilor de asigurări sociale de stat, un important demers legislativ transpartinic de protecție socială pentru persoane care și-au pierdut locul de muncă sau care sunt supuse acestui risc, prin asigurarea unei îndemnizații, plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, pe toată perioada stării de urgență.

Pentru domeniul educației și al sănătății este vorba despre proiecte legislative care stabilesc măsuri pentru stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, iar în zona „Sănătate și Asistență socială” se reconfigurează drepturile salariale ale biochimiștilor, biologilor și chimiștilor, considerate inechitabile în raport cu importanța muncii pe care o desfășoară. Se propune astfel modificarea coeficienților de ierarhizare și salarizare pentru funcțiile menționate.

În mod special, ca profesor și vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, subliniez importanța proiectului de modificare a Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate. Participarea tuturor copiilor la educația preșcolară este esențială pentru evoluția și adaptarea lor ulterioară, evitând astfel orice formă de discriminare sau inegalitate de șanse.

Modificările vizează creșterea pragului de venit al familiilor pentru a fi eligibile în program, în sensul includerii tuturor copiilor din familii defavorizate care beneficiază de alocația de susținere a familiei, deci și o simplificare a metodologiei pentru alocarea tichetelor sociale pentru grădiniță. De asemenea proiectul nostru propune creșterea valorii stimulentului de la 50 lei/ luna/ copil la 100 lei/ lună, deci și dublarea valorii stimulentului de la 0,1din ISR la 0,2 ISR (indicator social de referință) pentru a acoperi inflația și evoluțiile financiare din ultimii ani. În același timp sunt prevăzute roluri și responsabilități ale primarilor și managerilor școlari, care au obligația de a organiza campanii frecvente de informare și consiliere destinate părinților și comunității.

Demersul legislativ ține cont și de obiective europene importante în zona educației, urmărind diminuarea semnificativă a abandonului școlar și a riscului de eșec școlar, conturând de asemenea strategii și măsuri de reducere a sărăciei, a riscului excluziunii sociale, insistând asupra rolului prevenirii și al intervenției timpurii. Reamintesc faptul că o altă propunere legislativă din anul 2018, la care am fost unul dintre inițiatori, votată și promulgată introduce treptat învățământul preșcolar în structura învățământului obligatoriu, începand cu grupa mare chiar din anul 2020.

Cercetările de psihologie a copilului și pedagogie, studiile longitudinale evidențiază că există corelații semnificative între mediu și dezvoltare intelectuală, între învățarea timpurie și învățarea în alte etape ale vieții. Sunt importante și vizibile achizițiile cognitive în cazul copiilor care au frecventat grădinița, dezvoltarea abilităților sociale, dorința lor de studiu, rezultatele școlare bune, maturizarea socială și emoțională, motivația și atitudinile pozitive pentru învățare. Astfel accesul generalizat la o educație timpurie de calitate, susținut prin măsuri legislative, financiare și educaționale reprezintă o condiție și o certitudine pentru evoluția copiilor noștri și reușitele lor în anii de școală, pe un traseu profesional de succes.

 

Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.