Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Interviu – Fundația WorldSkills România

Educația viitorilor agricultori – o investiție profitabilă pe termen lung (P)

GALERIE
Comunitati_KV
  • Comunitati_KV
- +

România are, conform statisticilor, a 6-a cea mai mare suprafață agricolă utilizată dintre țările UE și este printre primii 10 exportatori mondiali de grâu și porumb. Agricultura nu mai este însă o meserie atât de căutată în rândul tinerilor iar investițiile în acest sector presupun multă muncă și riscuri mari.
În tot acest context Fundația WorldSkills România derulează proiecte care încurajează performanța profesională în rândul tinerilor și specializarea în meserii foarte utile și căutate pe piața forței de muncă. Agricultura viitorului va fi una mult mai tehnologizată iar acest lucru presupune și specializări noi. Proiectul „Profesiile agriculturii viitorului” a câștigat recent un grant pentru implementare în cadrul competiției Raiffesien Comunități. Astfel, elevii de liceu din anii terminali au șansa de a descoperi ce însemană agricultura viitoarului și multe dintre oportunitățile pe care le poate aduce.

Alegerea unei profesii potrivite în perioada adolescenței poate reprezenta o mare provocare, iar acest proiect s-a bucurat cu atât mai mult de susținerea juriului.

Astfel, în fiecare an, prin concursul de granturi pentru proiecte de educație derulate de ONG-uri și instituții de învățământ, Raiffeisen Bank finanțează 10 planuri educaționale care pot schimba în bine viitorul comunităților în care trăim. Anul acesta, toți cei care au un proiect de educație pentru comunitatea lor pot înscrie ideile până pe 29 iulie și pot câștiga până la 50.000 de lei pentru implementarea acestora. Detalii aici.

Câștigător al ediției din 2020, proiectul „Profesiile agriculturii viitorului” urmărește să ofere tinerilor din liceele agricole o viziune despre agricultura viitorului și să completeze formarea lor cu experiențe de învățare non-formală.

Georgiana Mincu (Director WorldSkill România): Misiunea fundației WorldSkills România este aceea de a oferi oportunități variate prin care tinerii să își descopere aptitudinile, înclinațiile, pasiunile și să își dezvolte abilități, atitudini și cunoștințe, astfel încât, prin activitatea lor profesională, să contribuie la o lume mai bună. Dezvoltăm aceste oportunități colaborând cu alte organizații, rolul nostru fiind de creator de experiențe de învățare în domeniul profesional, atât pentru tineri, cât și pentru cei care-i sprijină pe aceștia să-și descopere și valorifice potențialul.

Cât de importantă a  fost finanțarea în dezvoltarea proiectului „Profesiile agriculturii viitorului”?

Georgiana Mincu (Director WorldSkill România): Am primit prin programul de granturi Raiffeisen Comunități 50.000 RON, iar această sumă ne-a ajutat să pilotăm un program de învățare blended learning pentru elevii din liceele agricole, despre agricultura viitorului și profesiile aferente. Astfel, ne-a oferit mai multe ocazii.

În primul rând, am avut ocazia de a ne adapta intervențiile la contextul pandemiei: am pilotat o soluție de învățare pentru elevi care se bazează foarte mult pe interacțiuni online, în acest fel, noi, ca organizație, ne-am adaptat mai bine nevoilor actuale ale celor pentru care activăm: elevi și profesori. Cu alte cuvinte, ne-a sprijinit să rămânem în continuare relevanți pentru cei pentru care existăm.

În al doilea rând, proiectul ne-a ajutat să consolidăm niște parteneriate existente (în special cu liceele) și, în același timp, să ne extindem rețeaua de parteneri (în special universități, asociații profesionale). Din aceste colaborări au rezultat noi proiecte și extinderea colaborării cu partenerii și în alte inițiative.

În al treilea rând, ne-a oferit ocazia de a învăța noi înșine mai multe despre agricultura viitorului și profesiile aferente și acum vizăm, spre exemplu, organizarea unei școli de vară pe tema agriculturii 4.0., dezvoltarea de resurse educaționale pentru o agricultură sustenabilă care să fie aplicate la clasă de către profesori sau un atlas al profesiilor verzi emergente (green jobs), contextualizat pentru România. Astfel, finanțarea ne-a oferit contextul pentru a înțelege ce este nevoie să facem pentru a integra mai bine dezvoltarea tinerilor în contextul mondial.

Ați recomanda și altor ONG-uri să participe la competiții în care pot primi granturi pentru proiectele lor?

Georgiana Mincu (Director WorldSkill România): Noi am avut o experiență foarte bună cu echipa Raiffeisen Bank. Informațiile au fost transmise clar și concis, am primit răspunsuri prompte la întrebările noastre, iar relația a fost una caldă, prietenoasă. Mai mult, am primit sprijin inclusiv pentru a discuta cu potențiali parteneri care pot ajuta la dezvoltarea proiectului.

Categoric, participarea în cadrul proiectului de Granturi poate ajuta organizațiile să pună în aplicare soluții la nevoile identificate în rândul celor pentru care activează, să se conecteze și mai bine la aceștia și să-și ducă mai departe misiunea lor. Finanțarea oferită poate deschide noi perspective de dezvoltare a activității organizației.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri