Educația viitorilor agricultori – o investiție profitabilă pe termen lung (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Interviu – Fundația WorldSkills România

Educația viitorilor agricultori – o investiție profitabilă pe termen lung (P)

GALERIE
Comunitati_KV
  • Comunitati_KV
- +

România are, conform statisticilor, a 6-a cea mai mare suprafață agricolă utilizată dintre țările UE și este printre primii 10 exportatori mondiali de grâu și porumb. Agricultura nu mai este însă o meserie atât de căutată în rândul tinerilor iar investițiile în acest sector presupun multă muncă și riscuri mari.
În tot acest context Fundația WorldSkills România derulează proiecte care încurajează performanța profesională în rândul tinerilor și specializarea în meserii foarte utile și căutate pe piața forței de muncă. Agricultura viitorului va fi una mult mai tehnologizată iar acest lucru presupune și specializări noi. Proiectul „Profesiile agriculturii viitorului” a câștigat recent un grant pentru implementare în cadrul competiției Raiffesien Comunități. Astfel, elevii de liceu din anii terminali au șansa de a descoperi ce însemană agricultura viitoarului și multe dintre oportunitățile pe care le poate aduce.

Alegerea unei profesii potrivite în perioada adolescenței poate reprezenta o mare provocare, iar acest proiect s-a bucurat cu atât mai mult de susținerea juriului.

Astfel, în fiecare an, prin concursul de granturi pentru proiecte de educație derulate de ONG-uri și instituții de învățământ, Raiffeisen Bank finanțează 10 planuri educaționale care pot schimba în bine viitorul comunităților în care trăim. Anul acesta, toți cei care au un proiect de educație pentru comunitatea lor pot înscrie ideile până pe 29 iulie și pot câștiga până la 50.000 de lei pentru implementarea acestora. Detalii aici.

Câștigător al ediției din 2020, proiectul „Profesiile agriculturii viitorului” urmărește să ofere tinerilor din liceele agricole o viziune despre agricultura viitorului și să completeze formarea lor cu experiențe de învățare non-formală.

Georgiana Mincu (Director WorldSkill România): Misiunea fundației WorldSkills România este aceea de a oferi oportunități variate prin care tinerii să își descopere aptitudinile, înclinațiile, pasiunile și să își dezvolte abilități, atitudini și cunoștințe, astfel încât, prin activitatea lor profesională, să contribuie la o lume mai bună. Dezvoltăm aceste oportunități colaborând cu alte organizații, rolul nostru fiind de creator de experiențe de învățare în domeniul profesional, atât pentru tineri, cât și pentru cei care-i sprijină pe aceștia să-și descopere și valorifice potențialul.

Cât de importantă a  fost finanțarea în dezvoltarea proiectului „Profesiile agriculturii viitorului”?

Georgiana Mincu (Director WorldSkill România): Am primit prin programul de granturi Raiffeisen Comunități 50.000 RON, iar această sumă ne-a ajutat să pilotăm un program de învățare blended learning pentru elevii din liceele agricole, despre agricultura viitorului și profesiile aferente. Astfel, ne-a oferit mai multe ocazii.

În primul rând, am avut ocazia de a ne adapta intervențiile la contextul pandemiei: am pilotat o soluție de învățare pentru elevi care se bazează foarte mult pe interacțiuni online, în acest fel, noi, ca organizație, ne-am adaptat mai bine nevoilor actuale ale celor pentru care activăm: elevi și profesori. Cu alte cuvinte, ne-a sprijinit să rămânem în continuare relevanți pentru cei pentru care existăm.

În al doilea rând, proiectul ne-a ajutat să consolidăm niște parteneriate existente (în special cu liceele) și, în același timp, să ne extindem rețeaua de parteneri (în special universități, asociații profesionale). Din aceste colaborări au rezultat noi proiecte și extinderea colaborării cu partenerii și în alte inițiative.

În al treilea rând, ne-a oferit ocazia de a învăța noi înșine mai multe despre agricultura viitorului și profesiile aferente și acum vizăm, spre exemplu, organizarea unei școli de vară pe tema agriculturii 4.0., dezvoltarea de resurse educaționale pentru o agricultură sustenabilă care să fie aplicate la clasă de către profesori sau un atlas al profesiilor verzi emergente (green jobs), contextualizat pentru România. Astfel, finanțarea ne-a oferit contextul pentru a înțelege ce este nevoie să facem pentru a integra mai bine dezvoltarea tinerilor în contextul mondial.

Ați recomanda și altor ONG-uri să participe la competiții în care pot primi granturi pentru proiectele lor?

Georgiana Mincu (Director WorldSkill România): Noi am avut o experiență foarte bună cu echipa Raiffeisen Bank. Informațiile au fost transmise clar și concis, am primit răspunsuri prompte la întrebările noastre, iar relația a fost una caldă, prietenoasă. Mai mult, am primit sprijin inclusiv pentru a discuta cu potențiali parteneri care pot ajuta la dezvoltarea proiectului.

Categoric, participarea în cadrul proiectului de Granturi poate ajuta organizațiile să pună în aplicare soluții la nevoile identificate în rândul celor pentru care activează, să se conecteze și mai bine la aceștia și să-și ducă mai departe misiunea lor. Finanțarea oferită poate deschide noi perspective de dezvoltare a activității organizației.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.