Educație, formare profesională, devenire a tinerilor în societatea cunoașterii. Reușite și perspective social-democrate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Comunicat de presă (P)

Educație, formare profesională, devenire a tinerilor în societatea cunoașterii. Reușite și perspective social-democrate

GALERIE
printgavrila-unuDSC_0154 (2)DSC_0189 (2)DSC_0220 (2)DSC_0261 (2)DSC_0289 (2)DSC_0327 (2)DSC_0100 (2)
 • print
 • gavrila-unu
 • DSC_0154 (2)
 • DSC_0189 (2)
 • DSC_0220 (2)
 • DSC_0261 (2)
 • DSC_0289 (2)
 • DSC_0327 (2)
 • DSC_0100 (2)
- +

Prof. dr. Camelia Gavrilă, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport șicoordonatorul Departamentului pentru Educație Națională din cadrul PSD a organizat miercuri, 6 noiembrie 2019, la Hotelul Unirea din Iași, în sala “Alexandru Ioan Cuza” o dezbatere și consultare publică, un eveniment semnificativ, la care au participat profesori, psihologi, experți în educație, manageri, consilieri și parlamentari, precum și autorități locale.

Evenimentul și-a propus analiza etapelor recente parcurse și a împlinirilor din domeniul educației, dar și consemnarea dificultăților, a provocărilor, prezentarea unor idei și soluții pentru școală în general, inclusiv pentru școala ieșeană, în contextul deschiderii unor serii de consultări publice pe teme importante legate de sistemul de învățământ, formare profesională, politici pentru tineret.

"Alături de proiectele naționale, de strategii complexe orientatespre educație și formare, la nivel local, în virtutea competențelor și a analizelor de context, trebuie să continuăm susținerea unor proiecte importante pentru Iași; facem trimitere la dezvoltarea unităților de învățământ, la calitatea infrastructurii școlare,la existența unor servicii educaționale moderne, dar și la susținerea învățământului universitar. Așa cum am precizat, până la finalul mandatului meu de parlamentar ieșean voi realiza o serie de întâlniri, consultări publice și dezbateri pentru a identifica elementele care necesită îmbunătățiri, remediile posibile și politicile de care sistemul are nevoie în plan legislativ, dar și ca organizare, viziune, strategii manageriale de etapă.

Menționăm faptul că deputatul ieșean Camelia Gavrilă este unul dintre cei mai activi parlamentari ieșeni, cu preocupări față de evoluțiile din domeniul educației, explorând competent problemele și provocările din acest sistem.

Seria de dezbateri a început cu întâlniri de lucru, inițiate în aprilie 2019, cu profesori, experți, directori, inspectori, mediul academic, diverși specialiști din domeniul învățământului. De altfel membri ai partidului sau simpatizanți, precum și alți invitați – experți, metodiști, directori, profesioniști în educație – au format filiala ieșeană a  Departamentului pentru Educație Națională. Activitățile și dezbaterile au continuat, iar evenimentul din ziua de 6 noiembrie a reunit peste 150 de specialiști în domeniul învățământului preuniversitar și universitar.

La întâlnire au participat mai mulți membri importanți ai organizației, parlamentari: Maricel Popa, președintele PSD Iași, dar și președinte al Consiliului Județean, Marius Ostaficiuc, președintele organizației municipale, senatorul Doru Pănescu și deputatul Vasile Câtea. Mesajele transmise de aceștia, vocea lor politică reconfirmă reala preocupare pentru destinele educației, pentru dezvoltarea școlilor, eficientizarea relațiilor cu autoritățile locale și comunitatea, calitatea educației oferite, deci un domeniu prioritar în agenda PSD. Relevante și interesante au fost intervențiile, comentariile și mesajele transmise de invitații din sală, experți în educație, cadre didactice care nu au ezitat să își exprime punctele de vedere, așteptările, experiențele didactice, în sensul identificării unor posibile soluții pentru o educație de calitate, modernă, ancorată în realitatea imediată.

Deputatul ieșean a prezentat principalele direcții pe care învățământul românesc le-a parcurs în ultima perioadă, și anume politicile educaționale definite sugestiv „la prezent”, dar și o proiecție „la viitor” a acestora, ținând cont de ritmul dezvoltării socio-culturale, de internaționalizarea învățământului, de fenomenul globalizării și de noile repere și modele educaționale de succes.

Programul de Guvernare al PSD a reușit să realizeze progrese semnificative în multe domenii de activitate: modernizarea curriculară, implementarea pachetului social pentru educație, având drept beneficiari peste jumătate de milion de tineri, motivarea cadrelor didactice prin creșteri salariale semnificative, dezvoltarea învățământului profesional și tehnic, inclusiv prin sistemul dual, creșterea cifrei de școlarizare alocate acestei filiere profesionale, îmbunătățirea infrastructurii sistemului de educație, fiind menționate programele PRET, PRIS, PNDR, POR, PNDL I și II, în cadrul cărora se reabilitează, se construiesc sau se modernizează peste 5000 de școli, grădinițe, creșe. La fel de importante au fost demersurile orientate spre modernizarea și digitalizarea sistemului de învățământ, formarea cadrelor didactice, consistența proiectelor europene și a parteneriatelor.

Prof. dr. Camelia Gavrilă a subliniat  faptul că învățământul românesc trebuie să treacă la o nouă etapă, de la tranziții și tentative de reformă parțială, de la adaptarea unor principii și  direcții europene, prin intrarea României în spațiul Uniunii Europene, la dezvoltarea unui învățământ complex, relevant, centrat pe competențe și nevoile individuale ale fiecărui elev sau student, asumând elemente și tradiții de specific românesc, valențe și caracteristici naționale, corelate cu valorile, tendințele și perspectivele politicilor europene.

Prof. univ. dr. Ștefan Cojocaru a apreciat căsuntem obișnuiți să criticăm sistemul,politicul, dar nu observăm investițiile consistente făcute în infrastructură și în pregătirea cadrelor didactice. Astfel de investiții trebuie corelate cu o creșterea calității procesului de predare-învățare-evaluare. În mod cert, se remarcă o nevoie reală de reformare a  modului în care se realizează comunicarea dintre părinți-profesori-elevi, o necesară „educație parentală, cât și implicarea consecventă a comunităților în problemele școlii, ale educației.

Din perspectivă pedagogică și psihologică, lectordr. Elena Seghedin consideră căeducația nu trebuie să fie văzută ca o nișă, ca un domeniu îngust, dar putem vorbi despre o nișă de dezvoltare pentru fiecare copil din România, în condițiile constituirii unei solide comunități profesionale care să ofere stabilitatea și valorile autentice de care avem nevoie, care să completeze nevoia de adaptare și experimentare. De asemenea a argumentat că se conturează tot mai clar necesitatea dezvoltării unor linii strategice pentru formarea inițială a profesorilor și implementarea mentoratului de stagiatură.

Concret, deputatul PSD de Iași și experții invitați au creionat o serie de proiecții și măsuri: elaborarea unei legislații coerente și stabile în domeniul educației naționale, nevoia de debirocratizare și digitalizare a sistemului de învățământ,asigurarea unor finanțări adecvate, recalcularea costului standard per elev, urgența reconfigurărilor curriculare, definitivarea planurilor cadru de învățământ pentru liceu, asigurarea unui învățământ multicultural, dezvoltarea centrelor de excelență, adoptarea unorprograme care să susțină tinerii supradotați, realizarea unorcentre-pilot de excelență pentru învățământultehnic-profesional, organizarea eficientă a programelor de tip after-school, formarea de specialiști în redactarea de proiecte și atragerea de fonduri europene, în special la nivelul învățământului preuniversitar. Pentru învățământul superior se estimează necesitatea unor demersuri sporite pentru internaționalizare, pentru analize ale calității șiconținuturilor programelor de studiu, în sensul corelării cu evoluțiile sociale, economice, cu dinamica din piața muncii. Zona de cercetare universitară, parteneriatele și mobilitățile educaționale au unrol semnificativ, după cum și măsuri concrete de sprijin ar fi utile – acordarea unui voucher în cuantum de 100 euro, o singură dată pe durata ciclului universitar, pentru achiziționarea de cărți de specialitate, consolidarea relaţiilor de parteneriat între învăţământul superior şi cel preuniversitar, pentru formarea iniţială și continuă pentru cariera didactică, introducerea unei burse destinate formării profesionale, accesibilă o dată la 5 ani, pe bază de proiect, care să permită cadrelor didactice formarea în țară/în străinătate.

Educația reprezintă  domeniul cel mai important pentru viitorul unei țări, astfel încât toate categoriile sociale sunt interesate de evoluțiile acesteia. Demersurile și idealurile noastre au vizat și vizează în continuare o școală pentru fiecare, o școală în care se învață cu bucurie, se descoperă lumea, se deslușesc necunoscute, se conturează opțiuni de carieră, de profesie și se modelează caractere și personalități într-o armonie a idealurilor copilului/tânărului cu preocupările părinților, cu cerințele și dinamica socio-economică, beneficiind de susținerea și consilierea competentă a profesorilor”, a sintetizat deputatul ieșean.


Deputat PSD de Iași

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.