Tot mai multe cupluri din Iaşi ajung să se despartă cu "scântei". Anul acesta, zeci de femei au cerut ajutorul poliţiştilor şi al judecătorilor pentru a-i ţine departe pe iubiţii sau soţii violenţi. Numărul ordinelor de protecţie provizorii emise de către poliţiştii ieşeni a crescut alarmant în cursul acestui an, fiind mai mult decât dublu faţă de cel de anul trecut. De obicei, femeile cer ajutorul autorităţilor. Ce spun psihologii despre creşterea îngrijorătoare a fenomenului violenţei în timpul pandemiei?
În primele şapte luni ale anului curent, la nivelul întregului judeţ, poliţiştii au fost emis 270 de ordine de protecţie provizorii, dintre care 254 au fost şi confirmate de către unităţile de parchet competente. O statistică a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi arată că în aceeaşi perioadă a anului trecut oamenii legii au emis 126 de ordine de protecţie provizorii, dintre care 121 au fost şi confirmate în instanţă. Numărul mai mult decât dublu din anul în curs vine în contextul unei creşteri uriaşe a cazurilor de violenţă domestică din cadrul familiilor ieşene, în special în cazul acelor familii stabilite în zonele rurale ale judeţului. Psihologii sunt de părere că violenţa în famile are mai multe cauze.
"Violenţa domestică este o problemă globală, cu diferite forme: violenţă fizică, psihologică, emoţională, sexuală, financiară, cu efecte fizice şi psihologice atât asupra victimei, cât şi a întregii familii. Pandemia declanşată în 2019 a reprezentat o sursă de îngrijorare pentru starea de bine a indivizilor. Pentru cupluri în particular, stresul cauzat de măsurile de izolare, coabitarea prelungită şi lipsa reţelelor de sprijin, au crescut probabilitatea apariţiei problemelor de cuplu.
Fenomenul violenţei domestice din timpul pandemiei COVID-19 a avut la bază izolarea socială, instabilitatea economică, pierderea veniturilor, stresul asociat, iar conflictele familiale au luat forma violenţei în cuplu. Este rezonabil să credem că măsurile de restricţie personală în timpul pandemiei reprezintă un factor de risc pentru violenţa domestică, alimentat de elemente precum: timp şi spaţiu comun între victimă şi agresor, creşterea stresului cauzat de factori sociali, economici, psihologici, dar şi lipsa oportunităţilor victimei de a scăpa de abuz şi o reducere a contactelor victimei cu persoanele din afara casei.
În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2020, creşterea numărului de ordine de protecţie poate fi explicat prin faptul că ridicarea restricţiilor de circulaţie şi accesul la serviciile publice a permis victimelor violenţei în familie să ceară ajutor. Există o nevoie crescândă şi imediată de a înţelege apariţia violenţei domestice în timpul acestei pandemii. Astfel de dovezi sunt esenţiale pentru a ajuta la dezvoltarea unor strategii eficiente de prevenire a violenţei şi asistarea victimelor violenţei în familie", a precizat Monica Andreea Popescu, psiholog.
Probleme multe în familii cu mulţi copii şi posibilităţi reduse de trai
Cel mai recent caz de violenţă domestică identificat de către poliţiştii ieşeni vine din municipiul Iaşi, din sânul unei familii de tineri cu patru copii. Problemele celor doi tineri soţi, în vârstă de 22, respectiv 25 de ani, au început în momentul în care pe lume a venit cel de-al patrulea copil, o fetiţă născută anul acesta, pe 2 mai.
Acela a fost şi momentul în care în familie au apărut şi problemele financiare, dar şi certurile tot mai dese din sânul familiei. Contradicţiile familiale au dus, în scurt timp, şi la acte de violenţă, iar nu de puţine ori tânăra de 25 de ani a îndurat loviturile primite din partea concubinului în vârstă de 22 de ani. Însă actele de violenţă tot mai dese petrecute în apartamentul din cartierul ieşean Tătăraşi au "umplut paharul" tinerei, care a fost nevoită să ceară un ordin de protecţie provizoriu faţă de Marian Iulian C, la începutul lui iunie. Oamenii legii au considerat că cererile tinerei erau pertinente, iar pe 8 iunie magistraţii de la Judecătoria Iaşi au admis cererea de emitere a unui ordin de protecţie pe o perioadă mai îndelungată.
Tânăra de 25 de ani a reuşit astfel să îl îndepărteze pe bărbat la mai mult de o sută de metri de locuinţa sa, de cei patru minori, dar şi de unităţile de învăţământ frecventate de copii. Ce nu a prevăzut însă tânăra a fost că hârtia emisă de instanţă nu o va proteja cu adevărat. Emiterea ordinului de protecţie pentru o perioadă de şase luni a dus la despărţirea celor doi, iar copiii au rămas în grija tinerei mame.
Ordinul de protecţie nu l-a speriat
Tânăra ieşeancă nu a avut însă parte de prea multă linişte. Pe 13 iulie, la puţin mai mult de o lună trecută de la hotărârea instanţei, femeia s-a trezit la uşă cu fostul iubit. Acesta venise cu propunerea de a se împăca şi de a "şterge cu buretele" cele întâmplate în trecut. Femeia nu l-a primit însă în casă, iar el a plecat pus pe scandal, însă nu înainte de a o ameninţa cu bătaia. Câteva zile mai târziu, pe 15 iulie, tânărul a revenit la locuinţa acesteia, iar scenariul parcă a fost tras la indigo.
Aproape o lună de zile femeia a stat cu gândul doar la ameninţările primite din partea fostului concubin, până în ziua de 11 august, atunci când individul a revenit la locuinţa sa şi a început să o terorizeze cu ameninţări de toate felurile. Alte două "vizite" făcute de tânărul de 22 de ani au mai avut loc pe 24 şi 28 august, acestea fiind şi momentele în care vecinii din bloc au aflat detalii despre teroarea pe care femeia a fost nevoită să o înfrunte de una singură. Bărbatul intrat în "atenţia" vecinilor a fost reclamat tocmai de aceştia la 112 după ce au auzit zgomotele venite din apartamentul în care locuia femeia.
Poliţiştii l-au identificat pe tânăr o zi mai târziu, pe 29 august, şi l-au internat la Institutul de Psihiatrie "Socola" din Iaşi pentru o serie de controale. Două zile mai târziu, după ce s-a stabilit că tânărul a comis mai multe încălcări ale ordinului de protecţie cu discernământ, pe 31 august a fost reţinut de către poliţişti pentru 24 de ore şi băgat după gratii.
Noaptea petrecută după gratii l-a înrăit
După o noapte petrecută la "răcoare", Marian C. a revenit la vechile obiceiuri şi şi-a "vizitat" fosta iubită din nou, numai că de această dată a fost şi pus pe scandal. A renunţat să o mai roage pe femeie să îl primească înapoi acasă, însă a intrat cu forţa în apartament. Supărat fiind pentru că a fost reclamat la poliţie, el a început să o bată pe femeie, dar şi să distrugă tot ce i-a ieşit în cale. Cearta monstru s-a auzit de la câteva etaje distanţă, iar bărbatul a intrat din nou în atenţia agenţilor de poliţie.
Tânărul a fost depistat de către poliţişti pe 2 septembrie, fiind din nou reţinut pentru 24 de ore. Însă de această dată oamenii legii au luat măsuri drastice şi l-au prezentat pe individ, cu propuneri legale, magistraţilor de la Judecătoria Iaşi. În şedinţa din data de 3 septembrie, judecătorii au admis cererea venită din partea anchetatorilor, iar individul a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, pentru săvârşirea a şase încălcări ale ordinului de protecţie.
Tânărul de 22 de ani este acum cercetat pentru un întreg "palmares" de infracţiuni: încălcarea ordinului de protecţie în formă continuată, ameninţare în formă continuată, violare de domiciliu, distrugere, dar şi lovire sau alte violenţe. Individul nu se află însă la primele încălcări ale legii. Tot la Judecătoria Iaşi se află pe rol un alt dosar penal, înregistrat în anul 2020, în care numele său este menţionat la rubrica inculpaţilor. El este cercetat pentru o faptă de furt calificat dintr-un magazin de materiale de construcţii din cartierul Tătăraşi. În anul 2019, fiind însoţit de un prieten, a intrat în incinta societăţii Expert Moldova Trading SRL, de unde cei doi ar fi sustras mai multe ferăstraie electrice. Prejudiciul cauzat la acel moment de tânărul de 19 ani, ajutat fiind de prietenul său, a fost de aproximativ 9.000 de lei. După o serie de amânări, următorul termen de judecată este pentru ziua de 10 septembrie, atunci când tânărul va fi prezentat din nou în faţa magistraţilor de la Judecătoria Iaşi.