anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Efectele invaziei: Rușii dau de două ori mai mult pe mâncare decât înainte de declanșarea războiului

GALERIE
_methode_times_prod_web_bin_ef9410a0-b1f8-11ec-8570-b43daaf58ea1
 • _methode_times_prod_web_bin_ef9410a0-b1f8-11ec-8570-b43daaf58ea1
- +

Cetățenii ruși cheltuiesc în medie 40% din venitul lor disponibil pe alimente - de aproximativ două ori mai mult decât înainte de războiul dintre Rusia și Ucraina, a declarat pentru Reuters directorul biroului de legătură cu Rusia al agenției ONU pentru alimente.

Datele guvernului rus arată că inflația alimentară anuală a ajuns la 18,75% la 1 aprilie, în condițiile în care economia se resimte din cauza sancțiunilor occidentale impuse Moscovei după invazia din Ucraina.

Oleg Kobiakov, de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a spus că multe gospodării rusești recurg acum la strategii de gestionare a crizei, deoarece o mare parte din veniturile lor se duce către nevoi de bază precum hrana.

"Oamenii amână planuri precum mersul la facultate sau cumpărarea unei case. Ei economisesc pentru cazul în care își pierd locul de muncă sau de deces", a spus acesta.

O gospodărie medie din UE cheltuiește aproximativ 12% din venitul său pentru alimente, a precizat el, adăugând că, deși foametea nu este un pericol în Rusia, gospodăriile mai sărace se vor confrunta cu niveluri sporite de insecuritate alimentară.

Mulți ruși au cumpărat în panică produse de bază, precum zahărul și hrișca, de la război încoace, de teamă că prețurile vor continua să crească, sporind presiunea asupra guvernului pentru a reduce inflația.

Moscova ia în considerare reglementarea prețurilor la alimente, medicamente și alte bunuri și a interzis temporar unele exporturi agricole. Ar putea, de asemenea, să treacă la stabilirea prețului în ruble pentru aproape toate exporturile sale de mărfuri.

În timp ce măsurile au avut un anumit impact în limitarea inflației de consum, se așteaptă totuși ca aceasta să accelereze până la 23,7% în acest an, cel mai ridicat nivel din 1999 încoace, potrivit unui sondaj Reuters.

De asemenea, sondajul estimează că economia Rusiei va scădea cu 7,3% în 2022 - cea mai profundă contracție din 2009 încoace.

Kobiakov a declarat că salariile din Rusia au rămas aproximativ la fel de la începutul războiului, dar, odată cu creșterea prețurilor, puterea de cumpărare a fost erodată, iar oamenii sunt îngrijorați de siguranța locurilor de muncă, multe firme occidentale retrăgându-se din țară.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.