Efectele lipsei socializării fizice asupra elevilor din învățământul primar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Efectele lipsei socializării fizice asupra elevilor din învățământul primar

GALERIE
fata
  • fata
- +

Pandemia cauzată de coronavirus (COVID19) a dus la închiderea școlilor, restricționarea spațiilor de recreere și distanțarea socială, toate acestea conducând la petrecerea a cât mai mult timp, de către elevi, în fața ecranelor. 

            Acest fapt poate duce la sedentarism, obezitate, asociate cu o poftă crescută de mâncare. În acest context se recomandă activitățile fizice prin intermediul platformelor online, cum ar fi aplicațiile pentru exercițiile fizice sau jocuri video ce au în componența lor activități fizice.

            Din punct de vedere social copiii ar putea utiliza jocurile virtuale și activitățile online pentru a-și menține relațiile cu colegii și prietenii lor. Cu toate acestea, este recomandat ca aceștia să renunțe la utilizarea tehnologiei cel puțin cu o oră înainte de culcare, fapt ce poate atenua perturbarea somnului, întrucât calitatea acestuia poate fi mai slabă din cauza factorilor de stres și anxietății cauzate de actualul context pandemic.

            Totodată, un timp îndelungat petrecut în fața ecranelor poate accentua riscul apariției anxietății, respectiv neatenției copiilor. Astfel, carantina determinată de pandemia COVID19 are un impact considerabil asupra vieții copiilor, iar majoritatea părinților acestora percep schimbările din starea emoțională și din comportamentele lor de pe parcursul acestei carantine, comparativ cu perioada anterioară pandemiei. În urma discuțiilor avute cu părinții, la copiii care nu au avut deloc activitate fizică, comportamentele emoționale și sociale au fost mult mai accentuate, comparativ cu cei care au participat la activități fizice. De asemenea aceste comportamente exacerbate par să fie direct proporționale cu nivelul de stres la care sunt supuși și părinții acestor copii. Prin urmare, putem spune că atât copiii cât și părinții sunt afectați în egală măsură de o astfel de situație stresantă cum ar fi carantina.             

            Acest an școlar a venit la pachet cu mai mult timp liber pentru elevi, însă consider că fiecare copil în parte și, uneori, chiar și părinții, îl percep într-un mod diferit. Astfel, acest avantaj poate fi folosit în beneficiul copilului pentru a gestiona nevoia de socializare și activitățile specifice vârstei.  De exemplu, am observat că în activitatea școlară în fizic de anul acesta, elevii și-au exprimat stările emoționale mai ales prin desene, care au variat de la desene neclare până la adevărate compoziții artistice.

            Unii elevi au înțeles că școala online este un fel de vacanță prelungită, acest lucru datorându-se neprezentării fizice la cursuri. Din acest motiv, atât profesorii cât și părinții au fost nevoiți să mențină activ interesul copiilor pentru activitățile curente în vederea perceperii școlii online ca pe o modalitate nouă și interactivă de învățare, întrucât aceasta implică și includerea tehnologiei actuale.

            Deși efectele lipsei socializării fizice se pot răsfrânge pe termen lung asupra sănătății emoționale a copiilor, cu răbdare, calm și înțelegere adaptate nevoilor celor mici, mai mult ca sigur vor depăși cu bine acest context pandemic atât ei cât și prinții sau profesorii lor.

 

Prof. Înv. Primar Mihaela Obreja
Școala Gimnazială ”Otilia Cazimir” Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.