Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

sambata, 02.03.2024

Efectele slăbiciunii unui sistem (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Cu tot ceea ce se întâmplă la graniţa noastră, parcă eşti totuşi nevoit să-ţi întorci privirea în propria-i ogradă, mai ales când vezi că toate au luat-o razna. După 32 de ani economia de piață construită în România pare sau chiar este o construcție șubredă, ce se înclină la orice adiere de vânt, incapabilă să-și facă mecanisme de reglare și control pentru evitarea derapajelor.

La toate capitolele din economia noastră suntem repetenți. Unde mai punem nerăbdarea și lipsa de educație a unor concetățeni care ating din păcate cote din ce în ce mai alarmante, pentru că nu sunt pregătiți prea bine pentru provocările pieţei. Fenomenul se extinde pentru că tot mai mulți sunt cei care vor câștiguri facile, nu estimează riscuri sau șanse pe baze logice ci numai impulsiv, pe moment.

Mai este cazul să spunem că sărăcia este cea care determină comportamentul impulsiv, fiind singura caracteristică comună în zonele unde știri false au dus la isterii colective? Altfel nu-mi pot explica cum poți lua grămezi de baxuri de ulei, când un “intelectual” dă semnalul în social media că n-o să mai existe gram de ulei, fără să spună și cauza. Faptul că se întâmplă și în Spania și în Bulgaria, nu demonstrează că este o teamă reală ci că și acolo sunt, la fel ca la noi, oameni impulsivi cu puține cunoștințe economice, dornici de câștiguri rapide, dar şi acea parte care este săracă peste limita suportabilității şi nu mai judecă logic.

Panica de la carburanți, cu acel comerciant care a listat prețul de 11,00 lei/litru benzină la Beiuș, dealtfel un oraș “important” pe harta țării, a arătat slăbiciunea sistemului economic românesc de autocorecţie şi autoreglare. Mai mult, după ce a plătit amenzile primite, personajul mai și declară că ce a câștigat cu majorarea n-are nici o legătură cu cuantumul amenzilor. Aici înclin să dau dreptate fostului premier când spunea că măsurile cu controalele și amenzile sunt numai praf în ochi și făcute pentru mass media. Da, dar asta putea s-o spună cineva de pe stradă, nu cel care a avut tot aparatul guvernamental la dispoziție un an de zile, a avut tot aparatul de control fiscal la dispoziție, tot un an de zile, și n-a sesizat că amenzile sau măsurile punitive luate pentru îndreptarea deficiențelor din piață, sunt nesemnificative, față de efectele grave pe care le produc. Și dacă tot nu sunt eficiente, să-i lăsăm pe comercianți în pace să nu-i mai deranjăm cu “controale comuniste”. Lăsaţi-i, domnilor, să ruineze o ţară!

Tare mi-e teamă că atunci când se va termina conflictul din vecini vom lua iarăși o palmă cu piciorul, pentru că vom vedea ritmul de reconstrucție al orașelor și satelor distruse, care ne va confirma determinarea națiunii vecine de a-și depăși rapid coșmarul la care a fost supusă.

Și noi o să dezbatem în continuare, în ce coaliție o mai fi atunci, dacă mai facem câțiva km de autostrăzi, dacă ne apucăm de construit spitale sau dacă mai numărăm ceva dosare de pensie digitalizate după ultimul strigăt al tehnologiei informației.

Nu vi se pare că ceasul al12-lea a trecut demult?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri