anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Efectele slăbiciunii unui sistem (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Cu tot ceea ce se întâmplă la graniţa noastră, parcă eşti totuşi nevoit să-ţi întorci privirea în propria-i ogradă, mai ales când vezi că toate au luat-o razna. După 32 de ani economia de piață construită în România pare sau chiar este o construcție șubredă, ce se înclină la orice adiere de vânt, incapabilă să-și facă mecanisme de reglare și control pentru evitarea derapajelor.

La toate capitolele din economia noastră suntem repetenți. Unde mai punem nerăbdarea și lipsa de educație a unor concetățeni care ating din păcate cote din ce în ce mai alarmante, pentru că nu sunt pregătiți prea bine pentru provocările pieţei. Fenomenul se extinde pentru că tot mai mulți sunt cei care vor câștiguri facile, nu estimează riscuri sau șanse pe baze logice ci numai impulsiv, pe moment.

Mai este cazul să spunem că sărăcia este cea care determină comportamentul impulsiv, fiind singura caracteristică comună în zonele unde știri false au dus la isterii colective? Altfel nu-mi pot explica cum poți lua grămezi de baxuri de ulei, când un “intelectual” dă semnalul în social media că n-o să mai existe gram de ulei, fără să spună și cauza. Faptul că se întâmplă și în Spania și în Bulgaria, nu demonstrează că este o teamă reală ci că și acolo sunt, la fel ca la noi, oameni impulsivi cu puține cunoștințe economice, dornici de câștiguri rapide, dar şi acea parte care este săracă peste limita suportabilității şi nu mai judecă logic.

Panica de la carburanți, cu acel comerciant care a listat prețul de 11,00 lei/litru benzină la Beiuș, dealtfel un oraș “important” pe harta țării, a arătat slăbiciunea sistemului economic românesc de autocorecţie şi autoreglare. Mai mult, după ce a plătit amenzile primite, personajul mai și declară că ce a câștigat cu majorarea n-are nici o legătură cu cuantumul amenzilor. Aici înclin să dau dreptate fostului premier când spunea că măsurile cu controalele și amenzile sunt numai praf în ochi și făcute pentru mass media. Da, dar asta putea s-o spună cineva de pe stradă, nu cel care a avut tot aparatul guvernamental la dispoziție un an de zile, a avut tot aparatul de control fiscal la dispoziție, tot un an de zile, și n-a sesizat că amenzile sau măsurile punitive luate pentru îndreptarea deficiențelor din piață, sunt nesemnificative, față de efectele grave pe care le produc. Și dacă tot nu sunt eficiente, să-i lăsăm pe comercianți în pace să nu-i mai deranjăm cu “controale comuniste”. Lăsaţi-i, domnilor, să ruineze o ţară!

Tare mi-e teamă că atunci când se va termina conflictul din vecini vom lua iarăși o palmă cu piciorul, pentru că vom vedea ritmul de reconstrucție al orașelor și satelor distruse, care ne va confirma determinarea națiunii vecine de a-și depăși rapid coșmarul la care a fost supusă.

Și noi o să dezbatem în continuare, în ce coaliție o mai fi atunci, dacă mai facem câțiva km de autostrăzi, dacă ne apucăm de construit spitale sau dacă mai numărăm ceva dosare de pensie digitalizate după ultimul strigăt al tehnologiei informației.

Nu vi se pare că ceasul al12-lea a trecut demult?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.