anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Efectul chirurgiei bariatrice asupra afecțiunilor asociate obezității

GALERIE
ralea-sebastian
 • ralea-sebastian
- +

Dr. Sebastian Ralea, medic specialist Chirurgie generală, competențe în Chirurgia bariatrică, Arcadia: Excesul ponderal crește riscul de apariție a unor afecțiuni, iar tratamentul obezității are efecte incontestabile asupra acestora: ameliorarea sau remisia completă a comorbidităților, reducerea tratamentului medicamentos sau renunțarea în totalitate la acesta. Printre afecțiunile asociate și întreținute de obezitate se numără cele cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, dislipidemia, sindromul de apnee în somn, precum și alte afecțiuni osteoarticulare, digestive (reflux gastroesofagian), urogenitale (incontinență urinară la efort în cazul femeilor) și altele.

Un pacient obez în vârstă de 67 ani a accesat prima consultație de Chirurgie bariatrică și metabolică la Spitalul Multidisciplinar Arcadia în iunie 2021. La data prezentării în consultație avea greutatea de 111 kg pentru înălțimea de 1,66 m, indicele de masă corporală (IMC) fiind calculat la 40,2 kg/mp.

Valoarea IMC situa pacientul în categoria obezilor de grad 3 sau a obezității morbide. Pacientul prezenta comorbidități specifice obezității. În primul rând, fusese diagnosticat în urmă cu 18 ani cu diabet, la momentul prezentării în consultație având diabet de tip 2 insulino-necesitant. Insulina fusese instituită în cadrul tratamentului pentru diabet în urmă cu 3 ani. Totodată, pacientul prezenta hipertensiune arterială, având și un accident vascular cerebral în antecedente în urmă cu aproximativ 4 ani. În plus, pacientul prezenta simptome zilnice de boală de reflux gastroesofagian.

În urma efectuării bilanțului exhaustiv specific, pacientul a fost considerat eligibil pentru o intervenție de tip Bypass Gastric în Y, care a fost efectuată în septembrie 2021. Această intervenție este indicația de elecție atunci când avem de a face la pacienții obezi cu boală de reflux gastroesofagian și, de asemenea, Bypass-ul gastric în Y este considerat a fi standardul de aur în tratamentul chirurgical adresat pacienților obezi cu diabet de tip 2.

În urma efectuării intervenției, pacientul s-a prezentat regulat la controalele propuse. La controlul din iunie 2022, adică la 9 luni de la intervenție, s-a constatat că pacientul pierduse deja 40 kg, cântărind aproape 70 kg. În același timp, trebuie subliniat faptul că în privința tratamentului diabetului, necesarul terapeutic a scăzut considerabil în sensul că acest diabetic vechi, în evoluție de 18 ani, a ajuns să renunțe la insulină, rămânând doar pe medicație antidiabetică orală. De asemenea, hipertensiunea arterială s-a ameliorat, impunând reducerea necesarului terapeutic pentru tratarea hipertensiunii de la asocierea a două medicamente diferite la doar o jumătate de comprimat dintr-un singur medicament.

În cadrul consultației de la 9 luni post intervenție pacientului i s-a calculat un IMC de 26,4 kg/mp, tratamentul cu inhibitori de pompă de protoni fiind de asemenea oprit cu 3 luni înainte în urma controalelor medicale care au atestat absența refluxului gastroesofagian, pacientul fiind asimptomatic din acest punct de vedere.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.